A legjobb ételek edzés után
2021-05-10  /  Szerző:   /   Egyéb, Rúzs

Edzés után számos tápanyagot kell bevinnünk a szervezetünkbe, így fokozottan kell figyelnünk a fehérje, a szénhidrát és különféle zsírok fogyasztására. Lássuk, hogy ezeknek milyen szerepük van, továbbá milyen élelmiszerekben találhatók meg.

1. Szénhidrátok

Az edzés során a szervezetünk az izmainkban található glikogénből nyeri az energiát, így leginkább egy kemény kardio edzés után kell figyelnünk arra, hogy minél előbb feltöltsük ezeket a raktárokat. Ezt a legegyszerűbben szénhidrátokkal érhetjük el, így ezek bevitelére fokozottan figyeljünk. További előnyük, hogy a regenerációt is támogatják.

Amennyiben nem juttattunk szénhidrátot a szervezetünkbe, akkor egy olyan anyagcserefolyamat indul be, aminek következtében a testünk kezd el glukózt termelni, méghozzá aminosavak segítségével, melyeknek azonban fehérjeépítő szerepük van. Tehát, ha nem adjuk meg a szervezetünknek a szükséges mennyiségű szénhidrátot, akkor azt legrosszabb esetben az izmokból vonja el.

A szénhidrátok pótlására a legjobb választás az édesburgonya, a vadrizs, a teljes kiőrlésű tészta, a quinoa és a gyümölcs.

 

2. Fehérjék

A súlyzós edzést követően egy nagy adag fehérjére van szüksége a szervezetünknek, így fokozott figyelmet szenteljünk a fehérjedús étkezésre. Az izmaink nagyrészt proteinből állnak, pontosabban fehérjeépítő aminosavakból. A testünk az élelmiszerekkel bevitt fehérjéből képes ezt pótolni, így akár új izomszövetek felépítésére is fel tudja használni.

A proteinekben gazdag étkezéssel segíthetjük az izomépítést és a regenerációt. Sportolás után nyugodtan igyunk egy fehérje shake-et, amit akár friss gyümölcsökkel is ízesíthetünk, így még szénhidrátot is juttatunk a szervezetünkbe. Minél keményebb az edzésünk, annál több fehérjére van szükségünk, azaz kb. 20-30 grammra. A shake-en kívül jó választásnak bizonyul a csirkemell, a marhahús, a cottage cheese, a zsírszegény túró, a tonhal, a tojás és a hüvelyesek is.

 

3. Zsírok

Edzés után mindenféleképpen könnyen emészthető élelmiszereket válasszunk, melyek nem terhelik le az emésztőrendszerünket. Zsírok esetén arra fokozottam figyeljünk, hogy sportolás előtt kerüljük a zsírban gazdag élelmiszereket, majd edzés után már mértékkel fogyaszthatók, de csak olyan ételekkel kombinálva, melyeknek magas a fehérjetartalmuk. Tökéletes választás például a csirkehús vagy a zsírszegény túró.

Forrás: Activebeauty