A szénsavas vagy a mentes víz a jobb?
2024-03-16  /  Szerző:   /   Egyéb, Rúzs

Vajon melyiket érdemes választani? Most utánajártunk.

Nem kérdés, víz nélkül nem megy. Ahhoz, hogy egész nap egészségesek és éberek maradjunk, két literre van szükségünk belőle. Minden nap. De hogy nem minden víz egyforma, az hamar kiderül. Csendes, enyhe vagy szénsavas... melyik a legjobb a szervezetünk számára?

A szénsavas ásványvíz előnyei és hátrányai

Régóta tartja magát a híresztelés, hogy a szénsavas víz vagy szóda nem olyan jó, mint a mentes víz. De vajon igaz ez egyáltalán?

Tény, hogy a szén-dioxid nem a legjobb az érzékeny gyomrú embereknek. Különösen, ha egyszerre egy egész pohárral iszunk meg, az gyorsan puffadáshoz, kellemetlen gyomorfeszüléshez és gyomorégéshez vezethet. Ráadásul általában nem is ihatsz belőle annyit, mint a szénsavmentes vízből. A szóda kedvelői ezért hajlamosak kevesebb folyadékot fogyasztani a nap folyamán, mint a csendes változat rajongói. A buborékos víz azonban serkenti a vérkeringést a szájban, segíti az emésztést, és csökkenti az éhséget is, ha éppen nincs étel a láthatáron.

Térjünk át a szénsavas ital ellenfelére. A csendes víz állítólag egészségesebb, de vajon ez tényleg igaz? Az érzékeny gyomrú emberek természetesen sokkal jobban járnak a csendes fajtával. Nem is okoz teltségérzetet vagy puffadást. Tehát ha nagyon szomjas vagy, például sportolás után, akkor valóban a legjobb, ha a csendes vízhez nyúlsz. Azt azonban tudnod kell, hogy a szénsavmentes víz rövidebb ideig tartható el, mint a társa.

Következtetés

Végső soron mindkét változatnak megvannak az előnyei és a hátrányai is. Mivel azonban a szénsavas víz gyakran vezet kellemetlen puffadt gyomorhoz, nem szabad túl sokat inni belőle napközben. Ha a nap folyamán a szénsavmentes vizet választod, általában nem fogsz kellemetlen érzéseket tapasztalni. Ha tehát feltétlenül választanod kell, akkor jobb, ha a szénsavmentes víz mellett teszed le a voksod.