Darázsfészek
2025-08-11  /  Szerző:   /   Egyéb, Rúzs

Hozzávalók kb. 20 darabhoz

A tésztához:

-2 dl langyos tej

-6 dkg cukor

-2,5 dkg élesztő

-50 dkg liszt

-2 tojássárga

-15 dkg vaj

A töltelékhez:

-10 dkg vaj

-15 dkg darált dió

-15 dkg porcukor

A locsoláshoz:

-1 dl langyos tejszín

-4 dkg cukor

-2 csomag vaníliás cukor

Az öntethez:

-7,5 dl tej

-1 csomag vaníliás pudingpor

-10 dkg cukor

Elkészítés:

A tésztához a tej felében elkeverünk 1 kk. cukrot, majd belemorzsoljuk az élesztőt és hagyjuk felfutni. A liszthez keverjük a maradék cukrot, majd hozzáadjuk a tojássárgákat, a vajat és a felfutott élesztőt is. Alaposan összegyúrjuk és a tésztát lágyra dagasztjuk. Meleg helyen a duplájára kelesztjük.

A megkelt tésztát lisztezett felületen 1 cm vastag alappá nyújtjuk. A töltelékhez a vajat felolvasztjuk, majd összekeverjük a dióval és a porcukorral. A masszát egyenletesen szétterítjük a tésztán, feltekerjük és kb. 3 cm vastag szeletekre vágunk.

Kivajazunk egy tepsit vagy hőálló tálat és a csigákat elrendezzük benne egymástól körülbelül két centi távolságra. Újabb 30 percet hagyjuk kelni, közben a sütőt előmelegítjük 180 °C-ra. Amikor a darázsfészkek szép levegősre dagadtak, az előmelegített sütőben kb. 20 percet sütjük.

A locsoláshoz a tejszínben elkeverjük a cukrot és a vaníliás cukrokat. A húsz perc leteltével a csigákat meglocsoljuk a cukros tejszínnel, majd visszatesszük a sütőbe további 20-25 percre. Ezalatt aranybarnára sülnek.

Az öntethez fél bögre hideg tejben csomómentesre keverjük a pudingport és a cukrot. A többi tejet felforraljuk, majd visszaveszünk a hőfokon és apránként hozzáöntjük a pudingos tejet. Folyamatos keverés mellett néhány perc alatt kissé besűrítjük, majd a frissen sült, még meleg darázsfészkekre locsoljuk és így kínáljuk.

Munka: kb. 45 perc

Fogyasztható: kb. 2,5 óra múlva