Egészben töltött tök
Hozzávalók 4 személyre:
-1 közepes zsenge spárgatök (kb. 1 kilós)
-só, frissen őrölt bors
-50 dkg darált sertéshús
-2 zsemle
-1 tojás
-1 közepes fej vöröshagyma
-2 gerezd fokhagyma
-2 szál rozmaring
-1 csokor petrezselyem
-0,5 dl olaj
-8 dkg trappista sajt
Elkészítés:
A spárgatököt zöldséghámozóval vékonyan meghámozzuk, a két végét levágjuk, kikaparjuk a magjait, de a tököt nem vágjuk ketté. A tököt sózzuk, borsozzuk.
A zsemléket bő hideg vízbe áztatjuk, majd jól kinyomkodjuk. A vöröshagymát, fokhagymát meghámozzuk, apróra vágjuk. A rozmaringot, a petrezselymet felaprítjuk, a sajtot lereszeljük. A darált húshoz hozzáadjuk a zsemléket, a tojást, a hagymákat, a zöldfűszereket, sózzuk, borsozzuk és összekeverjük. Megtöltjük vele a tököt
A sütőt 180 °C-ra kapcsoljuk. A tepsit kiolajozzuk, beletesszük a tököket, meglocsoljuk olajjal és alufóliával lefedve 30 percet pároljuk. Végül leszedjük a fóliát, megszórjuk a reszelt sajttal és a forró sütőben pirosra sütjük. Tálaláskor vastag szeletekre vágjuk, és meglocsoljuk a szaftjával.
Munka: kb. 45 perc
Fogyasztható: kb. 1,5 óra múlva