8 tipp, hogyan nyugtassuk meg kedvencünket
2019-10-18  /  Szerző:   /   Rúzs Kutyánk feszült lesz, elkezd reszketni vagy ugatni, esetleg elbújik egy sarokban, amint észleli, hogy közeleg a vihar? Ezzel sajnos nincs egyedül, ugyanis rengeteg négylábú így reagál. Ez azonban nem azt jelenti, hogy nem tudnánk ellene mit tenni.

kutya

Egyes kutyák már az esőtől is rettegnek és pánikba esnek. A tudósok még nem jöttek rá, hogy pontosan miért félnek a vihartól, de az alábbi okokat tartják a legvalószínűbbnek:

  • Az anyakutya félelmét átveszik a kölykök

  • A gazdik félelme ragad rá a kutyára

  • Öröklés útján


Az alábbi tippek azonban segíthetnek kedvencünk félelmének a megszüntetésében.

kutya

Pozitív élmény

A hangos zajokat, mint amilyen a mennydörgés is, próbáljuk meg valami pozitív dologgal összekapcsolni. Ehhez minden dörgésnél és villámlásnál adjunk a kutyánknak valami nasit.

Deszenzibilizáció

Ezzel a módszerrel megpróbálhatjuk hozzászoktatni a kutyánkat a mennydörgéssel járó zajhoz. Pár hétig mindig játsszunk le neki dörgést, és közben próbáljuk meg elterelni a figyelmét – például egy közös játékkal. Eleinte halkan, majd később egyre hangosabban játsszuk le a zajokat, és közben mindig az legyen a célunk, hogy a kutyánk csupa pozitív élményt szerezzen. Így egy idő után már valami jóval fogja összekötni a mennydörgést, nem pedig a félelemmel.

kutya

Legyen egy biztonságos helye

A kutyánknak ilyenkor szüksége van egy olyan helyre, ahol teljesen biztonságban érezheti magát. Legtöbbször a csendes, sötét kis zugokat szeretik, melyek a közelünkben vannak. Ilyen például az asztal alatti terület, esetleg a szobakennel vagy az ágyunk. Sok kutyus a fürdőszobába menekül, legalábbis, ha annak nincs ablaka. Biztosítsuk neki ezt.

Ne hagyjuk egyedül

Ha tudjuk, hogy vihar közeledik, akkor ne hagyjuk magára a kedvencünket, akkor se, ha a lakásban van. Nagyon fontos, hogy legyünk ott neki, és érezze, ránk mindig számíthat.

Maradjunk nyugodtak

A kutyánk érzi rajtunk, ha feszültek vagyunk, netán félünk. Próbáljunk mi magunk is nyugodtak maradni, így kutyusunk érezni fogja, hogy nincs mitől tartania.

kutya

A vihar egy teljesen normális jelenség

Ha retteg a kutyánk, akkor ne cukizzunk vele, ne simogassuk, ezzel ugyanis csak megerősítjük a félelmét. Az a célunk, hogy a kutyusunk megértse, hogy a vihar egy normális jelenség. A túlzott gondoskodással pedig pont azt sugalljuk neki, hogy ez valami szörnyű dolog, amitől tartania kell. Legyünk a kutyánk mellett, és viselkedjünk ugyanúgy, mint máskor.

Csukjuk be az ablakokat

Annak érdekében, hogy minél kevésbé hallja a dörgést, csukjuk be az összes ablakot, még akkor is, ha meleg van, és vágyunk a friss levegőre.

Keressünk fel egy specialistát

Ha úgy érezzük, hogy próbálkozásaink ellenére minden viharnál pánikba esik a kutyánk, akkor kérjük egy szakember segítségét.

Forrás: Activebeauty