Darázsfészek
Hozzávalók kb. 20 darabhoz
A tésztához:
-2 dl langyos tej
-6 dkg cukor
-2,5 dkg élesztő
-50 dkg liszt
-2 tojássárga
-15 dkg vaj
A töltelékhez:
-10 dkg vaj
-15 dkg darált dió
-15 dkg porcukor
A locsoláshoz:
-1 dl langyos tejszín
-4 dkg cukor
-2 csomag vaníliás cukor
Az öntethez:
-7,5 dl tej
-1 csomag vaníliás pudingpor
-10 dkg cukor
Elkészítés:
A tésztához a tej felében elkeverünk 1 kk. cukrot, majd belemorzsoljuk az élesztőt és hagyjuk felfutni. A liszthez keverjük a maradék cukrot, majd hozzáadjuk a tojássárgákat, a vajat és a felfutott élesztőt is. Alaposan összegyúrjuk és a tésztát lágyra dagasztjuk. Meleg helyen a duplájára kelesztjük.
A megkelt tésztát lisztezett felületen 1 cm vastag alappá nyújtjuk. A töltelékhez a vajat felolvasztjuk, majd összekeverjük a dióval és a porcukorral. A masszát egyenletesen szétterítjük a tésztán, feltekerjük és kb. 3 cm vastag szeletekre vágunk.
Kivajazunk egy tepsit vagy hőálló tálat és a csigákat elrendezzük benne egymástól körülbelül két centi távolságra. Újabb 30 percet hagyjuk kelni, közben a sütőt előmelegítjük 180 °C-ra. Amikor a darázsfészkek szép levegősre dagadtak, az előmelegített sütőben kb. 20 percet sütjük.
A locsoláshoz a tejszínben elkeverjük a cukrot és a vaníliás cukrokat. A húsz perc leteltével a csigákat meglocsoljuk a cukros tejszínnel, majd visszatesszük a sütőbe további 20-25 percre. Ezalatt aranybarnára sülnek.
Az öntethez fél bögre hideg tejben csomómentesre keverjük a pudingport és a cukrot. A többi tejet felforraljuk, majd visszaveszünk a hőfokon és apránként hozzáöntjük a pudingos tejet. Folyamatos keverés mellett néhány perc alatt kissé besűrítjük, majd a frissen sült, még meleg darázsfészkekre locsoljuk és így kínáljuk.
Munka: kb. 45 perc
Fogyasztható: kb. 2,5 óra múlva