A világ legfinomabb húsvéti kalácsa – tippek és alternatívák
2022-04-15  /  Szerző:   /   Rúzs

Vajjal, lekvárral és mézzel megkenve a foszlós kalács méltán a húsvétvasárnapi uzsonnaasztal sztárja. Mindegy, hogy búzalisztből vagy gluténmenteslisztből készül – a puha, édes kalács megkoronázza az ünnepi menüt.

Mi köze van a kalácsnak a húsvéthoz?

Már a középkorban is került húsvéti kenyér az ünnepi asztalra, ami egy áldozati étel, a bőséget, a jólétet és az életet jelképezi. Később a kenyér helyett egyre több helyen édes kelt tésztát készítettek az ünnepre, így ma már a kalács jelképezi a 40 napos böjti időszak végét.

Gluténmentes változat

Manapság egyre többen fektetnek hangsúlyt a tudatos táplálkozásra, és próbálják sütésnél a kötőanyagként funkcionáló glutén fehérjét egyéb alternatívákkal kiváltani. Ezt a húsvéti kalács készítésénél is megtehetjük. Mivel mind friss, mind a szárított élesztő gluténmentes, erről a hozzávalóról nem szükséges lemondanunk. A lisztek között pedig manapság már rengeteg gluténmentes verziót találunk: a zabpehelyliszt, a csicseriborsóliszt vagy a hajdinaliszt is kiválóan alkalmas húsvéti kalács készítésére.

A gluténmentes húsvéti kalács receptje:

Szükséges hozzá:

60 g olvasztott vaj

1 tojás

1 tojássárgája

1 kocka friss vagy 1 csomag szárított élesztő

1 tk. szentjánoskenyérmagliszt

350 g gluténmentes liszt (pl. teljes kiőrlésű hajdinaliszt)

180 ml langyos tej

3 ek. tejszín a megkenéshez

1 csipet só

80 g cukor

 

Elkészítés:

1. Oldd fel az élesztőt egy kevés langyos vízben. Öntsd a lisztet egy tálba, majd készíts a kezeddel a közepébe egy mélyedést. Ebbe öntsd bele a feloldott élesztőt, és szórj rá egy csipet cukrot. Rövid ideig kevergesd az ujjaiddal, szórj rá némi lisztet és pihentesd 10 percig meleg helyen.

2. Add hozzá a többi hozzávalót, és gyúrd legalább 5 percig, amíg az egész össze nem áll egy szép tésztává. Ezt követően takard le a tésztát egy konyharuhával, és keleszd meleg helyen kb. 1 órán keresztül.

3. A tésztát lisztezett deszkára borítva gyúrd át még egyszer, majd oszd három részre. A darabokból sodorj rudakat, és fonj belőlük kalácsot. Ezt követően pihentesd a tésztát további 35 percig.

4. Sütés előtt keverj össze tojássárgáját tejszínnel, és kend meg vele a kalácsot.

5. Fektesd a kalácsot sütőpapírral bélelt tepsire, és előmelegített sütőben 190 fokon süsd meg körülbelül 25 perc alatt.

Tipp:

A gluténmentes sütésnél fontos:

 - a hozzávalók legyenek szobahőmérsékletűek

tartsuk be a pihentetési időket

 - a hozzávalókat alaposan gyúrjuk össze egymással.

Forrás: Cookta

Hasonló bejegyzések