A tökéletes kovászos uborka
Hozzávalók:
-1 nagy üvegbe:
-2,5 kg kovászolni való uborka
-3 vagy 3 és fél evőkanálnyi rizs (nem kell megmosni, csak picit leöblíteni)
-víz
-só (literenként 2 kisebb evőkanálnyi)
-Kapor
-Pár gerezd fokhagyma (nem muszáj)
Ugyanúgy vágjuk be az uborka oldalait, mint máskor, ha kovászos ubit készítünk. Tegyük jó szorosan az üvegbe. A vízbe oldjuk fel a sót (kóstoljuk). A kaprot dugdossuk be az uborka mellé és a fokhagymát is. Ezután jöhet a víz és a nyers rizs. A rizs lemegy a lé aljára, és ez a jó. A tetejére kerüljön néhány kapor szár. Fedjük le kistányérral, vagy szalvétát is gumizhatunk az üveg szájára.
Tegyük meleg helyre. A rizses uborkának nem kell a napfény, mint a kenyérrel készültnek, csak a meleg. Olyan 3 nap után, ha opálosabb a lé, meg lehet kóstolni. Lágyabb, de ugyanolyan jó, kovászos íze lesz. Amikor finomnak ítéljük, akkor szűrjük le és a rizs dobjuk ki. Kisebb üvegekbe tegyük az uborkát, jöhet rá a lé és zárjuk le csavaros fedővel. Rakhatjuk a hűtőbe, hetekig friss és nagyon finom marad.