Csavart fánk egyszerűen - könnyű tésztával, ropogósan
2021-01-29  /  Szerző:   /   Egyéb, Rúzs

Őrülten finom, könnyű és levegős tésztájú, ráadásul nagyon mutatós is ez a csavart fánk - fahéjas kristálycukorban meghempergetve a legjobb! A forma nemcsak csinossá teszi, de növeli is a ropogós külső réteget, kevesebb olaj is kell a sütéséhez, mint a szalagos fánkhoz, egyszerű elkészíteni, és ízlés szerint csokiszósszal, mogyorókrémmel vagy dzsemmel is tálalható, tunkolható.

Itt a farsangi időszak, és ez a fánk szezonja is, és ha máskor nem is, ilyenkor mindenki megsüti legalább egyszer-kétszer ezt az isteni kelt tésztát. A jól bevált szalagos fánk mellett érdemes mindig valami újdonságot is kipróbálni, és ez a csavart változat biztos sikerre számíthat. Egyszerű, robotgép sem kell hozzá, nagyon könnyen formázható a tészta, és a hosszúkás formájának köszönhetően jóval kevesebb olaj kell a sütéséhez, mint a klasszikus gömbölyded fánkoknál.

A jó fánknak annyi a trükkje, hogy hagyjunk a tésztának elég időt a kelésre, és jó meleg, de ne túl forró olajban süssük, majd szűrőkanálban alaposan csepegtessük le, így egyáltalán nem nehéz, hanem belül levegős, kívül finoman ropogós állagot kapunk, ha pedig még egy illatos fahéjas-kristálycukros borkot is kap, akkor lesz extrán finom és ropogós!

Csavart fánk

Hozzávalók:

30 dkg liszt

4 dkg olvasztott vaj

4 dkg cukor

1,2 dl tej

1 tojás

2 dkg friss élesztő

csipet só

olaj a sütéshez

3 evőkanál cukor + 1 kávéskanál őrölt fahéj keveréke a beforgatáshoz

Elkészítés:

1. A vajat egy kisebb lábasban megolvasztjuk, hozzáadjuk a tejet, majd a tűzről levéve a cukrot és az elmorzsolt élesztőt is hozzáadjuk. 10 percet pihentetjük, majd a tojást is hozzáütjük, kézi habverővel simára keverjük. A lisztet keverőtálba tesszük a csipet sóval, elvegyítjük, aközepébe egy lukat formázunk, ide öntjük a tejes keveréket. Fakanállal elkezdjük összedolgozni, majd kézzel folytatjuk, és ruganyos tésztává gyúrjuk 2-3 perc alatt, majd lefedve, langyos helyen 1 órát hagyjuk kelni.

2. Ezután kicsit átdolgozzuk, kinyomkodva belőle a levegőt, majd ugyanígy még 30 percet kelni hagyjuk. 

3. A duplán kelesztett tésztát enyhén lisztezett felületen kicsit átnyomkodjuk, majd 16 egyenló darabba vágjuk - először 4-be, majd mindegyik darabot 4 egyenlő részre osztjuk, kézzel kisodorjuk, majd félbehajtjuk, többször megtekerjük, a végeket lenyomkodjuk. Sütőpapírra téve, tiszta konyharuhával letakarva még 30 percet hagyjuk kelni.

4. Egy nagyobb felületű edényben kétujjnyi olajat melegítünk, majd a csavart fánkokat oldalanként 5-6 perc alatt szép aranybarnára sütjük, egy szűrőkanállal kiemelve jól lecsöpögtejük, és konyhai papírtörlőre szedjük, hogy ez a felesleges zsiradékot felszívja.

5. Egy nagyobb zacskóba 3 ebőkanál cukrot és 1 kávéskanál őrölt fahéjat szórunk, beletesszük a kisült, még forró csavart fánkokat, a száját összefogjuk, és alaposan összerázzuk, hogy mindenhol bevonja az illatos és ropogós réteg.

6. Azon melegében tálaljuk - ízlés szerint olvasztott csokit, mogyorókrémet, lekvárt kínálva mellé.

Forrás: Cookta