A cukorbetegség tünetei és okai
2023-09-08  /  Szerző:   /   Egyéb, Tudtad-e?

A cukorbetegség jelei előtt fontos tisztázni, hogy mi is a cukorbetegség. A szőlőcukor vagy glükóz sejtjeink legfőbb energiaforrása, ami a legtöbb esetben az inzulin segítségével kerül a sejtekbe a véráramból, a véráramba pedig a vékonybélből szívódik fel.

Az inzulint a hasnyálmirigy beta sejtjei termelik, és ez a hormon fokozza a glukóz felhasználását, vagyis csökkenti a vércukorszintjét. Alacsonyabb vércukorszint esetén a beta sejtek kevesebb inzulint termelnek. Ha kifejezetten alacsony a vércukorszintünk (például nem tudtunk enni időben), a májból több glukóz szabadul fel. A cukorbetegséget pedig vagy az inzulin termelés elégtelensége, vagy az inzulin rezisztencia miatti csökkent hatása okozza. Ez a glükóz útja és szerepe testünkben – cukorbetegségről pedig akkor beszélhetünk, amikor ez a rendszer valami miatt felborul.

Cukorbetegség esetén a glukóz felhalmozódik a véráramban. Ezt okozhatja 1-es típusú cukorbetegség esetén az, hogy a hasnyálmirigy nem termel elég inzulint, a 2-es típusú esetében pedig az, hogy az inzulin rezisztencia miatt az inzulin nem tudja kifejteni a hatását. A 1-es típusú cukorbetegség inkább a gyerekeket és a fiatalokat érinti. Iyenkor az inzulint termelő béta sejtek nem termelnek elég inzulint. 2-es típusú diabeteszben pedig az inzulin rezisztencia miatt a sejtek nem tudják felhasználni a glukózt. Léteznek még ezek mellett a cukorbetegségnek más változatai is, azonban ez a kettő a leggyakoribb.

A cukorbetegség egy alattomos és veszélyes állapot, melynek komoly szövődményei lehetnek, köztük  a látás károsodása, érszűkület miatt elsősorban az alsó végtagok keringésének a zavara és fekélyek kialakulása. Éppen ezért nagyon fontos, hogy már az első jeleknél méressünk vércukor szintet, és erre különösen legyünk nyitottak, ha már volt cukorproblémás a családban. A diabétesz előszobája a kezdődő inzulinrezisztencia, amely állapot még megfelelő étrenddel, diétával megfékezhető, és megelőzhető a cukorbetegség kialakulása.

 


A cukorbetegség jelei

 

Az 1-es típusú diabétesz jelei

Az 1-es típusú cukorbetegség tünetei általában markánsan jelentkeznek, így a betegséget könnyebb felismerni. Kisebb gyerekeknél napok-hetek, fiatal felnőtteknél hónapok alatt jelennek meg a klinikai tünetek, mint a

 

hirtelen fogyás,

fokozott éhség,

éhségből fakadó ingerlékenység,

a sok vizelet,

az állandó szomjúság,

szájszárazság,

fáradékonyság,

és ketoacidózis.

Feltűnőek lehetnek a lassabban gyógyuló sebek, és emiatt kialakuló fertőzések is, mely a 2-es típusnál is gyakori tünet.

Ezekre mindenképp figyelni kell, mert ez a cukorbetegség hamar súlyos következményekkel járhat.

 

2-es típusú diabétesz tünetei

A 2-es típusú cukorbetegség az előbbivel ellentétben azonban a legtöbbször szinte tünetmentes marad, szélsőséges esetekben akár 15-20 évig is. Sokan akkor veszik csak észre, amikor a betegséget szövődményei miatt diagnosztizálják. Rövid távon olyan jelenségekre érdemes figyelni, mint a gyakran jelentkező, makacs bakteriális fertőzések, kiterjedt gombás fertőzések, vagy a sebek nehezebb és elhúzódó gyógyulása.

 

Hosszabb távon gyakori az érelmeszesedés.

Ez súlyosabb esetekben szívinfarktus, agyi infarktus vagy végtagi érellátási zavarok kialakulásához vezet.

Emiatt egyébként romlik a látás és a vesék keringése, működése is. A látásromlás lehet hirtelen, és akár teljes látásvesztéssel is járhat, a vesék károsodása pedig veseelégtelenséghez is vezethet.

A 2-es típusú cukorbetegség jelei között ismerni kell a lábak zsibbadását is, amit diabeteszes neuropatia okoz, és sokszor nem ismernek fel rögtön. A vérben maradó cukor károsítja az idegrostokat is, azok vérellátását és anyagcseréjét, ennek következtében érzékeljük a zsibbadást.

A zsibbadó, bizsergő érzés néha áramütés szerűen következik be, ilyenkor az érintett akár el is ejthet tárgyakat, vagy elveszti az egyensúlyát.

A vérellátási problémák végső esetben a végtagok elhalását okozhatják, ami a lábujjaknál kezdődik és kezelés hiányban később amputáció válhat szükségessé.

 

A cukorbetegség kiváltó okai

 

1-es típusú cukorbetegség

Ez az autoimmun betegségnek számító kórkép bármely életkorban, de leggyakrabban gyermek- és fiatal felnőtt korban jelentkezik, és látszólag igen gyorsan alakul ki. Ma már tudjuk, hogy a kórkép megjelenését hosszú ideig tartó látens periódus előzi meg, amikor már megjelennek a kórképre jellemző ellenanyagok.

Az 1-es típusú cukorbetegség oka a hasnyálmirigy Langerhans-szigeteiben található, inzulintermelő béta-sejtek pusztulása. Az immunrendszer idegenként ismeri fel a saját sejtjeinek egy részét, és az így létrejött autoimmun-gyulladás következtében elpusztulnak a hasnyálmirigy inzulint termelő béta-sejtjei.

A betegség csak az inzulin injekcióban történő bevitelével kezelhető. A valódi kiváltó okait még nem ismerjük, csak feltételezések léteznek. Ezek alapján a genetikai hajlamot, egyes vírusfertőzéseket és étkezési szokásokat tartanak felelősnek a kialakulásában.

2-es típusú cukorbetegség

Legtöbbször felnőttkorban alakul ki, de napjainkban már jelentkezhet gyermekkorban is. Hátterében az inzulinrezisztencia áll, melyet a hasi zsírszövet mennyiségének felszaporodása, azaz az elhízás okoz, ami gyakori már gyermekkorban is.

A hasnyálmirigy fokozott inzulintermelése miatt kezdetben a vércukorszint még a normális tartományban van. A betegség előrehaladtával azonban a hasnyálmirigy inzulin-elválasztása elégtelenné válik, ekkor alakul ki csökkent glukóz-tolerancia, majd a diabetes. A kóros vércukorértékek mellett jellemző erre a betegségre a magas vérnyomás és vérzsírszint is.

A kezelés során az inzulinrezisztencia csökkentése az elsődleges cél, ezért teljes életmódváltásra, eredmény hiányában gyógyszeres kezelésre van szükség.

Másodlagos cukorbetegség

Diabétesz kialakulhat másodlagosan, egyes betegségek következményes tüneteként is az inzulin-elválasztás vagy az inzulinhatás gátlása révén.

Ilyen lehet például a hasnyálmirigy gyulladása vagy daganatos betegsége, a mellékvesekéreg túlműködés, az alkoholizmus vagy különféle epebetegségek, de okozhatja egyes gyógyszerek (pl. szteroidok) tartós szedése is.

Mivel a betegség lényege az inzulinhiány, kezelése a hiányzó hormon pótlásából áll.

Gesztációs diabétesz

Terhességi cukorbetegségnek hívják a várandósság alatt jelentkező diabetest. Mivel ez egy, az anya és a magzat egészségét is veszélyeztető állapot, szigorú diéta, indokolt esetben inzulinpótlás szükséges. A terhesség előrehaladtával az inzulinérzékenység normális esetben is csökken, ezért, ha egyéb hajlamosító tényező megléte esetén ezt az anya szervezete nem tudja elegendő inzulinnal kompenzálni, kialakulhat a terhességi cukorbetegség. Előfordulhat az is, hogy az 1-es típusú cukorbetegség kialakulása a terhesség kezdetére esik.