Csirkeszárnyfalatok szőlős puliszkával
2024-10-25  /  Szerző:   /   Egyéb, Rúzs

Hozzávalók 4 személyre:

A húshoz:

-12 db csirkeszárnytő

-1 dl olívaolaj

-4 dl szőlőlé

-3 levél friss zsálya

-2 szál friss kakukkfű

-1 kk. étkezési keményítő

A szőlős puliszkához:

-0,6 dl víz

-25 dkg kukoricadara

-25 dkg fehér nagyszemű csemegeszőlő

-4 dkg vaj

Elkészítés:

A csirkeszárnytöveket nyílt láng fölött vagy kézi perzselővel leperzseljük, alaposan megmossuk és leszárítjuk. Ezután a szárnytövek keskenyebb részénél a bőrt, a csonton éles késsel körbevágjuk, a végét levágjuk és a húst óvatosan lefejtjük a csontról, egészen a végéig. Ezután, kézzel teljesen lehúzzuk a húst a csontról, hogy csak a csont végén legyen hús.

A húst sóval, borssal ízesítjük. Serpenyőben felforrósítjuk az olívaolajat, a húsokat körbe-körbe forgatva kb. 10 perc alatt pirosra sütjük. A szárnyakat lábosba tesszük, és felöntjük a fehér musttal. Sóval, borssal, a megmosott egész zsályalevelekkel, kakukkfűvel ízesítjük, és lassú tűzön lefedve kb. 20-25 perc alatt megpároljuk.

A szárnytöveket kiszedjük a fűszeres mustból és a levet, kevés hidegvízzel elkevert keményítővel besűrítjük.

Közben a körethez a vizet sóval felforraljuk, beleszórjuk a kukoricadarát, és lassú tűzön kevergetve addig főzzük, amíg a daraszemek megpuhulnak, és a puliszka besűrűsödik. Sűrű szitán átszűrjük.

A fehér szőlőt leszemezzük, megmossuk, leszárítjuk, majd a forró vajon 3-4 perc alatt, rázogatva kicsit megsütjük, és a megfőtt puliszkára szórjuk. Végül lazán összekeverjük, majd tálaláskor evőkanállal tányérokra formázzuk, mellétesszük a párolt csirkeszárnytöveket, és meglocsoljuk a fűszeres mustos mártással. Ízlés szerint piros paprikacsíkokkal, friss zöldfűszerekkel díszíthetjük. Forrón kínáljuk.

Munka: kb. 45 perc

Fogyasztható: kb. 1 óra 15 perc múlva