A légkondiból jövő furcsa szagok és okai
2023-08-22  /  Szerző:   /   Egyéb, Tudtad-e?

Légkondicionáló nélkül ma már elképzelhetetlen az élet. Ha kint tombol a kánikula, egyszerűen csak bekapcsoljuk, és máris élvezhetjük a hűvös levegőt. Előfordul azonban, hogy olyan szagokat áraszt a légkondi, amit nagyon nehéz elviselni.

Mostani cikkünknben megmutatjuk, hogy mi lehet annak az oka, hogy a légkondicionáló furcsa szagokat áraszt!

Gyakori légkondicionáló szagok és okai

Romlott tojás szag

Josh Mitchell, HVAC-technikus és a AirConditionerLab alapítója szerint ez azt jelentheti, hogy a közeli gázüzemű készülékekben földgázszivárgás van, amely a levegőbeömlőbe szivárog. Ez komoly aggodalomra ad okot, és azonnali figyelmet igényel, így érdemes sürgősen szerelőt hívni.

Izzadságszag

Ez a szag gyakran az eltömődött vagy piszkos párologtatótekercsből ered.

A tekercsen lévő nedvesség és por táptalajt teremt sok baktériumnak és gombának

- mondja Ben Green, a Green Leaf Air vezérigazgatója

A párologtatótekercs tisztítása tekercstisztítóval és antimikrobiális szerrel való kezelése megszüntetheti a szagot.

Kipufogógázok

Ez az autó kipufogógázára emlékeztető szag a légkondicionáló egységben használt folyadékok szivárgásából és túlmelegedéséből származhat

- mondja Josh.

Ez akkor fordulhat elő, ha a belső mechanikus alkatrészek elhasználódnak. Ellenőrizd a belső mechanikus részek szivárgását, és cseréld ki a sérült alkatrészeket. Egy szakember segíthet a pontos probléma azonosításában.

Dohos szagok

Ez a szag általában a csatornarendszerben vagy a hűtőtekercseken található penész vagy penészgomba szaporodásának köszönhető.

A nedves körülmények vagy a rossz szellőzés elősegítheti a penészesedés kialakulását

- magyarázza Ben.

A csatornarendszer tisztítása és fertőtlenítése, valamint antimikrobiális kezelés alkalmazása általában megoldja ezt a problémát. Szükség lehet a professzionális csatornatisztításra is.

Égés vagy puskapor

Ez a készülékben lévő túlhevült elektromos alkatrészekre vagy rövidzárlatra utalhat. Ez komoly probléma, és azonnali szakszerű ellenőrzést igényel. Kapcsold ki a készüléket, és fordulj szakemberhez, aki megvizsgálja az elektromos hibákat, például a túlmelegedést vagy a rövidzárlatot.

Vegyi szagok

Ha éles, vegyszerszerű szagot észlelsz, az hűtőközeg-szivárgás miatt lehet. A hűtőközeg a hűtési folyamatban használt vegyi anyag, és a szivárgását szakembernek kell orvosolnia. Fordulj egy szerelőhöz, hogy ő megkeresse a szivárgás helyét és megjavítsa azt. A hűtőközegek kezelése speciális képzést és felszerelést igényel.

Bomló anyag

Ha bomló anyag szaga van... valószínűleg az is. A kellemetlen bomlásszagok a csatornarendszerben vagy a légkondicionáló rendszer más részeiben elpusztult kis állatok vagy rovarok miatt keletkezhetnek. A rothadó anyag eltávolítása, az érintett terület tisztítása és fertőtlenítése általában megoldja ezt a problémát. Ez szakember feladata lehet, ha az anyag mélyen a rendszerben van.