Az igazi szuperhős: a B1 vitamin
2024-06-18  /  Szerző:   /   Egyéb, Tudtad-e?

B1 vitamin, amelyet tiaminként is ismerünk, egy vízben oldódó vitamin. Elsősorban az energiatermeléshez szükséges, mivel kulcsfontosságú szerepet tölt be a szénhidrátok metabolizmusában, segítve ezzel az élelmiszerek energiaforrássá való átalakítását.

Emellett kardinális az idegrendszer megfelelő működésében, segítve az idegimpulzusok továbbítását, hozzájárulva ezáltal a mentális egészségünkhöz.

Igazi agyserkentő!

A B1-et gyakran nevezik valóságos agyserkentőnek. Ez a vitamin elősegíti a glükóz, avagy az agy fő energiaforrásának, hatékony felhasználását, így biztosítva az agysejtek számára a szükséges energiát. A vitamin hozzájárul az idegsejtek közötti kommunikációhoz is, ami elengedhetetlen a kognitív funkciók, mint a tanulás és a memória fenntartásához.

Ezenkívül a B1 vitamin segít az acetilkolin nevű neurotranszmitter szintézisében, ami szintén nagyban javítja az agyi funkciókat.

B1 vitamin mire jó?

A címszereplő egy igazi sokoldalú zseni a vitaminok világában! Ez a valóban csodás, egyébként a saját konyhánkban „rejtőző” vegyület, megtalálható a teljes kiőrlésű gabonákban, a magvakban és a sertéshúsban, egyaránt táplálva testünket és elménket.

Nem csupán energiaellátónk, hanem a mentális éberség őrzője is, segítve az agyműködést és megelőzve a koncentrációs zavarokat. A B1 hiányával szembeni harcban a fő ellenség az alkohol, amely gátolja a vitamin felszívódását, így a mértéktartás kulcsfontosságú. Szívünknek is barátja, mert segít megőrizni annak egészségét és optimális működését.

várandós anyák szuperhőse is, mivel a terhesség és szoptatás idején növekszik a szükséglet a B1 vitamin iránt. Az idősebb korosztály számára is fontos, hiszen segít megelőzni a memóriavesztést és javítja a kognitív funkciókat. E vegyület tehát nem csupán egy vitamin, hanem egy életmódbéli alaptézis, amivel érdemes komolyabban foglalkozni.

B1 vitamin hatása – nézzük sorban, hogyan profitálhatunk e „csodavegyületből”!

Már említettük, de ismétlés a tudás anyja: a B1 alapvető szerepet játszik a szénhidrátok energiává való alakításában. Ez azt jelenti, hogy segít a szervezetnek az elfogyasztott élelmiszerekből energiát nyerni, ami létfontosságú az összes sejt működéséhez.

Fontos szerepet tölt be az idegrendszer megfelelő működésében, de a szívműködés optimalizálásából is alaposan kiveszi a részét: a B1 hozzájárul a szív egészségének fenntartásához, támogatja a szívizom működését, és segíthet a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében.

Továbbá, segít fenntartani az egészséges emésztőrendszer működését is, részt vesz az emésztőenzimek termelésében, amelyek elősegítik az élelmiszerek megfelelő lebontását és felszívódását.

És amiről muszáj, hogy beszéljünk: a B1 vitamin rendszeres bevitele különösen releváns a nagy alkoholfogyasztók számára, mivel az alkohol csökkentheti a tiamin felszívódását és felhasználását a szervezetben.

Terhesség és szoptatás ideje alatt is nagy szolgálatot tesz a számunkra – viszont a kismamáknak semmi esetre sem szabad önfejűleg „belőni” az adagot – ezt mindenképpen a nőgyógyász határozza meg az esetükben.

Az idősebb emberek számára is fontos a megfelelő B1 bevitel, mivel segíthet megőrizni a kognitív funkciókat és csökkenteni az öregedéssel kapcsolatos betegségek kockázatát.

B1 vitamin hiánya

Mondanunk sem kell, a tiamin hiánya komoly egészségügyi problémákat okozhat, mivel láttuk a fenti példákból: ez a vitamin kulcsfontosságú szerepet tölt be a szervezet számos alapvető folyamatában.

Amikor a szervezet nem jut elegendő B1 vitaminhoz, az első tünetek gyakran fáradtság és levertség formájában jelentkeznek, mivel a vitamin hiánya befolyásolja az energiatermelést. Hiánya természetesen az idegrendszerre is kihat, gyakran okozva idegességet, memóriazavarokat és koncentrációs nehézségeket.

Súlyosabb esetekben beriberi betegség alakulhat ki, amely két formában jelenhet meg: a „nedves” beriberi, ami a szív- és érrendszeri rendellenességeket okoz, és a „száraz” beriberi, ami az idegrendszer károsodásával jár.

A nedves beriberiben szenvedők tapasztalhatnak szívmegnagyobbodást és szívelégtelenséget, míg a száraz beriberiben az izomgyengeség és végtagfájdalmak a jellemzők. Wernicke-Korsakoff szindróma is kialakulhat, különösen alkoholizmusban szenvedőknél, amely súlyos agyi károsodást és tartós memóriazavart okozhat.

A B1 hiánya befolyásolhatja az emésztőrendszert is, okozva ezáltal étvágytalanságot és hasmenést, ami tovább ronthatja a tápanyagok felszívódását. Terhes nők esetében a B1 hiánya kockázatot jelent a magzat fejlődésére is, mivel a szóban forgó vegyület szükséges a baba megfelelő növekedéséhez. Hosszú távon a hiányállapot a kognitív képességek hanyatlásához és az öregedéssel kapcsolatos betegségek megnövekedett kockázatához vezethet.

A B1 vitamin legfőbb forrásai

Teljes kiőrlésű gabonák, mint például a barna rizs, a teljes kiőrlésű kenyér és a zab, magas B1 tartalommal rendelkeznek.

babfélék, mint a lencse, a csicseriborsó és a maga a bab, szintén jó B1 forrásnak számítanak. Ezek az élelmiszerek más tápanyagokban is gazdagok, mint például rostokban és fehérjében, így rendszeres fogyasztásuk erősen ajánlott kortól, nemtől függetlenül.

sertéshús, különösen a karaj és a comb, magas B1 vitamin tartalommal bír. S csakúgy, mint az említett babfélék, a sertéshús is tartalmaz egyéb hasznos tápanyagokat is, úgymint a fehérje és a B12 vitamin. Így, ha az életmódunk nem zárja ki (vegetarianizmus, vegán életvitel esetén), fogyasszunk megfelelő mértékekkel az említett táplálékból is.

diófélék, mint a mandula, a mogyoró és a napraforgómag, szintén jó forrásai a szóban forgó vitaminnak. Ezek a magvak és diófélék más hasznos tápanyagokat is tartalmaznak, mint az egészséges zsírsavakat.

Bizonyos halak, mint a lazac és a tonhal, szintén tartalmaznak B1-et, emellett omega-3 zsírsavakban is gazdagok – tegyünk hát gyakran azokból a tányérunkra!

tojás egy másik, szintén rendkívüli B1 forrás, ami egyben fehérjében és más B vitaminokban is gazdag – arról nem is beszélve, hogy könnyű beszerezni is!

S végül, de nem utolsósorban, ne hagyjuk ki az élesztőt sem, amely természetes forrása az említett hasznos vegyületnek.

Forrás