Egy okos nőnek nehezebb párt találni?
2024-06-19  /  Szerző:   /   Egyéb, Randi

Azt mondják, hogy a férfiak elméletben nem tartanak az okos nőktől. Viszont, ha hosszú távú partnert keresnek, már nem szívesen választanak náluk intelligensebb nőt. Ugyanakkor az okos nők sem preferálják a náluk kevésbé intelligens férfiakat. Ez a kérdés már évezredek óta jelen van, de nézzük meg, hogyan is állunk ma.


Hagyományos szerepek és társadalmi elvárások

Történelmileg a férfiaknak több lehetőségük volt a tanulásra, utazásra, és önmaguk képzésére. A mezőgazdasági társadalmak háttérbe szorulása óta pedig gyakran ők lettek az eltartók, így a társadalmi szerepek is ennek megfelelően alakultak. Sokáig elfogadott volt, hogy a férfiaknak intellektuálisan magasabb szinten kellene állniuk. De vajon tényleg okosabbak voltak a férfiak? Nem igazán. Bár a férfiak között több a kiemelkedő tehetség és a nagyon gyenge képességű ember is, a nők IQ szintje általában kiegyenlítettebb.

Modern világ, modern problémák

Napjainkban egyre több nő szerez diplomát és építi a karrierjét. Ez egy új dinamikát hoz a munkahelyi és a párkapcsolati viszonyokba. Sok férfi számára zavaró lehet, ha a munkahelyén határozott és céltudatos nőkkel kell együtt dolgoznia. Egy sikeres, művelt nőnek nehezebb partnert találnia, mert minél magasabbra jut, annál kevesebb férfi jöhet szóba potenciális partnerként.

Az intelligencia és az érzelmi intelligencia kérdése

Nem az intelligenciával van a legnagyobb probléma. Sok férfi kifejezetten értékeli, ha a felesége okos, gyakorlatias, és magas érzelmi intelligenciával rendelkezik. Az igazi probléma ott kezdődik, ha a nő mindenhez jobban ért, mint a férje. A férfiaknak szükségük van arra az illúzióra, hogy bizonyos dolgokban ők a legjobbak, mert ez az önbecsülésük alapja. A nagy intellektuális szakadék nem tesz jót a kapcsolatoknak. Ugyanakkor, az is igaz, hogy egy okos nő számára nem lehetetlen a pártalálás.

Hogyan kezeljük a helyzetet?

Nem érdemes letagadni a diplomákat vagy megjátszani az egyszerű lelket, de fontos, hogy ne legyünk tudálékosak, lekezelők és gőgösek. Az okos nők gyakran azért érzik szükségét, hogy folyamatosan bizonyítsanak, mert egy férfiak uralta világban élnek. Ez azonban irritáló lehet a legtöbb férfi számára. A lényeg, hogy a magas IQ mellett fejlesszük az érzelmi intelligenciánkat is. Az érzelmi intelligencia képes kompenzálni a magas IQ-t, és segíthet harmonikusabb kapcsolatokat kialakítani.

Az intelligencia önmagában nem akadálya a pártalálásnak. Az érzelmi intelligencia és a kommunikációs készségek azonban kulcsfontosságúak. Fontos, hogy az okos nők megtanulják, hogyan csomagolják be a mondanivalójukat, és hogyan vegyék el a dolgok élét, hogy ne érezzék a férfiak fenyegetve magukat. Így a kapcsolat harmonikus és kiegyensúlyozott maradhat, függetlenül attól, hogy kinek mennyi diplomája van.

Ez is érdekelhet! - 10 dolog, amit egy Alfa-nő soha nem fog engedni egy párkapcsolatban