Mi jellemző a tavasszal született emberekre?!
2024-03-16  /  Szerző:   /   Egyéb, Tudtad-e?

A tavasz az ébredés, az újjászületés, a fiatalság és a virágzás ideje. Nem véletlenül különlegesek az ilyenkor született gyerekek, és ez nem egy szülő, nagymama vagy asztrológus szeszélye, hanem komoly következtetés, amelyet a tudomány és a statisztika is megerősít.

Természetesen ez nem jelenti azt, hogy a más évszakokban született gyerekeknek ne lennének saját egyedi tulajdonságaik. A tavasz küszöbén azonban nem tehetjük meg, hogy figyelmünket ne a márciustól májusig születő tavaszi babákra fordítsuk, akiknek a sajátosságai annyira különböznek a többitől.

Optimizmus

A tavasszal született emberek minden külső probléma ellenére képesek bosszantóan boldogok lenni. Ez egyébként tudományosan is bizonyított. A tudósok a boldogság szintjét a hipertímia skálán mérik - ez az a képesség, hogy mindent pozitív hozzáállással érzékeljünk, ami történik. Ez a szint tehát a tavasszal születetteknél a legmagasabb.

Szerencse

Ez a tulajdonság valószínűleg a veleszületett optimizmushoz kapcsolódik. Brit kutatók szerint a májusban születettek nagyobb valószínűséggel határozzák meg magukat szerencsésnek. Sajnos a szerencse mértékét tudományos módszerrel nem lehet megmérni. De aki úgy gondolja, hogy szerencsés, az valószínűleg az is.

Kreativitás

Az asztrológia a tavaszt a kreativitással társítja. De horoszkópra való hivatkozás nélkül is, a statisztikák azt mondják, hogy az úgynevezett „esős” hónapokban (március, április, május) született gyerekek leggyakrabban tudósok, művészek vagy más kreatív szakmák képviselői lesznek.

Vezető típusok

A vezetési tulajdonságok különösen a márciusi és áprilisi gyerekeknél mutatkoznak meg. Gyakrabban válnak vezetőkké, mint mások. Ezzel szemben a júniusban és júliusban született gyerekeknek van a legkevesebb esélyük arra, hogy vezetőkké váljanak, a bennük rejlő potenciál ellenére. Mellesleg, itt a statisztikák összhangban vannak az asztrológiával - a Kosok márciusban és áprilisban születnek, és a horoszkópok mindig fényes vezetői tulajdonságokkal ruházzák fel őket.

Ritkán alakul ki náluk allergia

A tavaszi babáknál ritkábban alakul ki allergia, asztma és ekcéma, mint bárki másnál. Az ősszel született gyermekeknél a legmagasabb az allergia kockázata. A Southamptoni Egyetem tudósai ezt az év különböző időszakaiban született babák DNS-markereinek vizsgálatával állapították meg.

Ritkán fáznak meg

Ez csak a májusi csecsemőkre vonatkozik – náluk a legkisebb az esélye a légúti fertőzésekből eredő szövődményeknek. Érdekes módon az akut légúti vírusfertőzések általában teljesen megkerülik őket, és a tavaszi gyerekek ritkábban fáznak meg, mint bárki más. A tudósok még mindig nem értik, miért.

Egészséges idegek

A márciusban és áprilisban született gyermekeknél a legritkább a neurológiai rendellenességek. A márciusi babák különösen erősek ebből a szempontból. A tudósok még nem teljesen értik, hogy ez hogyan kapcsolódik az évszakhoz, de biztosak abban, hogy mindennek köze van a környezet hatásához mind a méhen belüli fejlődés során, mind a születés utáni első hónapokban.

Alacsony az ADHD kialakulásának kockázata

Amerikai kutatók azt találták, hogy a figyelemhiányos hiperaktivitási zavar viszonylag ritka a tavaszi gyerekeknél. Az ADHD leggyakrabban novemberben született gyermekeknél alakul ki. Ami azonban összhangban van azzal, hogy a tavaszi gyerekek ritkábban szenvednek idegrendszeri betegségekben.

Jó látás

Kiderült, hogy a tavaszi gyerekeknél kisebb valószínűséggel alakul ki rövidlátás, mint másoknál. Természetesen a betegség kialakulásának számos tényezője van, beleértve a genetikai tényezőket is. De nincs mit vitatkozni a statisztikákkal - a nyári gyerekek szenvednek leggyakrabban rövidlátásban, a tavaszi gyerekek pedig szerencsésebbek.

Stabil psziché

Az idegeik egészségesek, a boldogságszintjük magas – nem csoda, hogy a tavaszi gyerekeknek ritkán vannak lelki problémái. Ezzel szemben a télen született gyerekeknél gyakrabban diagnosztizálnak mentális zavarokat, mint másoknál. A tudósok ezt a napfény hiányával magyarázzák a korai gyermekkorban.

Éjszakai baglyok

Vannak, akik korán kelnek, és vannak, akik éjszakai baglyok inkább. A tavaszi gyerekek az utolsók között vannak. Később alszanak el, ez a természetes biológiai ritmusuk. Egyébként a nyári gyerekekre is ez vonatkozik. A tavaszi gyerekek azonban abban különböznek tőlük, hogy reggelente hihetetlenül képesek szinkronizálni biológiai ritmusukat, és az igazi spártaiakhoz hasonlóan a korai felkelés sem okoz gondot számukra.

Jobban növekszenek

Gerhard Weber osztrák antropológus megállapította, hogy a tavasszal születettek magasabbra nőnek, mint a télen és ősszel született gyerekek. Ilyen következtetésekre jutott az osztrák hadsereg újoncainak tanulmányozása során. A tudós ezt a jelenséget azzal hozta összefüggésbe, hogy a tavaszi gyerekek sokkal több napfényt kapnak a legintenzívebb növekedésük időszakában.

Boldogabb anyák lesznek

Az optimisták nemcsak maguk a gyerekek, hanem az anyjuk is. A Bostoni Egyetem kutatói azt találták, hogy a tavaszi születések kisebb valószínűséggel okoznak szülés utáni depressziót az anyáknál. Statisztikailag ez az állapot az újdonsült anyák 10-15 százalékát érinti, és leggyakrabban a nyáron és ősszel szült nők körében fordul elő.