3 kommunikációs szabály: hogyan érd el azt, hogy meghallgasson a párod
2024-05-16  /  Szerző:   /   Egyéb, Párkapcsolat Már hosszabb ideje párkapcsolatban élsz? Az utóbbi időben azonban úgy érzed, eltávolodtatok egymástól, és nem hallgat már meg a párod? Te elmesélnéd neki a napodat, a problémáidat, a párod viszont csak folyton a tévét nézi, vagy a telefonját nyomkodja? Elkezdesz mesélni neki valamit, vagy felteszel neki egy kérdést, ő pedig csak mormog valamit a bajsza alatt, vagy rosszabb esetben nem is mond rá semmit? Te láthatatlannak érzed magad, ő pedig sértve fogja érezni magát amiatt, hogy megszakítottad a tevékenységében? Nagyon fontos az, hogy ezek miatt is megtanulj pár alapvető kommunikációs szabályt, mellyel elérheted azt, hogy meghallgasson a párod.Az ilyen jellegű kommunikációs problémák sok kapcsolatban jelen vannak és sokan megtapasztaltunk már hasonló helyzeteket. Te hogyan vennéd rá a párod arra, hogy nagyobb figyelmet fordítson rád és meghallgassa, amit mondani szeretnél neki? Az alábbi cikkünkben leírunk három olyan fontos kommunikációs szabályt, amit nem árt, ha betartasz, ahhoz, hogy a férfi meghallgassa a mondanivalódat.

1. Az első szabály: Válaszd ki a megfelelő helyet és pillanatot!

A szinkronizálásnak nagyon fontos szerepe van a párkapcsolatban, mely során olyan tényezőket is figyelembe kell venned, melyek elvonhatják a párod figyelmét rólad. Ha pont akkor szeretnél beszélni a pároddal, amikor ő egy focimeccset néz, vagy mielőtt menne lefeküdni, biztos lehetsz abban, hogy nem fog rád figyelni. Sok esetben a kommunikáció csak saját magunkról szól, mivel azt szeretnénk elmondani a másiknak, hogy velük mi történt a nap folyamán, vagy épp milyen problémákkal küszködünk, és ezt mielőbb szeretnénk megbeszélni a másikkal, abban az időpontban, amikor az nekünk a legmegfelelőbb. Ebben csak az a rossz, hogy lehet a párod számára nem pont az lesz a megfelelő alkalom. Szeretnéd, ha meghallgatna a párod? Akkor válassz egy olyan nyugodt helyszínt és egy olyan időpontot, amikor senki nincs körülöttetek és nincsenek zavaró tényezők. Elmehettek együtt sétálni a parkba vagy akár egy hosszabb utazás alkalmával a kocsiban is megbeszélhetitek a dolgaitokat. Egy felmérés szerint a férfiak inkább úgy szeretnek kommunikálni, ha egy nő mellett ülnek, mint például a kocsiban, a nők pedig inkább szemtől szembe szeretik megbeszélni a mindennapi dolgaikat a partnerükkel.

2. Második szabály: Ha szeretnéd, hogy meghallgasson, figyelj oda arra, hogy milyen szavakat használsz!

A férfiak és nők különbözőképpen hallanak dolgokat. A nők többet szeretnek beszélni, ezzel pedig egy kapcsolatot szeretnének kialakítani partnerükkel. A férfiak pedig a nők által elmeséltekről csak azt gondolják, hogy megint egy nagy párkapcsolati problémáról fognak mesélni nekik. Hogy ne ijeszd meg a párod, a beszélgetést kezd mindig egy pozitív kijelentéssel. Mondd el neki, hogy büszke vagy rá amiatt, mert olyan jól teljesít a munkahelyén, vagy csupán köszönd meg neki, hogy tegnap segített neked a házimunkában. Ezáltal sokkal ellazultabbnak fogja érezni magát és sokkal nyitottabb lesz a kommunikáció többi részére is.

3. Harmadik szabály: Beszélj a problémáidról anélkül, hogy őt hibáztatnád!

Ha egy beszélgetést azzal a mondattal indítasz, hogy „Soha nem figyelsz rám” vagy „Soha nem pakolod el a ruháidat”, akkor ezzel támadni fogod a párod és arra kényszeríted őt, hogy egy falat húzzon föl kettőtök közé. Sokkal jobb, ha azt mondod, hogy „Stresszesnek érzem magam, amikor minden nap el kell pakoljak a lakásban” vagy „Fáj az, ha a problémáim nincsenek meghallgatva”. Az egyes szám első személy használata nagyon fontos szabály ebben az esetben. Ha így kommunikálsz, párodat is segíteni fogja abban, hogy megértse, hogyan érzel, és hogyan érint az, amiket ő tesz.


Ez is érdekelhet! - Hogyan kommunikálj?