Cold brew kávé – jéghideg élvezetek
2022-08-01  /  Szerző:   /   Rúzs

Egy jó cold brew kávét? A hideg kávé nemcsak szépít, de nyáron különösen jól is esik fagyival vagy jégkockákkal felturbózva. Bemutatjuk Neked a hidegen készített kávét, és receptet is mellékelünk hozzá. 



Mi az a cold brew kávé?

Ahogy a neve is elárulja, a cold brew kávé nem forró, hanem hideg vízzel készül. Az elkészítéséhez használhatsz french presst, tehát dugattyús kávékészítőt. Ez az elkészítési mód környezettudatosabb a kávéfilter használatánál, mert ebben az esetben nem keletkezik hulladék. A kávézaccot pedig rászórhatod a virágjaid földjére, hálásak lesznek érte. Hogy a cold brew kávét a jövőben ne a kávézóból kelljen elhoznod, megmutatjuk, hogy készítheted el otthon, és receptet is mellékelünk hozzá.

Így készítheted el

A cold brew kávé elkészítésénél oda kell figyelned néhány dologra. Egész kávészemekre lesz szükséged hozzá, amiket a legjobb, ha közepes finomságúra őrölsz. Ehhez egy kávédarálóra lesz szükséged. Az optimális ízélményhez válaszd az arabica fajtát. Ezután öntsd fel vízzel a durvára őrölt szemeket. Az eszpresszóval vagy filteres kávéval ellentétben ez a kávé nem fogyasztható rögtön az elkészítés után. Legalább 8 órát kell állnia a hűtőszekrényben, ami alatt a víz átveszi a kávészemek aromáját. Ezt követően leszűrheted az italt. A cold brew kávé kiválóan tárolható hűtőszekrényben, és finom jegeskávé készíthető belőle.

 

Vegán cold brew jegeskávé

A vegánok se szeretnének lemondani a fagyis, habos cold brew jegeskávé élményről! Nem is kell nekik. Mennyei vegán kókusztejes fagyikat találsz már a szupermarketek fagyasztóládáiban. A vegán „tejszínhabot” pedig csicseriborsóléből készítheted el.

Cold brew kávé fagyival

Hozzávalók:

Caffé crema egész kávészemek (dmBio)

Barista mandulatej (Joya)

Nyers nádcukor (dmBio)

Üveges csicseriborsó (dmBio)

Zúzott kakaóbab (dmBio)

 

Elkészítés:

1. A kávészemeket őröljük közepesen durvára egy kávédarálóban. Egy liter cold brew kávéhoz körülbelül 100 g kávébabra lesz szükségünk.

2. A kávészemeket tegyük a french pressbe, öntsük fel hideg vízzel, és legalább 8 órára tegyük a hűtőszekrénybe.

3. 8 óra áztatás után szűrjük le az italt, és töltsünk belőle egy pohárba.

4. Adjunk hozzá mandulaitalt, és tegyünk bele egy kevés fagyit vagy néhány jégkockát.

5. Ha szeretnénk, ízesíthetjük egy kevés nyers nádcukorral.

6. A vegán tejszínhabhoz verjük fel a csicseriborsólevet, és kanalazzunk belőle a kávé tetejére.

7. Végezetül szórjuk meg némi zúzott kakaóbabbal, és tegyünk a pohárba egy környezetbarát szívószálat (például a lo Nova üveg szívószálját).

Forrás: Activebeauty

Hasonló bejegyzések