A jóga előnyei - 5 tipp kezdőknek
2019-06-07  /  Szerző:   /   Rúzs A jóga az egyik legrégebbi mozgásforma. Több, mint 5000 éve gyakoroljuk, és ma már mintegy 100 különböző fajtáját ismerjük. Mindez természetesen nem véletlen, hiszen a jógával nem csak testünk, hanem lelkünk egészségét is karban tarthatjuk. De mit is nyerhetünk vele, és hogyan fogjunk hozzá?

sport

A jóga különböző fajtái között nehéz a választás, mivel megannyi formája van, melyek közül több is vonzó lehet számunkra. Amikor jógára gondol az ember, legtöbbször a Vinyasa jóga juthat eszébe, amely lágyan egymásba olvadó pózokból áll. Azonban vannak izgalmasabb megközelítései is. Ilyen például a Power jóga, amely kifejezetten az izomerősítésre koncentrál, vagy az Ashtanga jóga, amely során különleges légzőgyakorlatokkal kombinálhatjuk a testedzést, míg a különféle ’hot’ jógafajtákon (például Bikram jóga) egy alaposan felfűtött helyiségben állíthatjuk magunkat kihívások elé.

A jógázás kapcsolatot teremt test és lélek között, gyakorlása kedélyjavító hatású, és segíti a koncentrációt, miközben pihentetőleg hat az elmére. Fizikailag a jógázás hajlékonyabbá tesz, erősíti és fejleszti az izmokat, illetve az egyensúlyérzéket, ezenkívül formálja az alakot is. A mozgás ezen formája különösen ajánlott a cukorbetegségben, magas vérnyomásban szenvedőknek, és azoknak, akik magas koleszterin szinttel vagy szívproblémákkal küzdenek.

sport

Fokozatosan!

Majdnem minden jógafajtából vannak kifejezetten kezdőket célzó órák, de általánosságban igaz, hogy a kevésbé intenzív típusokkal ajánlott indítani, hogy fokozatosan ismerkedhessük a pózokkal. Már csak azért is, mert a fejlődés ebben a mozgásformában egy lassabb folyamat, és sokaknak adhat magabiztosságot a folytatáshoz, ha már az elejétől sikerélményben van részük. Amikor már könnyebben tudjuk végezni a gyakorlatokat, nyugodtan próbálkozzunk más típusú jógaórákkal, hogy megtaláljuk a kedvencünket.

Figyelj az oktatóra!

Az első jógaórákon igen könnyű belebonyolódni a különféle pózokba és testtartásokba, ezért nagyon fontos, hogy figyeljünk az oktató instrukcióira. Kevésbé a testtartását lessük, sokkal inkább azt hallgassuk, ahogyan elmagyarázza, mit tegyünk. Sok jógaoktató tapasztalja, hogy a kezdők annyira belezavarodnak saját gondolataikba, hogy akár a negyedik-ötödik elmondásra sem tudják megcsinálni a feladatokat. Tipikus példája ennek, amikor ránézésre próbálják lemásolni a mozdulatokat, azonban, mivel a tréner szemben áll a jógázókkal, pont tükrözve teszik ezt.

sport

Ne ítélkezzünk egy pózról a látszat alapján!

Ahogyan könyvek esetében sem a borító a fontos, a jógapózoknál sem tudjuk eldönteni csupán a kinézetről, hogy nekünk való-e. Akár jógaórán vagyunk, akár otthon gyakorlunk az interneten lévő illusztrációk alapján, elsőre semmiről ne mondjuk azt, hogy túl bonyolult. Kívülről nézve amúgy is nehéz megítélni, milyen erőfeszítést igényelhet pontosan egy-egy testtartás. A nehezebbek gyakrabban tűnnek könnyűnek, a ránézésre bonyolultak pedig elsőre könnyebben teljesíthetetők.

Türelem rózsát terem

Kezdőként nem számíthatunk arra, hogy elsőre sikerül megcsinálnunk minden pózt, vagy esetleg sokáig tudjuk tartani magunkat benne. Ne keseredjünk el, gyakorlat teszi a mestert. Minden jógázás alatt próbáljuk csak 3-4 másodperccel tovább a testtartásban maradni, és így fejlődni napról napra.

sport

Forrás: Activebeauty