A leggyakoribb ételek, melyek puffadást okoznak
2021-07-05  /  Szerző:   /   Egyéb, Tudtad-e?

Nyers ételek

A legtöbb esetben a nyers zöldségek okoznak puffadást, főleg akkor, ha ezeket este fogyasztjuk. Ekkor az emésztésünk nem működik olyan hatékonyan, mint napközben, továbbá a nyers élelmiszerek megemésztése alapból tovább tart, aminek következtében puffadást tapasztalhatunk.

 

Rostok

A rostban gazdag étkezést gyakran szokták javasolni, hiszen az ilyen típusú élelmiszerek sokkal tovább telítenek el, így később leszünk csak éhesek. Ez annak köszönhető, hogy a bevitt anyagokat a szervezetünk nem tudja azonnal energiaként felhasználni. Ez azonban azt is jelenti, hogy ezek megdagadnak a bélrendszerünkben, aminek következtében több gáz termelődik, azaz felpuffadunk.

Hüvelyesek

A hüvelyesek köztudottan okozhatnak puffadást, ami arra vezethető vissza, hogy nagy mennyiségben tartalmaznak olyan komplex szénhidrátokat és rostokat, melyeket nem tudunk teljes mértékben felhasználni, így gázokat termelnek. Ez a kellemetlen hatás azonban idővel enyhülhet.

Tejtermékek

Számos tejterméknek, mint a sajtnak és a joghurtnak, lehet ilyen mellékhatása, ami a magas zsírtartalmukra vezethető vissza. Ennek oka, hogy a zsírt még részlegesen sem emésztjük meg, mielőtt bejutna a bélrendszerbe, hanem egyben kerül oda, problémát okozva ezzel.

Gyümölcsök

Nem csupán a zöldségek, hanem a gyümölcsök is vezethetnek puffadáshoz, amit a bennük található gyümölcscukor okoz. Utóbbi gázokat termel a belekben, melyektől szintén puffadhatunk.

 

FODMAP

Az úgynevezett FODMAP élelmiszerek szintén okozhatnak puffadást. Ide sorolunk bizonyos szénhidrátokat, melyeket a belek nehezen tudnak megemészteni. Legfőképpen a fruktóz, a laktóz és az édesítőszerek okozhatják ezt a kellemetlen panaszt. Ezeken kívül még a következő élelmiszerek is puffasztanak: bab, lencse, karfiol, brokkoli, káposzta és alma.

Rágógumi

Ki gondolná, de a rágóguminak is lehet ilyen mellékhatása. Annak ellenére, hogy a legtöbb rágó már cukormentes, rengeteg édesítőszert tartalmaz, melyek szintén kedvezően hatnak az erjedési folyamatokra. Ezen kívül a folyamatos rágás azt a fals üzenetet küldi az agynak, hogy épp eszünk. Ennek következtében a testünk feleslegesen gyomorsavat kezd le termelni, aminek pedig puffadás lehet az eredménye.

Forrás: Activebeauty