Kikapcsolódás hűsítő helyszíneken a nyári hőségben is
2024-06-19  /  Szerző:   /   Egyéb, Rúzs

A kikapcsolódás számtalan formája várja, hogy elmerüljünk azok izgalmas világában. Ha a nyári kánikula és a szabadidős tevékenységek kerülnek terítékre, alapvetően két típusú ember létezik: míg az egyik legszívesebben egész nap víz-közelben hűsölve koktélt kortyolgatna, addig a másik sokkal inkább a természetközeli élményeket és az aktív időtöltést részesíti előnyben. Amennyiben Te is az utóbbi kategóriába tartozol, tarts velünk, mostani írásunkban a kikapcsolódás hűsítő helyszíneit járjuk be gondolatban, ahol garantáltan önfeledt szórakozásban lehet részed!

A kikapcsolódás izgalmas variációját nyújtják a lombkorona tanösvények

Gyerekként imádtál a nagyiék gyümölcsösében sétálgatni, és legszívesebben minden fára felmásztál volna? Még felnőttként sem veszett ki belőled e nemes élőlények iránti szeretet? Nos, a lombkorona tanösvények remek választásnak bizonyulnak a számodra, ha a kikapcsolódás idilli formáját keresed. A lombkorona tanösvények már régóta népszerűek külföldön, s most szerencsére hazánkban is egyre többen ismerik meg ezt a fantasztikus programot.

De miről is van szó egészen pontosan? Nos, a szabadidős tevékenység neve valóban nagyon árulkodó: olyan, különös körültekintéssel kialakított rövidebb-hosszabb tanösvényekről van szó, amelyek a magasra nőtt fák lobkoronái között kígyózva ejtik egyik ámulatból a másikba a túra résztvevőit. Bizony, ezek a lombkorona tanösvények még Tolkien tündéinek szívét is megdobogtatnák: kecsesen ívelnek fától fáig, és elérhető közelségbe, mégis eddig nem tapasztalt szemszögből hozzák közel hozzánk a természetet.

Hol találhatunk magyarországon lombkorona tanösvényeket?

Hazánkban jelenleg 11 lombkorona tanösvény közül választhatnak az érdeklődők. A jelentkezők többek között Makón, Kaszón, Ipolytarnócon és a Karcagi Parkerdőben is a lombok közé, illetve fölé emelkedve tehetnek hosszabb-rövidebb ideig tartó izgalmas sétákat. A tanösvények általában sötétedésig tartanak nyitva, a legtöbbjükön teljesen költségmentesen sétálhatunk végig. A nagyközönség előtt a tanösvények viharos napokon természetesen zárva vannak. A sétányok izgalmas időtöltést kínálnak a gyerekeknek és a felnőtteknek is – olyan pazar programokat, amelyek egyedi módon színesítik a nyári vakáció napjait.

A kikapcsolódás netovábbja: vizes kalandparkok, ahol az egész család szórakozása garantált

A vizes kalandparkok az izgalmas kikapcsolódás, a minőségi időtöltés, a tartalmas családi programok és a feledhetetlen kalandok tökéletes kombinációi. A vizes kalandparkok sokrétű szórakozást kínálnak, így az egész család garantáltan remekül érzi magát a pihenésre kiszemelt napon. Milyen választási lehetőségeink vannak a vizes kalandparkok vonatkozásában?

Szerencsére hazánk e tekintetben is színes skálát felölelő kínálattal vár minket. Ha a Kislődön található Sobri Jóska Kalandparknak szavazunk bizalmat, a kalandos szórakozást az extrém drótkötélpálya mellett az izgalmas vízi dodzsem, valamint a gyerekek nagy kedvence, a rejtélyes fűzfalabirintus is előre borítékolja. Vizes és szárazföldi kalandok tekintetében a Zamárdi Kalandpark is elkényezteti az ide látogatókat, akik a vízi dodzsem mellett számtalan gyermekjátékokban (például kincsmosás) vehetnek részt.

Erdei kisvasút – választék aztán van bőven!

Nem kevesebb, mint 21 erdei kisvasút közül válogathattok, ha a szóban forgó móka mellett tettétek le a voksotokat. Ha így tesztek, olyan csodálatos tájakban gyönyörködhettek, mint a Gemenci erdő, Szilvásvárad és Lillafüred erdei, vagy éppen a Börzsöny. Az osztálykirándulások és a közös családi programok egyik legnépszerűbb műfajaként az erdei kisvasutazás természetesen nem A-pontból B-be való jutásról szól, hanem sokkal inkább az utazás szolgáltatta élményről. A gyönyörű panorámában, érdekesebbnél érdekesebb látnivalókban könnyű elveszni.

Az erdei kisvasutazás egyébként tipikusan az a program, ami a család apraja-nagyját remekül szórakoztatja, nem csak a legfiatalabbakat. Figyelem! Mielőtt nekivágnátok a nagy kalandnak, tájékozódjatok a kiszemelt szolgáltatás részleteiről, többek között a nyitvatartásról és a menetrendről, ez utóbbi ugyanis gyakorta változik.

Forrás