Egészben töltött tök
2025-10-21  /  Szerző:   /   Egyéb, Rúzs

Hozzávalók 4 személyre:

-1 közepes zsenge spárgatök (kb. 1 kilós)

-só, frissen őrölt bors

-50 dkg darált sertéshús

-2 zsemle

-1 tojás

-1 közepes fej vöröshagyma

-2 gerezd fokhagyma

-2 szál rozmaring

-1 csokor petrezselyem

-0,5 dl olaj

-8 dkg trappista sajt

Elkészítés:

A spárgatököt zöldséghámozóval vékonyan meghámozzuk, a két végét levágjuk, kikaparjuk a magjait, de a tököt nem vágjuk ketté. A tököt sózzuk, borsozzuk.

A zsemléket bő hideg vízbe áztatjuk, majd jól kinyomkodjuk. A vöröshagymát, fokhagymát meghámozzuk, apróra vágjuk. A rozmaringot, a petrezselymet felaprítjuk, a sajtot lereszeljük. A darált húshoz hozzáadjuk a zsemléket, a tojást, a hagymákat, a zöldfűszereket, sózzuk, borsozzuk és összekeverjük. Megtöltjük vele a tököt

A sütőt 180 °C-ra kapcsoljuk. A tepsit kiolajozzuk, beletesszük a tököket, meglocsoljuk olajjal és alufóliával lefedve 30 percet pároljuk. Végül leszedjük a fóliát, megszórjuk a reszelt sajttal és a forró sütőben pirosra sütjük. Tálaláskor vastag szeletekre vágjuk, és meglocsoljuk a szaftjával.

Munka: kb. 45 perc

Fogyasztható: kb. 1,5 óra múlva