Egyenlő felek vagytok a pároddal? Így tudhatod meg!
2023-01-03  /  Szerző:   /   Egyéb, Párkapcsolat

Gondolkodtál már azon, hogy egyenlő felek vagytok-e a pároddal? Ha úgy érzed, hogy nem, akkor vajon mennyire múlik rajtad, és mennyire fontos számodra? Az érzelmi kötődésnek több szintje létezik, de az nyilvánvaló, hogy amikor két ember megosztja egymással az életét, akkor van egy természetes és kölcsönös erőhatás közöttük, egyfajta adok-kapok, amelyet jó egyensúlyban tartani. Ha mindkét fél hajlandó plusz energiát beletenni a közös döntésekbe, és ettől boldogabbnak érzi magát, az erősíti a köztük lévő köteléket is.

Ha két partner egyenlő csapattagként tud tekinteni egymásra, akkor értékesebbnek érezhetik magukat, olyannak, akit megbecsül és elfogad a párja. A kölcsönös tisztelet pedig segít hosszú távon is kiegyensúlyozott alapokat teremteni minden emberi viszonynak. Egy ilyen kapcsolatban senki nem fél nyíltan felvállalni a gondolatait, a véleményét, az álmait és elvárásait, és egyúttal meghallgatni a másikat is. Mert mindkettejük véleménye egyenlő mértékben nyom a latban.

Milyen jelekből veheted észre, hogy a Te párkapcsolatból hiányzik ez a fajta egyensúly, és mit tehetsz, hogy ezen a helyzet változzon?

Ki hozza meg a döntéseket?

Gondold végig egy átlagos napotokat. Ki hozza meg a döntések többségét? Attól kezdve, hogy mi legyen a vacsora, hol töltitek a hétvégét, esetleg mibe fektetitek a megtakarításaitokat. Ha Te, vagy pont a párod az, aki egyedül meghozza ezeket a döntéseket, akkor a mérleg nyelve láthatóan elbillen egyikőtök irányába. Sok kapcsolatban megegyeznek a felek, hogy ki legyen az, aki kimondja az utolsó szót, mindez hosszabb távon mégis elégedetlenséget szülhet. A másik fél mellőzöttnek és értéktelennek fogja érezni magát, elveszíti önbizalmát, és szinte egy függőségi viszony alakul ki köztük.

Mik az elvárásaid?

Az egyik legegyszerűbb módja, hogy kitaláld, a párod elégedett-e, és egyenlő társadnak érzi-e magát, ha nyíltan beszéltek a vágyaitokról. Meséld el neki az elvárásaidat, de aztán hallgasd meg őt is. Ha mindketten azonos mértékű igényekkel léptek be egy kapcsolatba, akkor könnyebb lesz megtalálni a kívánt egyensúlyt.

Válaszd el az embert a problémától egy vita során

Egy vita hevében sajnos hajlamosak vagyunk olyan dolgokat is egymás fejéhez vágni, amit nem gondolunk komolyan. Ezért is fontos emlékeztetni magadat, hogy adott pillanatban nem a párod személye dühít fel, hanem valamilyen rajtatok kívül álló nehézség. Nem szabad, hogy egy vita személyes harccá váljon, helyette fontos, hogy képesek legyetek meghallani egymás véleményét, és tiszteletben tartani azt.

Néhány havonta vizsgáld felül

Emlékszel még, hogy mit viseltél főiskolás korodban? És hogy mit vettél fel az első munkanapodon felnőttként? Bizonyára éles különbség volt a kettő között, mert nem csupán a világ változik körülöttünk, de mi is benne. A párkapcsolatok is ugyanígy sok stádiumon mennek keresztül, folyamatosan alakulnak, fejlődnek. Ezért is lehet jó ötlet, ha időnként megállsz egy pillanatra, és megvizsgálod, hányadán is vagytok, hová tartotok, és a napi rutin nem őrölte-e még fel azt a kezdeti szenvedélyt, amely összekötött titeket. Tartsatok néhány havonta egy-egy közös estét, amikor mindketten elmondhatjátok a véleményeteket, mesélhettek az érzéseitekről, és megoszthatjátok azokat a területeket, amelyeken úgy látjátok, hogy javítanotok kellene. Ne hagyjátok ki a döntéshozatal kérdését sem, amelyben fontos, hogy közös nevezőre jussatok.

Legyen elég énidőtök

Egy növény se képes árnyékban fejlődni. Ugyanez igaz a párkapcsolatokra is. Ha Te csak a párod árnyékában élsz, akkor a saját személyiségfejlődésed megakad, lassan elfelejted a saját álmaidat, céljaidat, amelyeket régen fontosnak tartottál. Ha nincs meg az az énidő, amit csak magadra fordíthatsz, akkor szép lassan felőrlődsz. Ha pedig nem érzed jól magad a bőrödben, az kihat a kapcsolatodra is, és tönkre teszi azt is.

Ez is érdekelhet! - Hogyan találd meg az egyensúlyt a párkapcsolatod és az életed többi része között?

A hagyományos nemi szerepeket kezeld rugalmasan

Különösen napjainkban, amikor két kereset szükséges egy háztartás fenntartásához, nem szabad ragaszkodni a hagyományos nemi szerepekhez. Nem bűn, ha egy férfi kiveszi a részét a takarításból, vagy épp vacsorát főz, és az sem gond, ha egy nő többet keres a párjánál. Hagyjátok meg egymásnak a lehetőséget, hogy az lehessen, aki a szíve mélyén szeretne lenni, mert ez olyan energiát éleszt fel két ember kapcsolatában, amelyhez nincs hozzáfogható.

Ne felejtsd, az egyenlőség mindenkinek mást jelent

Sose hasonlítgasd a saját életedet és párkapcsolatodat másokéhoz. Mivel nincs két egyforma ember, így egyforma párok sincsenek. Sok energiát kell befektetned abba, hogy közösen megtaláljátok a számotokra arany középutat, de azt sose felejtsd el, hogy mindig minden nem lehet tökéletes, az élet már csak ilyen, és benne a párkapcsolatok is.