Csokoládés csillagok
2025-12-11  /  Szerző:   /   Egyéb, Rúzs

Hozzávalók kb. 20 darabhoz

A tésztához:

-25 dkg liszt + a nyújtáshoz

-1 ek. kakaópor

-12,5 dkg vaj

-10 dkg porcukor

-1 tojássárgája

-1 kk. tejföl

A rumos trüffelhez:

-15 dkg étcsokoládé (min. 60%-os)

-1 dl 30%-os tejszín

-1/2 dl rum

A díszítéshez:

-5 dkg fehér marcipán

-porcukor a nyújtáshoz

Elkészítés:

A lisztet a kakaóporral és a vajjal gyorsan összemorzsoljuk, hozzáadjuk a porcukrot, a tojássárgáját, a tejfölt, és egynemű omlós tésztává gyúrjuk. Lefóliázva, a hűtőben 1 órát pihentetjük.

A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük. Az omlós tésztát lisztezett gyúródeszkán 3 mm vastagra nyújtjuk, csillagalakú formával kiszúrjuk, sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, és a sütőben 12-15 perc alatt megsütjük. Rácsra téve hagyjuk kihűlni.

A trüffelhez a csokoládét vízgőz fölött felolvasztjuk. Hozzáadjuk a tejszínt, a rumot, és a vízgőz fölött 2 percig főzzük, majd többször megkeverve kihűtjük.

A marcipánt cukrozott deszkán késfok vastagra kinyújtjuk, és 1 cm átmérőjű formával korongokat szúrunk belőle.

A tésztacsillagokat kiskanál segítségével megkenjük a rumos trüffellel, a közepükre 1-1 marcipánkorongot nyomunk. Díszíthetjük még ezüstszínű cukorgyönggyel, színes cukortollal stb. Hűtőben jól lehűtjük, ezután kínáljuk.

Munka: kb. 45 perc

Fogyasztható: kb. 3 óra múlva