Amit a Botoxról tudnod kell
2023-02-16  /  Szerző:   /   Egyéb, Tudtad-e?

Sokan szeretik, de legalább annyian meg is vetik – a botoxnak kétes a híre, pedig ez a hatóanyag sokkal többet tud annál, minthogy eltünteti a ráncokat. Nézzünk 4 érdekes tényt erről a különleges hatóanyagról.

Mit tud a botox?

Tény, hogy a botox el tudja tüntetni a ráncokat, de az igazsághoz hozzátartozik, hogy mindössze a dinamikus, más néven mimikai ráncokat. Utóbbiak – ahogy nevük is árulkodik erről – az arc természetes izomműködésének hatására alakulnak ki. A statikus ráncokat, melyek az arcbőr rugalmasságának csökkenéséből erednek, ellenben nem képes kisimítani a botox.

Következzen 4 érdekes tény erről a hatóanyagról.

Beauty detox

1. tény: Nem kígyóméregből nyerik

A botulinum toxin elnevezés elsőre nagyon veszélyesnek tűnik, hiszen tartalmazza a toxin, azaz méreg szót. Ettől függetlenül ez egy szintetikus előállított anyag. A botox eredetileg egy olyan méreg, ami a túl sokáig tárolt konzervekben (például kolbász konzervek) termelődik. Ez a baktérium okozza a botulizmus nevű betegséget is. Tünetei közé sorolják többek közt az izomgyengeséget és a bénulást. Ebből a baktériumtörzsből nyerik ki a botoxot laboratóriumi körülmények között.

Tudd meg, mi mindenre jó a botox!

2. tény: Kisbabák is kapnak botoxot

Előnye is van annak, hogy a botox képes elbénítani az izmokat. Vannak olyan kisbabák, akik állandó görcsöktől szenvednek, melyek egyik legjobb ellenszere a botox. Ilyen esetben nagyobb dózist kap a baba annál, mint amennyire egy esztétikai beavatkozás során a teljes arc esetén szükség van. Sokan rettegnek attól, hogy a botox képes lebénítani a teljes testet, de ez még egy ekkora adag esetében is esélytelen.

3. tény: Segít fog- és fejfájás esetén

A botox tehát sokkal többre képes, mint a ráncok eltüntetése. Felnőttek esetében nagy megkönnyebbülést jelent fogcsikorgatás esetén, ugyanis használatával 6 hónapig búcsút inthetnek ennek a kellemetlen és fájdalmas szokásnak. Hasonló hatások érhetőek el migrén esetén, sőt mi több, még a túlzott verejtékezéssel szemben is hatékonyan fellép. Ebben az esetben a hatóanyagot a hónaljakba juttatják be.

4. tény: A botox jövője

Amikor az arcon található ráncok eltüntetésére vetik be, általában 3-7 napot kell várni, amíg láthatóvá válik annak hatása, ami aztán 6 hónapig ki is tart. Ez azonban hamarosan megváltozhat. Egyelőre a botulinum toxin-A típusával dolgozik a szépségipar, de hamarosan elérhető lesz a piacon a botulinum toxin-E is. Utóbbi akár 24 óra alatt is képes lesz majd eltüntetni a ráncokat, azonban hatása csak 4 hétig tart.