A szobanövények 7 hatása a szervezetedre
2019-07-29  /  Szerző:   /   Rúzs Szakértők szerint testileg és lelkileg is egészségesebb az olyan belső tér, ahol szobanövények vesznek körül

1. Jobb levegő

A szobanövények hozzájárulnak a levegő megtisztításához, megszabadítanak a káros szennyeződésektől, a levegőben található formaldehidektől és benzoloktól.

novenyek

2. Kellemes környezet

A szobanövények sokkal hangulatosabbá, otthonosabbá varázsolják a beltéri környezetet. Csökkentik a zajszennyeződést, növelik a páratartalmat, és nyáron mérsékelik a szobában uralkodó magas hőmérsékletet. Rendezzük úgy be a szobánkat, hogy minél több növény legyen benne, de azért arra is vigyázzunk, hogy ne zsúfoljuk túl, mert különben dzsungelszerű hangulat lesz.

3. Gondoskodnak a mentális egészségről

Egy olyan lakásban sokkal jobban érezhetjük magunkat, ahol szobanövények élnek, mint ahol csak az üres rideg falak és bútorok vannak. Egy norvég kórházban 28 szobanövényt helyeztek el, és négy héttel később már érezhetően javult a betegek hangulata, és a betegséghez való hozzáállásuk is sokkal pozitívabb lett.

4. Javítják az életminőséget

A szobanövények megtanítanak a gondoskodásra, a szeretet kimutatására, a következetességre. Segítségükkel sokkal odafigyelőbbek leszünk. Sokkal kedvesebb és együttérzőbb a környezetében lévő emberekkel az, akinek szobanövényei vannak, mint az, aki nem ismeri a gondoskodás, odafigyelés fogalmát. Arról nem is beszélve, hogy a növények fejlődésének látványa, a növekedés és a virágzás, hála és boldogságérzéssel tölt el.

szoba

5. Csökken a stressz

Ha szobanövényeinkről gondoskodunk, könnyebben ki tudunk kapcsolódni, megszabadulunk a kínzó stressztől, hiszen arra az egy dologra összpontosítunk, amit csinálunk, ami ráadásul elégedettséggel tölt fel. Ha még kezdő kertészek vagyunk, akkor válasszunk pozsgásokat, helyezzük őket egy napsütötte ablakpárkányra, és élvezzük, hogy milyen csodálatosan fejlődnek. A növény fejlődése sikerélménnyel és elégedettséggel tölt el, ezáltal minimálisra csökken a stressz az életünkben.

6. Nő a munkahelyi hatékonyság

Egy szobanövényekkel teli környezetben sokkal hatékonyabbak és kreatívabbak lehetünk.

“A növények mindig is elengedhetetlenül fontosak voltak az ember életben maradásához. Ez a szoros kapcsolat napjainkban is fennmaradt, a növények hatására csökken a stressz, a nyugodtság és elégedettség pedig növeli a hatékonyságot, és a koncentrációsképességet, a munkahelyi teljesítményt” – állítják a szakemberek.

7. Felgyorsulnak a gyógyulási folyamatok

Azok a személyek, akik rendszeresen gondoskodnak szobanövényekről, sokkal hamarabb épülnek fel betegségeikből. Egy olyan kórházi szobában, ahol sok a szobanövény kevesebb fájdalomcsillapítót, vérnyomáscsökkentőt kellett alkalmazzanak. A szobanövények csökkentik a szorongást, a pulzusszámot, enyhítik a fáradtságot, de elősegítik a műtét utáni sebgyógyulást is.

Forrás: Blikk