Egy tökéletes házi lángos tészta recept
2024-06-18  /  Szerző:   /   Egyéb, Rúzs

Az ínycsiklandó, ropogós lángos egy igazi magyar klasszikus, ami pillanatok alatt visszarepít minket a gyerekkorunkba, megidézve a nyári strandok hangulatát. Valljuk be őszintén, a legtöbbünk szívesen majszolgatja ezt az igazi retro finomságot, amit egyébként otthon is nagy sikerrel el lehet készíteni!

A lángos tészta készítése igényel némi gyakorlatot, de egy jó recepttel és precíz munkával biztos a siker. Cikkünkben a kezdő háziasszonyoktól a rutinos konyhatündérekig mindenki találhat új ötleteket, tippeket, amiket érdemes kipróbálni.

Milyen a legfinomabb lángos?

Nos, személyes ízlés-világtól függetlenül az igazán jó lángos kívül ropogós és belül puha, és ez az állapot a lángos tészta megfelelő elkészítésével érhető el. Ebből a tényből azonnal adódik a következő kérdés is, miszerint milyen a jó lángos tészta?

Megfelelően rugalmas. Ha a tészta ugyanis túl kemény, a lángos nem lesz elég levegős – ha pedig túl lágy, akkor a sütés során szétterülhet, ami sem esztétikailag, sem az ízek vonatkozásában nem túl előnyös.

Lássuk a tökéletes lángos tészta titkát!

A jó lángos titka tehát a tökéletes tésztában rejlik, amelynek állaga kellően rugalmas, nem túl lágy, de nem is túl kemény.

Épp ezért fontos, hogy a lángos tészta recept alapján a hozzávalókat mindig pontosan mérd ki! Emellett pedig a tészta alapos „megdolgozására”, összegyúrására is szentelj nagy figyelmet.

A mérleg precíz használatának és a kezed erejének kombinációja viszont olyan puha tésztát eredményez, amely olajban kisütve garantáltan beváltja a hozzá fűzött reményeket.

Ne feledd: a jó lángos tészta elkészítése nem siettetni való dolog. A tészta megfelelő kelesztése és pihentetése elengedhetetlen, hogy a lángos belül puha és kívül ropogós legyen. Ne aggódj, ha az első próbálkozások nem tökéletesek – hiszen a gyakorlat teszi a mestert!

És akkor lássuk végre a lángos tészta receptjét!

Strandos lángos recept

Hozzávalók

  • 1 kg liszt
  • 6 dkg élesztő
  • 1 teáskanál cukor
  • 2 teáskanál só
  • 5 dl víz
  • 2 dl tej
  • olaj a sütéshez

Elkészítés

Az élesztőt futtasd fel a langyos tejben, amelybe a teáskanál cukrot is tedd bele. Hagyd 10-15 percig állni a tejet. Figyelem, fontos! Az élesztőt mindig langyos, nem forró folyadékban futtasd fel, hogy a megfelelő hatását elérhesse. Ha a tej túl forró, az élesztőgombák megsemmisülnek, így a tészta sem fog megkelni.

Következő lépésként mérd ki a lisztet egy tálba, add hozzá a sót, majd a felfuttatott élesztős tejet és a vizet is. Jól dolgozd össze a hozzávalókat, míg a tészta homogén és rugalmas nem lesz.

Ezután letakarva, meleg helyen kelesztjük a tésztát kb. 1 órán át, vagy amíg az nagyjából a duplájára nem dagad.

Ha a tészta megkelt, formázz belelő kis gombócokat, amiket letakarva újra pihentetni kell, körülbelül 15-20 percig.

A lángosokat egyébként a legjobb olajos kézzel formázni – és ez egyáltalán nem bonyolult: nyújtsd a tésztát vékonyra, oszd fel nagyjából egyenlő részekre. A pontos méret attól függ, mennyire nagy lángosokat szeretnél készíteni, de általában tenyérnyi méretű darabokban érdemes gondolkodni.

Fogd meg az egyik tésztadarabot, és a tenyered között formázd gombóccá, aztán lapítsd ki kissé. Ne feledd, a tésztának simának és egyenletesnek kell lennie.

Ha a gombócok eleget pihentek, következhet a sütés, közepes lángon forró olajban. Persze előtte még meg is kell formáznunk a lángosainkat.

A gombócokat egyesével vegyük kézbe és a levegőben kezdjük el megformázni a lángost. Óvatosan húzzuk egyre jobban szét a tészta széleit, közben pedig folyamatosan forgassuk a kezünkben, hogy nagyjából kör formájú maradjon a tészta. A lángos tészta széle, ahol fogjuk, valamivel vastagabb lesz, mint a közepe, ez nem baj.

Igazítsd a serpenyőhöz a tészta méretét, ügyelj rá, hogy ne nyújtsd nagyobbra, mint az edény amiben sütni szeretnéd.

Ügyelj rá, hogy a lángos tészta minden oldala aranybarnára süljön! Fontos, hogy az olaj ne legyen túl forró, mert akkor a lángos külső része túlsül, belül pedig nyers marad. Az ideális hőmérséklet közepes, így a tészta lassan, de egyenletesen átsülhet.

Hogyan tálald a lángost?

A frissen sült, még meleg lángost azonnal tálalhatod, úgy a legfinomabb. Remekül passzol hozzá a tejföl! Ízlés szerint tehát megkenheted fokhagymás tejföllel, reszelhetsz rá sajtot.

Sokan szeretik szinte natúran, csak sóval, vagy egy kis fokhagymával bedörzsölve.

Népszerű feltét még a lilahagyma és a sült szalonna is.

Az elvetemültebbeknek pedig a Nutellás vagy lekváros verzió is kötelező.

A nyers lángos tészta tárolása

Ha netán maradt volna tésztád, nem kell aggódnod: a nyers lángos tészta hűtőben, letakarva akár 2 napig is eláll.

Ha ennél hosszabb időre szeretnéd eltenni, a lángos tészta fagyasztása is megoldást jelenthet. Ehhez tedd a tésztát kis adagokban fagyasztótasakba, majd zárd le és helyezd a mélyhűtőbe. Felhasználás előtt lassan, hűtőben érdemes kiolvasztani a tésztát.

A legnagyobb buktató: miért lesz kemény a lángos?

A lángos keménységének oka többnyire a túl kevés folyadék a tésztában, vagy a túlságosan gyors, túl magas hőfokon való sütés. Ha ilyen problémával találkozunk, érdemes több vizet vagy tejet adni a tésztához, illetve alacsonyabb hőfokon, lassabban kisütni a lángost.

1 kg lisztből mennyi lángos készíthető?

Ha a fenti receptet követed, általános szabályként elmondható, hogy 1 kg lisztből körülbelül 15-20 lángost tudsz sütni, de ez nagymértékben függ attól, hogy milyen vastag és nagy lángosokat szeretnél készíteni.

Forrás