Bőrünk kedvenc ételei - 7 természetes kollagénforrás
2020-03-04  /  Szerző:   /   Egyéb, Rúzs

Bár számtalan kollagént tartalmazó étrendkiegészítő van forgalomban, a szakértők szerint ez az értékes anyag mégis leginkább természetes táplálékból kinyerve a leghatékonyabb. Íme, 7 kollagénben gazdag étel, amely segít a bőröd, az ízületeid, és a hajad egészségének megtartásában és fokozásában.

Mire jó a kollagén?

A kollagén egy fontos fehérje, amelyet fiatal korban szervezetünk folyamatosan termel, ám évről évre egyre kevesebbet, míg 35-40 éves kor környékén ez a folyamat teljesen le is áll. Így ha szeretnénk megtartani bőrünk és ízületeink egészségét, rugalmasságát, pótolni szükséges. Az esztétikai tünetek – mint a ráncok – megjelenése mellett hiánya olyan komoly problémákat is okozhat, mint az ízületi fájdalmak, a csontok és porcok sűrűségének csökkenése. A megfelelő kollagén szint segít fenntartani a bélflóra és a szív egészségét, csökkenti a hajhullást, javítja a bőr rugalmasságát, növeli az izomtömeget, megelőzi az idő előtti csontvesztést.

Ám ha dohányzol, túl sokat napozol – mindegy, hogy természetes napfényben vagy szoláriumban –, nem megfelelően táplálkozol – sok finomított, feldolgozott élelmiszert és cukrot fogyasztasz –, akkor szervezeted kollagén szintje idő előtt, drasztikusan lecsökken.

A kollagén termelődését segítő módszerek

A kollagén tartalmú étrendkiegészítők használata talán a legegyszerűbb és leghatékonyabb módja a jobb kollagénszint elérésének, de kollagént tartalmazó különféle ételek rendszeres fogyasztásával is növelhető.

Kíváncsi vagy, hogyan lehet természetesen növelni a szervezet kollagén szintjét? Íme, néhány a legfontosabb kollagénben gazdag ételek közül, amelyeket érdemes hozzáadni az étrendedhez:

Csontleves

A csontok, inak, ínszalagok és a bőr pár napig tartó párolásával készített csontleves kiváló kollagénforrás, számos fontos aminosavval együtt.

 

Spirulina

Ez a fajta alga nagyszerű növényi eredetű forrása az aminosavaknak, például a glicinnek, amely a kollagén kulcsfontosságú alkotóeleme. A spirulina szárított formában már nagyon sok helyen megtalálható, és kiváló kiegészítő egy zöld turmixhoz, desszertekhez vagy gyümölcslevekhez.

 

Tőkehal

A legtöbb fehér halfajhoz hasonlóan a tőkehal is gazdag aminosavakban, például glicinben és prolinban. Olyan esszenciális tápanyagokat tartalmaz, mint a szelén, a B6-vitamin és a foszfor.

 

Tojás

A tojás a legjobb kollagénszint-növelő ételek egyike. Ha az egész tojást használod a tojásfehérje helyett, akkor arról is gondoskodsz, hogy szervezeted egészséges zsírokhoz és kiváló minőségű fehérjéhez jusson.

Zöld levelű zöldségek

A spenót, a saláta, a káposzta magas C-vitamin tartalmával támogatja a természetes kollagén termelődését a szervezetedben. A C-vitamin nem csak antioxidánsként szolgál  – kivédi a szabad gyökök káros hatásait –, hanem az I. típusú – a szervezetben legnagyobb arányban előforduló – kollagén előállításához is szükséges.

Tökmag

A tökmag hihetetlenül gazdag értékes tápanyagokban, többek között cinkben, amely segíti a szervezet kollagén szintézisét, valamint az immunrendszer hatékony működését is.

Eper

Amellett, hogy kiváló C-vitamin forrás, az eper a legfontosabb kollagénépítő ételek közé tartozik. Magas antioxidáns tartalma gátolja a kollagén gyors lebomlását. Ugyanez igaz az áfonyára, a szederre és a málnára is.

Forrás: Activebeauty