4 tipp, hogyan tartsatok szünetet anélkül, hogy szakítanátok
2017-11-22  /  Szerző:   /   Egyéb, Párkapcsolat Amikor hosszú évek óta párkapcsolatban élsz, néha úgy érzed, szükséged van egy kis szünetre? A szüneteltetés iránti vágy általában akkor jön elő, amikor nincs minden rendben a párkapcsolatban. A szünet azonban nem jelenti azt, hogy szakítanotok is kell, hanem csak azt, hogy komolyan át kell gondolnotok a párkapcsolatotokat. Alábbi cikkünkben felsorolunk 4 tippet arra, hogyan tartsatok szünetet anélkül, hogy szakítanátok.

1. Légy őszinte önmagadhoz!

Mielőtt eldöntöd azt, hogy szünetet szeretnél tartani, légy őszinte önmagadhoz arról, hogy hogyan érzel. A legjobb az, ha ilyenkor nyíltan beszélsz a pároddal, és együtt, egy csapatként oldjátok meg a problémákat. Egyes pszichológusok szerint a szakítás iránti vágy néha egy traumatikus esemény után jelentkezik, amikor nyugalomra van a leginkább szükséged. Azonban, ha a szünetet arra szeretnéd használni, hogy megszabadulj valahogy a párodtól, akkor ez nem a legjobb döntés, főleg akkor nem, ha a párod nem szeretne veled szakítani.

2. Vitassátok meg a problémáitokat!

Mielőtt szünetet tartanál a párkapcsolatban, először biztosnak kell lenned abban, hogy tényleg csak egy szünetet szeretnél. Ha meg szeretnétek oldani a kapcsolatotokban felmerült problémákat, akkor mindenképpen fel kell tennetek egymásnak a legkényelmetlenebb kérdéseket is. Az nem vezet megoldáshoz, ha figyelmen kívül hagytok egyes problémákat, mert nem szeretnétek róla beszélni. Ugyanakkor a pároddal is éreztetned kell azt, hogy megbízhat benned és nyugodtan elmondhatja neked azokat a dolgokat, amik a szívét nyomják. Amikor eldöntötted, hogy szünetet szeretnél tartani, mindenképp meg kell beszélned a kényes kérdéseket is a pároddal.

3. Fektessetek le szabályokat!

A nézeteltérések elkerülése végett, nagyon fontos az, hogy fektessetek le néhány alapvető szabályt, mielőtt szünetet szeretnétek tartani. Néha a párok, akik szünetet tartanak, utólag csalódottan tudják meg, hogy a szünet ideje alatt a másik fél randizgatott vagy akár szexuális kapcsolata is volt más emberekkel. A legjobb, ha már a szünet tartás előtt egyeztetitek a pontos szabályokat, hogy a szünet ideje alatt mit szabad és mit nem szabad tennetek.

4. Fogadjátok el azt a gondolatot is, hogy a szünet tartása akár szakításhoz is vezethet!

Ahhoz, hogy a szünet tartásnak értelme legyen, mindenképp meg kell állapodnotok konkrét időpontokban. Ha nem tudtok megállapodni, akkor valószínű, hogy a szakítás lesz a legjobb megoldás. Egy szünet tartása ebben az esetben nem fogja megoldani a problémákat, hanem csak még hosszabb ideig elnyújtja őket.