A 6 legjobb módszer, hogy túlélj egy szakítást
2022-07-08  /  Szerző:   /   Egyéb, Párkapcsolat

Gyakran halljuk a mondást, hogy „kutyaharapást szőrével”, azaz a legjobb gyógymód egy szakítás után, ha gyorsan beleugrasz egy másik kapcsolatba. De legyél őszinte. Ha igazán szerettél valakit, és komoly csalódás ért, akkor ez nem fog ilyen egyszerűen menni. Számtalan teória létezik a gyógymódokra, minden szakértő másra esküszik, de abban mindenki egyetért, hogy rendkívül fontos a figyelem önmagunkra.

Mit jelent ez a figyelem?

Egyszerű, nem kell mást tenned, mint hogy a saját testi, lelki jóléteted helyezd előtérbe. Néha egy szakítás szinte áldás, mert végre rávesz arra, hogy kihozd magadból a legjobbat. Rákényszerít, hogy kilépj a komfortzónádból, és megragadj új lehetőségeket.

Hogyan csináld a gyakorlatban?

Táplálkozz egészségesebben!

Bármennyire is elcsépelten hangzik, de az vagy, amit megeszel. Amikor épp egy krízis helyzeten megyünk keresztül, akkor pont nem a saláták és az egészséges táplálkozás jut eszünkbe. Épp ellenkezőleg, sokan az evésbe menekülnek a gondok elől. Holott jobban oda kellene figyelnünk arra, mit is viszünk be a szervezetünkbe, mert minden kihat a testünkre és az elménkre is. A sok cukor, alkohol, és a nehéz ételek amellett, hogy könnyű rájuk szokni, már rövid távon is negatívan befolyásolják a lelki állapotunkat. Elnehezítenek, és lehúznak.
Egy szakítás utáni időszak a legjobb alkalom a gyökeres életmódváltásra, használd ki a benne rejlő energiát. Dobj ki minden egészségtelen ételt a szekrényedből, és cseréld le őket egészségesebbekre. Járj piacra, keress új helyeket, ahol ebédelhetsz, és hidd el, még reggelente a tükörbe is másként fogsz utána belenézni.

Mozogj sokkal többet!

Ne mondd, hogy drága a edzőterem bérlete, mert semmi szükség arra, hogy túlzott kiadásokba verd magad, kivéve, ha már régóta szeretted volna kipróbálni. Sétálj sokat a friss levegőn, gyűjt sok D vitamint a napsütésből, járj el futni, bringázni a közelben, vagy akár fedezd fel a szomszédos dombokat egy-egy hétvégi túrán. Szervezd be a barátaidat, kollégáidat, és legalább közben jót beszélgethettek, kiszakadva a város zajából. Ha egyedül mész, hallgass kellemes zenét, vagy csak koncentrálj végre a saját, legbensőbb gondolataidra, amelyeket eddig talán mindig elcsendesítettél, és a saját kívánságaiddal együtt a szőnyeg alá söpörtél.

Ne félj segítséget kérni!

Ilyen életszakaszban a legfontosabb, hogy egy támogató háttér álljon melletted, mint a családod, és a barátaid. Ha ők nem tudják, vagy nem akarják ezt a szerepet felvállalni, esetleg kevésnek érzed a szűk ismeretségi körödet, akkor keress támogatói csoportokat a közeledben, vagy akár a közösségi felületeken. Jól jöhet egy szakember is, aki néhány beszélgetés alkalmával rávezet az elkövetett hibákra, és a segítségével felismerheted, hogy mire is vágysz az életben igazán.

Adj elég időt magadnak a gyógyulásra!

Nem fog menni egyetlen éjszaka alatt. De egy hét is kevés lesz. Van, aki néhány hét után túl lesz a nehezén, mások hónapokig járnak szakemberhez. Teljesen mindegy, hogy melyik csoportot erősíted, a legfontosabb, hogy adj magadnak elég időt. A gyászra, a felejtésre, és a sérelmek feldolgozására. Csak így leszel képes valóban lezárni a múltat, és nyitott szívvel várni a jövőt. Beszélgess róla sokat egy hozzád közel álló emberrel, vagy akár vezethetsz naplót is, hogy kiírd magadból a rosszat.

Ez is érdekelhet! - Randi szakítás után azonnal? Vajon működik a „kutyaharapást szőrével” gyógymód?

Kapcsold ki a közösségi oldalakat!

Semmi szükség arra, hogy az exed új barátnőjét nézegesd a neten. Ne kövesd őt, ne kommentelj a képei alá, és ne bombázd üzenetekkel sem. Ezzel csak még mélyebbre süllyedsz a depresszióba, ahonnan sokkal nehezebb lesz felállni, és továbblépni.

Takaríts!

Igen, rakj rendet magad körül, csinálj nagytakarítást a lakásban, és egyúttal a saját fejedben is. Dobj ki minden régi kacatot, amire úgysincs szükséged, teremts helyet az újnak, a jobbnak. Ha végeztél a lelked is tisztább lesz, és a rend pozitív energiákkal tölt majd fel.

Csak Te tudhatod, hogy mikor állsz készen. Ne hagyd, hogy mások sürgessenek. Előbb gyógyítsd meg a lelked, mert csak úgy leszel képes befogadni valami sokkal jobbat.