A gyömbér jótékony hatásai
A gyömbér nemcsak számos panaszra gyógyír, de még az íze is fenséges – egy kis útmutató az alkalmazásához.
Amikor odakint süvít a szél, és szállingózik a hó, szívesen ücsörgünk a meleg szobában egy csésze forró teát kortyolgatva. Jól is tesszük, hiszen a rendszeres teázás segít megőrizni az egészségünket, sőt, egyes teafajták nyugtató hatással vannak ránk. Az alábbiakban olvashatsz arról, hogy miért ajánlatos gyakrabban gyömbérteát fogyasztanod, ráadásul nem csak télen.
A gyömbértea összetevői
A gyömbérgyökérben számos egészséges anyag található: illóolajok, vitaminok és ásványi anyagok, például nátrium vagy kálium. A gyömbért különösen a benne található keserűanyagok és csípős vegyületek miatt becsülik nagyra. Ezek serkentik a nyál, a gyomorsav és az epe termelődését. Ennek köszönhetően a gyömbér kiválóan alkalmazható emésztési problémák kezelésére, de sok egyéb panasz enyhítésére is. Sokféleképpen felhasználható, megannyi finomságot készíthetünk belőle otthon is. Például gyömbér shotot.
Gyömbértea házilag: így készítsd!
Vágj fel vékony szeletekre körülbelül egy centiméternyi bio gyömbérgyökeret. A bio gyömbért meghámozni sem szükséges. Forrázd le a gyömbérdarabokat lobogva forró vízzel, majd hagyd állni 10 percig. Fontos lefedni, különben az illóolajok nagy része elillan belőle. Ezt követően szűrd le a teát, és hagyd kicsit hűlni. Friss gyömbér helyett szárított gyökérből vagy gyömbérporból is elkészítheted.
Helyes elkészítés: ne tégy bele mézet!
Jóllehet sokan édesítik a gyömbérteát, hogy ne legyen olyan csípős, ha lehet, te inkább ne tedd. A méz és a cukor csökkentik a keserűanyagok hatását, mivel már a szájban elkezdenek dolgozni: ingerlik a nyelven található idegeket, aminek következtében fokozódik a nyáltermelés. A nyálban lévő enzimek már a szájban elkezdik lebontani az ételeket, tulajdonképpen előemésztik azokat. Tehát ha emésztési panaszok enyhítése céljából fogyasztasz gyömbért, akkor a teát nem tanácsos ízesítened.
Az édesgyökér ellensúlyozza a csípősséget
A gyerekek általában sokkal intenzívebben érzik a csípős ízeket. Ezért nekik a gyömbér mellé tehetsz egy kevés édesgyökeret is a teába. Az édesgyökér nem befolyásolja a gyömbér hatását, viszont enyhíti a keserűségét és a csípősségét, épp úgy, mint a nyálkaanyagokat tartalmazó növények. Ilyen például a lándzsás útifű, a lenmag vagy az útifűmaghéj.
Sokoldalú hatás: ezekben az esetekben segíthet a gyömbértea:
Köhögés
A gyömbér gyulladáscsökkentő és nyákoldó hatású. Ezért nagyszerű gyógyír köhögésre, ideális esetben nyálkaanyagokkal kombinálva. Például a lándzsás útifű nyálkaanyagai ingercsökkentő védőrétegként vonják be a gyulladt nyálkahártyákat.
Székrekedés és hasmenés
A nyálkaanyagok ezenkívül hashajtó, vízmegkötő és emésztést szabályozó hatással is bírnak. Így a gyömbérrel együtt alkalmazva szorulás vagy hasmenés kezelésében is segíthetnek. A gyömbérben található keserűanyagok már önmagukban is jótékony hatásúak emésztési panaszok esetén, mert fokozzák a gyomor- és bélnedvek termelődését, valamint oldják a görcsöket.
Immunrendszer
A gyömbérben lévő csípős vegyületek az immunrendszer megfelelő működését is támogatják. Különösen télen tesz jó szolgálatot a gyömbértea: belülről melegít és erősíti az immunrendszert.
Megfázás/influenza
Az immunrendszert is támogató csípős vegyületek – mint a gingerol és a shogaolen – gyulladáscsökkentő és baktériumölő hatással rendelkeznek. Ezen tulajdonságaiknak köszönhetően enyhítik a fájdalmat, például az influenzaszerű megbetegedésekkel járó izomfájdalmakat. Megfázáskor egy csésze gyömbértea sokszor csodát tesz.
Rosszullét
A gyömbér émelygés, utazási betegség vagy terhesség alatt jelentkező hányinger esetén is bizonyítottan segít. Ugyanis a gyökérben található gingerol nevű vegyület bénítja a szerotonin receptorokat. Ezek – a többek között – a gyomorban, valamint a gyomornyálkahártyában található receptorok felelősek a hányingerért. A gingerol blokkolja őket, így segít megszüntetni a rosszullétet. Rákos betegek kezelésénél a gyömbért gyakran alkalmazzák a kemoterápiát kísérő hányinger, illetve hányás ellen.
Éhségroham
Ám a keserűanyagok még ennél is többet tudnak: csökkentik az étvágyat, amely tulajdonságuknak különösen éhségroham esetén vehetjük hasznát. Ugyanis a keserűanyagok segítik egy emésztőrendszeri peptidhormon, a kolecisztokinin termelődését. A kolecisztokinin a jóllakottságérzet kialakulásában játszik fontos szerepet. Ezért érdemes lehet a következő nassoló akciód előtt elkortyolgatni egy csésze gyömbérteát.
Kellemetlen szájszag
A gyömbér rossz lehelet ellen is bevethető: a benne található 6-gingerol nevű csípős vegyület stimulál egy olyan nyálenzimet, ami lebontja a kellemetlen szagot okozó vegyületeket. Így varázsolja frissé a leheletet, valamint kellemessé a szájízt.
Forrás: Activebeauty