Édesburgonya torta
Hozzávalók 12 szelethez
A piskótához:
-33 dkg liszt
-2 tk. szódabikarbóna
-2 tk. sütőpor
-1 ek. őrölt gyömbér
-1/2 tk. őrölt szegfűszeg
-1/4 tk. őrölt szerecsendió
-20 dkg vaj
-22 dkg porcukor
-5 dkg barnacukor
-3 tojás
-2 tk. vaníliapaszta
-50 dkg édesburgonyapüré
-2,5 dl tejföl
A krémhez:
-2 ek. vaj
-25 dkg porcukor
-50 dkg natúr krémsajt
Elkészítés:
Előmelegítjük a sütőt 180 °C-ra. Két 24 cm-es kapcsos tortaforma alját kibéleljük sütőpapírral. A tésztához összeszitáljuk a lisztet, szódabikarbónát, sütőport, a fűszereket és 1 csipet sót.
Egy másik, nagy tálban habosra verjük a vajat a cukrokkal. Ezután hozzákeverjük a tojásokat egyesével, majd jöhet a vanília és az édesburgonyapüré. Beledolgozzuk a lisztes keverék és a tejföl felét, majd a maradékot is. A tésztát kettéosztjuk a két tortaformába, majd 40-45 perc alatt aranybarnára sütjük.
A krémhez a puha vajat 5 perc alatt habossá verjük. Hozzáadjuk a porcukor felét, tovább verjük 5 percig, majd a második adag cukor után is 5 percig verjük. Végül hozzáadjuk a krémsajtot és egy csipet sót.
A kihűlt piskóta lapok közé elkenjük a krém felét, a másik felével beborítjuk a tetejét. Pekándióval dekoráljunk.
Munka: kb. 45 perc
Fogyasztható: kb. 2 óra múlva