Csokoládés csillagok
Hozzávalók kb. 20 darabhoz
A tésztához:
-25 dkg liszt + a nyújtáshoz
-1 ek. kakaópor
-12,5 dkg vaj
-10 dkg porcukor
-1 tojássárgája
-1 kk. tejföl
A rumos trüffelhez:
-15 dkg étcsokoládé (min. 60%-os)
-1 dl 30%-os tejszín
-1/2 dl rum
A díszítéshez:
-5 dkg fehér marcipán
-porcukor a nyújtáshoz
Elkészítés:
A lisztet a kakaóporral és a vajjal gyorsan összemorzsoljuk, hozzáadjuk a porcukrot, a tojássárgáját, a tejfölt, és egynemű omlós tésztává gyúrjuk. Lefóliázva, a hűtőben 1 órát pihentetjük.
A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük. Az omlós tésztát lisztezett gyúródeszkán 3 mm vastagra nyújtjuk, csillagalakú formával kiszúrjuk, sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, és a sütőben 12-15 perc alatt megsütjük. Rácsra téve hagyjuk kihűlni.
A trüffelhez a csokoládét vízgőz fölött felolvasztjuk. Hozzáadjuk a tejszínt, a rumot, és a vízgőz fölött 2 percig főzzük, majd többször megkeverve kihűtjük.
A marcipánt cukrozott deszkán késfok vastagra kinyújtjuk, és 1 cm átmérőjű formával korongokat szúrunk belőle.
A tésztacsillagokat kiskanál segítségével megkenjük a rumos trüffellel, a közepükre 1-1 marcipánkorongot nyomunk. Díszíthetjük még ezüstszínű cukorgyönggyel, színes cukortollal stb. Hűtőben jól lehűtjük, ezután kínáljuk.
Munka: kb. 45 perc
Fogyasztható: kb. 3 óra múlva
