Borjúmáj zöldséges vörös lencsével
2024-11-03  /  Szerző:   /   Egyéb, Rúzs

Hozzávalók 4 személyre:

-50 dkg borjúmáj

-25 dkg vöröslencse

-10 dkg sárgarépa

-10 dkg zellergumó

-1 piros húsú kaliforniai paprika

-3 szál zöldhagyma

-1 gerezd fokhagyma

-1 babérlevél

-6 ág kakukkfű

-1 ek. magos mustár

-1 ek. gorombára vágott petrezselyem

-4 ek. olívaolaj

-2 ek. olaj

Elkészítés:

A májat lemossuk, szeleteljük, ha van benne hártya, átvágjuk. A zöldségeket megtisztítjuk, apró kockákra vágjuk, a lencsét lemossuk.

A lencsét bő vízben a fokhagymával, a babérlevéllel és a kakukkfűvel roppanósan puhára főzzük (25-30 perc). Levesszük a tűzről, a kakukkfüvet, a fokhagymát és a babérlevelet kidobjuk, a levet félretesszük. 

Mélyebb serpenyőben, a felforrósított olívaolajon a zöldségeket 5-8 perc alatt puhára pároljuk. Majd belekeverjük a mustárt, a petrezselymet, a lencsét, és annyi főzőlevet, hogy kellően szaftos legyen. Sózzuk, borsozzuk, 2-3 perc alatt összepároljuk, levesszük a tűzről.

Serpenyőben felforrósítjuk az olajat, a májat ízlés szerint - lehet rózsaszín a belseje - megsütjük benne. A tűzről levéve sózzuk, borsozzuk, és a zödséges lencsével azonnal tálaljuk.

Munka: kb. 30 perc

Fogyasztható: kb. 1 óra múlva

1 adag: 495 kcal