Áfonyás-kókuszos zabsüti, a britek nagy kedvence
2021-11-10  /  Szerző:   /   Rúzs

Aki úgy tartja, hogy zaphehely unalmas és száraz abrak, az nagyon téved. Igen, lehet fantáziátlanul is készíteni, de rengeteg lehetőség rejlik benne, és nemcsak egészséges, hanem nagyon változatosan is felhasználható. Itt van mindjárt ez a szuperegyszerű angol süti, a scone, ami zabppehelyből őrölt liszttel sütve mennyei, főleg egy kis kókusszal és áfonyával felturbózva!

 

A scone a britek nagy kedvence, egyfajta átmenet süti és péksütemény között, ami nagyon egyszerű sütőporos tésztával készül. Épp csak össze kell dolgozni, hogy nagyjából összeálljon a massza, majd tepsibe lapogatni, és cikkekre vagy háromszögekre vágni. Hagyományosan vajjal, krémsajttal, dzsemmel fogyasztják, de ha belerejtünk valamilyen finomságot, akkor gyors sütiként is tökéletesen megállja a helyét.

Ez a változat zabpehelyből és kókuszreszelékből őrölt liszt keverékével készül, és csak növényi alapanyagokkal, így gluténmentes, laktózmentes és vegán étrendbe is beilleszthető, és áfonya teszi igazán csábítóvá. A tésztája könnyű és puha, összeállítani pedig nagyon egyszerű, és nem baj, ha nem akar teljesen összeállíni a tészta ilyenkor még, a sütés végére tökéletes lesz!

Áfonyás-kókuszos zabsüti

Hozzávalók:

15 dkg zabpehely

10 dkg kókuszreszelék

7,5 dkg cukor

1 teáskanál sütőpor

csipet só

5 dkg kókuszzsír

1 dl (növényi) tej

10-15 dkg áfonya

Elkészítés:

1. A zabpelyhet késes robotgépbe tesszük, és finomra őröljük, majd a kókuszreszeléket is hozzáadva ezt is kissé megőröljük. Tálba öntjük, hozzáadjuk a cukrot, a sütőport és a csipet sót, elvegyítjük.  A kókuszzsírt megolvasztjuk, a tejjel elkeverjük, és a száraz mixhez adjuk, és előbb egy spatulával, majd kézzel összedolgozzuk. Kissé morzsás állagú keveréket kapunk, amibe beleforgatjuk lazán az áfonyát.

2. Sütőpapírral fedett tepsire tesszük, és kb. 20 centis átmérőjű és 1,5 centi magas koronggá lenyomkodjuk, és egy éles kssel 8 cikkre vágjuk. 180 fokos sütőbe toljuk, és légkeverés mellett 20-22 perc alatt megsütjük.

3. Melegen, langyosan, hidegen is tálalhatjuk, tökéletes reggelinek és uzsonnának is.

Forrás: Cookta

Hasonló bejegyzések