Berki Mazsi a gyereknevelésről vallott
2024-05-16  /  Szerző:   /   Egyéb, Párkapcsolat

Berki Mazsi őszintén beszélt arról, milyen elvek mentén neveli a kislányát, hogy mennyire szigorú vele szemben, s azt is elárulta, hogy bizony van, amikor úgy érzi, nem tud annyit foglalkozni Emmával, mint szeretne.

Mazsi kislánya, Emma már két és fél éves, az édesanya pedig meghatódva nézte végig az anyák napi ünnepségen, hogy milyen sokat fejlődött a kicsi. Az ünnepi műsorra idén az édesanyjával és – a szavaival élve – a leendő anyósával látogatott el.

„Nagyon megható látni, ahogy nő a kislányom. Őszinte leszek: megkönnyeztem a műsort. Már folyékonyan beszél, és amit hall, azt elismétli, legyen az mondóka vagy dalszöveg, hihetetlenül gyorsan megtanulja, ráadásul képes az édesanyja eszén is túljárni”

– osztotta meg Mazsi a Hot magazinnal, azt is elárulva, mennyire volt nehéz számára hozzászokni a vidéki élethez, hiszen már egy éve, hogy elköltöztek a fővárosból.

„Amikor Budapestről Székesfehérvárra költöztünk, először nehezen találtam a helyem. Nem voltak barátaim helyben, egyedül éreztem magam. Ma viszont azt mondom: nem biztos, hogy visszaköltöznénk a fővárosba. Nagyon közel van hozzánk minden, és még csúcsforgalomban is gyorsan odaérek mindenhova. Itt sokkal családiasabb a környezet, közvetlenebbek az emberek.”

Mazsi fontosnak tartja, hogy a kislányát ne tartsa burokban, ezért örül, hogy Emma nemcsak vele, de az édesanyjával is szoros kapcsolatban van.

„Nagyon szoros volt a kötődésem édesanyámmal, ezért nehezen szakadtam el otthonról, és nem könnyű nyitni az új dolgok felé. Szeretném, hogy ebben a kislányom egy kicsit nyitottabb legyen, és ne akarjon valamihez annyira ragaszkodni, mint annak idején én.”

Nem enged beleszólást abba, hogyan neveli a gyerekét

Bár neki is és Emmának is szoros kapcsolata van az édesanyjával, azt nem hagyja, hogy megmondják neki, hogyan nevelje a kislányát.

„Soha nem kértem tanácsot anyukámtól, sőt, nem is szeretem, ha beleszólnak, hogyan nevelem a gyerekemet. Sok mindenben nem értünk egyet édesanyámmal. Nem szoktam beleszólni abba, mit csináljon a gyerekkel, ha ott van nálam, és most már eljutottunk oda, hogy ő sem szól bele, én mit hogyan és miért teszek. Emma nagyon szereti őt, bátran mondhatom, hogy ő a második ember az életében utánam, akihez a legjobban kapcsolódik.”

Néha nincs elég ideje Emmára

Mazsi kiemelte, hogy az első egy évben nagyon szigorú napirend szerint éltek, ám az idő múlásával már lazított a szabályokon.

„Én a szülők azon csoportjába tartozom, akik azt vallják, hogy a gyermek alkalmazkodjon a szülőhöz és az életritmusához, ne pedig fordítva. Persze, vannak kivételes helyzetek. Bevallom, van, hogy nem tudok annyit foglalkozni Emmával, amennyit szeretnék. Ezért egy dolgosabb nap után van, hogy szabadnapot veszünk ki a bölcsi­ből, és anya-lánya napot tartunk. Nincs egy lefektetett órarendünk, mindig az adott helyzethez alkalmazkodom. Ha nincs itt a párom kislánya, megpróbáljuk tartani a menetrendet, hogy este időben lefekszünk. Ilyenkor nekünk is van időnk Zolival beszélgetni, kettesben lenni, hiszen másnap újból kezdődik a körforgás.”

 

Jó a kapcsolatuk a párja gyerekeivel

Mazsi és kislánya nemcsak a jövőbeli anyósával ápol jó viszonyt, de a párja gyerekeivel is jó kapcsolatban vannak. Az anyuka szerint Emma felnéz Zoli lányára, és órákig elvannak egymással, s bízik abban, hogy ez a kötelék a jövőben is megmarad.

„Nagy segítségemre van a párom, mert neki a kislánya mellett van egy nevelt, nem vér szerinti fia is. Ám Zoli nagyon következetes mindenkivel, nem tesz különbséget a gyerekek között."