A sokszínű kávébab
2022-05-16  /  Szerző:   /   Egyéb, Rúzs

Mindenki issza, naponta akár többször is, ennek ellenére sokan semmit sem tudunk a kávéról, illetve a kávébab különböző típusairól. Ha téged érdekel, hogy mégis miből készült ez a barna energiabomba, akkor jó helyen jársz, ugyanis most megtudhatsz pár érdekes infót a legközkedveltebb kávébab típusokról.

A kávé pörkölése

A tökéletes kávé megalkotásánál nem csak a bab típusának van központi szerepe, hanem a pörkölésnek is, hiszen ennek köszönhetően lesz szép barna színe és intenzív íze a babnak. A pörkölési eljárás során a kávébabokat zsiradék nélkül, szárazon melegítik. Minél intenzívebb aromát szeretnénk, annál tovább tart ez a folyamat.

A legismertebb kávéfajták

Összesen 103 kávéfajta létezik, a különböző típusok vegyítésével pedig még továbbiakat lehet kreálni. A legtöbb kávéfajta mindössze kétféle kávéból tevődik össze, robustából és arabicából. De vajon milyen ismert fajták vannak még?

Arabica

Az arabica kávébab a magaslati levegőt szereti, így zömében olyan területeken termesztik, melyek legalább 1000 méter magasságban találhatók. A hűvösebb levegő miatt lassan nő, viszont pont ennek köszönheti sokszínű aromáját. Különféle változatainak hála lehet csokoládésabb, gyümölcsösebb, de akár virágosabb is az íze. Az arabicának 1,1-1,7 százalékkal kevesebb a koffeintartalma a robustával szemben.

Robusta

Az arabicával ellentétben a robustát melegebb területeken termesztik, sokkal ellenállóbb, így jól viseli a nagyobb hőmérséklet-ingadozásokat, továbbá a kártevők és betegségek sem tudnak rajta igazán fogást találni. Kinézetre is különbözik az arabicától: utóbbi hosszúkás, színe zöldes barnás, a robusta ezzel szemben pici, kerek és barna. Íze erőteljes, enyhén kesernyés, csokoládés, épp ezért a klasszikus eszpresszó keverékekhez szokták használni.

Arabusta

Ez a típus az arabica és a robusta keresztezéséből jött létre, azzal a céllal, hogy egy erőteljes és jó minőségű kávéfajtát alkossanak. A kávépiacra azonban még nem sikerült vele berobbanni.

Liberica

A liberica még a robustánál is ellenállóbb, így a nyolcvanas években többnyire ezt termesztették, amikor világszerte tönkretette a kávérozsda az arabica termést. Manapság már azonban egyre ritkábban használják ezt a magas koffeintartalmú, fás, fanyar ízű kávébabot.

Excelsa

Ezt a típust a 20. század elején fedezték fel, és a liberica egyik változata. Íze erőteljes és földes, sokan úgy vélik, hogy a skót whiskey ízvilágát vélik benne felfedezni, így az ínyencek nagyon szeretik.

 

Forrás: Activebeauty