Alakbarát húsvéti sütemény
2024-03-31  /  Szerző:   /   Egyéb, Rúzs

A húsvéti édességek is lehetnek diétásak, csak pár dologra kell odafigyelned.

Azok, akik fogyókúráznak, sokszor bajban vannak az ünnepekkor, hiszen ők sem szeretnének nassolnivalók nélkül maradni. Szerencsére nem is kell, hiszen elég, ha csak pár hozzávalót cserének ki és máris alakbaráttá tehető az adott sütemény.

Fehér liszt helyett

A legtöbb édesség fő hozzávalója a liszt. Bizonyára tisztában vagy azzal, hogy a fehér lisztből készült ételek nem a legegészségesebbek, így célszerű azt lecserélni. Ha próbálkoztál már helyette teljes kiőrlésű liszttel, akkor jól tudod, hogy azzal bár diétássá teszed az ételt, ám sütemények esetén nem biztos, hogy jó választás, mert azzal túl tömörré és nehezzé válnak, ráaádsul az ízük sem lesz a legjobb. Éppen ezért vegyél inkább kókusz-vagy zablisztet, hszen ha ezeket használod, ugyanolyan ízvilágot érhetsz el, mint fehér liszttel, de közben mégis vigyázol a vonalaidra, ráadásul a vércukrod sem dobja majd meg.

Cukor helyett

Ha süteményt szeretnél, akkor bizony muszáj bele olyan hozzávaló, mely megadja az édes ízt (persze akkor, ha nem sós nassolnivalót készítesz). Cukor helyett használhatsz erre a célra gyümölcsöket, ám ha azt nem szeretnél, akkor segítségedre lehetnek a természetes vagy mesterséges édesítőszerek. Előbbi csoportba tartozik pl. a stevia, az eritrit vagy a xilit. Sokan az ördögtől valónak titulálják a mesterséges édesítőszereket, ám köztük is találni olyanokat, melyek nem rendelkeznek kellemetlen mellékízzel. Amire figyelj, hogy ezek nem hőállók, vagyis, ha sütőbe rakod, jócskán veszíteni fognak édes ízükből, így nagyobb mennyiséget kell belőlük használni!