Menstruáció és sport – megférnek egymással
2023-09-08  /  Szerző:   /   Egyéb, Rúzs

Egyáltalán nem különös, ha a havi vérzés előtt és alatt valamelyest erőtlenebbnek érzed magad, mint máskor. Ennek ellenére nem szükséges leállnod a sporttal. A megfelelő tudással a menstruáció alatti sportolás pozitív hatással van a lelki és fizikai közérzetedre.

Sportolás a menstruáció alatt – igen vagy nem?

Jó hír: a mozgás ilyenkor sok nőre nyugtatólag hat, továbbá görcsoldóként is funkcionál. Tehát megéri, hogy összeszedd magad – még akkor is, ha nehezedre esik. Orvosi szempontból szintén semmi nem szól a menstruáció alatti sportolás ellen. Ha a havi vérzésed során sajátos panaszok jelentkeznek, akkor ne habozz, és kérj tanácsot a nőgyógyászodtól, aki olyan aktivitásokat javasolhat, melyek tökéletesen megfelelnek a szükségleteidnek. Ezen kívül az sem árt, ha ismered a saját menstruációs ciklusodat. Minél több információd van erről, annál jobban fel tudod építeni az edzést és a regenerációt, méghozzá a saját ciklusodnak megfelelően. További infókat a menzeszedhez igazodó edzésről itt találsz.

A megfelelő sport kiválasztása

A menstruációd idejének pont nem arról kell szólnia a testedzésnek, hogy nyomás alá helyezd magad, és új rekordokat állítasz fel. A súlyzós edzés vagy a fárasztó sprintek helyett jobb választásnak bizonyul a séta, a kocogás vagy a kerékpározás, illetve a nyújtó- és jógagyakorlatok. Főleg az olyan nyugtató hatású jógapózok segíthetnek panaszok esetén, mint a gyermek- (balasana), a macska- és a hullapóz (savasana).

Vedd komolyan a tested jelzéseit

A menstruáció alatti sportolás esetében nagyon fontos, hogy hallgass a testedre, és azt add meg neki, amire szüksége van. Ahogy már említettük, a mozgás pozitív hatással lehet a közérzetedre, ha azonban a fájdalmak nagyon erősek, akkor meg kell adnod a testednek a számára szükséges pihenést. Minden nő egyedi, ezért saját magadnak kell kiderítened, hogy mi jó a szervezetednek, és annak alapján alakítsd az edzést, hogy érzelmileg és fizikailag is jól érezd magad.

Figyelj az étkezésre

A menzesz első napjaiban a tested és az immunrendszered sokkal fogékonyabb különféle fertőzésekre. Ezért ebben az időszakban érdemes fokozottan figyelned a kiegyensúlyozott étkezésre. A vitaminokban és magnéziumban gazdag élelmiszerek nem csupán a fizikai teljesítőképességedre lesznek jótékony hatással, hanem összességében a menstruáció alatti közérzetedre.

Mivel a menzesz során rengeteg vas távozik a szervezetből, a férfiakhoz képest a nőknek magasabb a vasszükségletük. Ezen felül akkor is vas ürül a testedből, amikor izzadsz. Tehát a sportolás következtében kialakuló erőteljes verejtékezés és a menstruáció miatti vérveszteség együttese miatt jelentősen megnő a vashiány kialakulásának az esélye. Ennek megakadályozása érdekében nagyon ajánlottak a vöröshúsok, hüvelyesek, köles, mandula és zöld leveles zöldség fogyasztása. Ezen kívül érdemes bizonyos időközönként ellenőriztetned a vasszintedet. Amennyiben étkezéssel nem éred el a szükséges mennyiséget, akkor étrendkiegészítőkkel is pótolhatod ezt a fontos ásványi anyagot.