A világ legfinomabb húsvéti kalácsa – tippek és alternatívák
Vajjal, lekvárral és mézzel megkenve a foszlós kalács méltán a húsvétvasárnapi uzsonnaasztal sztárja. Mindegy, hogy búzalisztből vagy gluténmenteslisztből készül – a puha, édes kalács megkoronázza az ünnepi menüt.
Mi köze van a kalácsnak a húsvéthoz?
Már a középkorban is került húsvéti kenyér az ünnepi asztalra, ami egy áldozati étel, a bőséget, a jólétet és az életet jelképezi. Később a kenyér helyett egyre több helyen édes kelt tésztát készítettek az ünnepre, így ma már a kalács jelképezi a 40 napos böjti időszak végét.
Gluténmentes változat
Manapság egyre többen fektetnek hangsúlyt a tudatos táplálkozásra, és próbálják sütésnél a kötőanyagként funkcionáló glutén fehérjét egyéb alternatívákkal kiváltani. Ezt a húsvéti kalács készítésénél is megtehetjük. Mivel mind friss, mind a szárított élesztő gluténmentes, erről a hozzávalóról nem szükséges lemondanunk. A lisztek között pedig manapság már rengeteg gluténmentes verziót találunk: a zabpehelyliszt, a csicseriborsóliszt vagy a hajdinaliszt is kiválóan alkalmas húsvéti kalács készítésére.
A gluténmentes húsvéti kalács receptje:
Szükséges hozzá:
60 g olvasztott vaj
1 tojás
1 tojássárgája
1 kocka friss vagy 1 csomag szárított élesztő
1 tk. szentjánoskenyérmagliszt
350 g gluténmentes liszt (pl. teljes kiőrlésű hajdinaliszt)
180 ml langyos tej
3 ek. tejszín a megkenéshez
1 csipet só
80 g cukor
1. Oldd fel az élesztőt egy kevés langyos vízben. Öntsd a lisztet egy tálba, majd készíts a kezeddel a közepébe egy mélyedést. Ebbe öntsd bele a feloldott élesztőt, és szórj rá egy csipet cukrot. Rövid ideig kevergesd az ujjaiddal, szórj rá némi lisztet és pihentesd 10 percig meleg helyen.
2. Add hozzá a többi hozzávalót, és gyúrd legalább 5 percig, amíg az egész össze nem áll egy szép tésztává. Ezt követően takard le a tésztát egy konyharuhával, és keleszd meleg helyen kb. 1 órán keresztül.
3. A tésztát lisztezett deszkára borítva gyúrd át még egyszer, majd oszd három részre. A darabokból sodorj rudakat, és fonj belőlük kalácsot. Ezt követően pihentesd a tésztát további 35 percig.
4. Sütés előtt keverj össze tojássárgáját tejszínnel, és kend meg vele a kalácsot.
5. Fektesd a kalácsot sütőpapírral bélelt tepsire, és előmelegített sütőben 190 fokon süsd meg körülbelül 25 perc alatt.
Tipp:
A gluténmentes sütésnél fontos:
- a hozzávalók legyenek szobahőmérsékletűek
- tartsuk be a pihentetési időket
- a hozzávalókat alaposan gyúrjuk össze egymással.
Forrás: Cookta