Bizalom a párkapcsolatban – 8 tipp, amivel megalapozhatod
2020-06-18  /  Szerző:   /   Egyéb, Párkapcsolat

A bizalom minden emberi kapcsolat alapja. Enélkül lehetetlen a nyílt és őszinte kommunikáció két ember között, és hiányában egyikük sem adhatja meg a másiknak a szükséges szabadságot, illetve autonómiát. Bizalom nélkül egy kapcsolat sem él sokáig, de ha mégis, akkor sem lehet igazán boldog és kiegyensúlyozott viszony.

A bizalom azonban nem alakul ki egyik pillanatról a másikra. Idő és türelem kell hozzá, továbbá szándék, mindkét fél részéről. Mit kell tenned?

Olvass tovább, és ismerj meg 8 tippet, amelyek révén elősegítheted a kölcsönös bizalom kiépítését a párkapcsolatodban!

1. Állítsd fel a saját határaidat!

Mindannyian különbözőek vagyunk, ami azt eredményezi, hogy mindenki más értékrend szerint éli az életét. Ha már a kapcsolatotok elején lefektetitek a legfontosabb elveket, akkor lehetőségetek lesz jobban megismerni és tisztelni egymást. Hogyan néz ki ez a gyakorlatban? Például beszéljétek meg előre, hogy kinek mennyi énidőre van igénye, vagy milyen gyakran szeretne eljárni szórakozni. Így ezzel számtalan későbbi konfliktushelyzetet elkerülhettek.

2. Legyél sebezhető!

Ahhoz, hogy valaki bizalmát elnyerhesd, muszáj megnyílnod előtte. Persze ez kockázatos, és csalódáshoz is vezethet, enélkül mégsem működik. Csak így teszed lehetővé a párod számára, hogy bebizonyíthassa, tényleg megérdemli a tiszteletedet és a szerelmedet. Avasd be a legféltettebb titkaidba, meséld el neki a legnagyobb álmod, vagy akár valld be a legrosszabb szokásaidat! De haladj lépésről lépésre, csak fokozatosan tárulkozz ki előtte!

3. Tiszteljétek egymást!

Általában azzal az emberrel töltöd az időd nagy részét, akit a legjobban szeretsz. Ez azzal is együtt jár, hogy lát minden pillanatban. Akkor, amikor jó passzban vagy, de olyankor is, amikor a legrosszabb időszakot éled meg. A vitás helyzetek elkerülhetetlenek, a veszekedések során könnyen megbántjátok egymást. De, ha kölcsönösen tisztelitek a másikat, akkor ezek a helyzetek túlélhetők.

Ezt is olvasd el! - 5 szabály, amit a tartós párkapcsolatokban betartanak

4. Mondj igazat, hallgasd meg őt is, de ne ítélkezz!

A bizalom kialakulásához fontos, hogy a valódi arcodat mutasd. Ne tettesd, hogy minden rendben, amikor baj van. Ne titkold el az érzelmeidet, mert azok is hozzád tartoznak. De ne csak Te mondd el őszintén a gondolataidat, fontos, hogy meg is hallgasd a másikat. Ítélkezés helyett pedig próbáld megérteni, az ő oldaláról látni a történteket.

5. Tartsd be az ígéreteidet!

A legkisebbektől, mint például bevásárolsz úton hazafelé, egész az olyan nagy tettekig, hogy elviszed arra a nyaralásra, amit még az ismerkedésetek elején megígértél. Minden alkalommal ugyanis, amikor nem váltod be a szavad, megbántod a párodat, és végül teljesen elveszíti az irántad tanúsított bizalmát.

6. Állj készen arra, hogy adj és kapj!

Egy egészséges és boldog párkapcsolatban a két dolog mindig egyensúlyban van. Ez segít át benneteket a nehézségeken, mert tudjátok, hogy történjék bármi, ott lesztek egymásnak.

7. Légy megbocsátó!

Nincs tökéletes ember. Ha Te hibázol, vállald a következményeit. Ha a partnered követ el valamit, akkor pedig bocsásd meg neki, és zárd le. Nem cipelheted az összes múltbéli sérelmedet a válladon, és nem hánytorgathatod fel minden konfliktus alkalmával, az egyszer már megoldott problémákat.

8. Beszéljetek az elköteleződésről!

Ha nyíltan tudtok beszélni arról, hogy hányadán is álltok egymással, és mit vártok ettől a kapcsolattól, akkor nagyban hozzájárulhattok a kölcsönös bizalom megalapozásához. Ha biztosak vagytok egymásban, és az érzelmeitekben, akkor biztonságban érezhetitek magatokat a kapcsolatban. Ne féljetek álmodozni együtt a jövőről, és közös terveket szőni.

A kölcsönös bizalom kialakulásához sok idő kell. Ez olyan dolog, ami a kettesben eltöltött idő alatt, az együtt megélt élmények és tapasztalatok által fejlődik. Türelem és őszinteség kell a stabil alaphoz, de vigyázz rá, mert könnyen eltörhet, és visszaállítani már nem lesz könnyű.