8 dolog, amit nem takarítasz meg elégszer otthon
2019-08-02  /  Szerző:   /   Rúzs A legtöbben hetente tartunk nagytakarítást, ami általában a portörlést, a fürdő és a konyha rendberakását, porszívózást és felmosást foglal magában. Ám vannak olyan dolgok, amelyekről rendszerint még azok is elfeledkeznek, akik egyébként nagy rend- és tisztaságkedvelők. Lássuk, mi az a 8 eszköz és felület, amit ritkábban takarítunk, mint kellene.

huto

Hűtőszekrény

A hűtőszekrényről egészen addig hajlamosak vagyunk elfeledkezni, míg furcsa szagok nem kezdenek áradni belőle. Pedig élelmiszert, gyorsan romló ételeket és italokat tartunk benne, amelyeknél kiemelten fontos lenne a megfelelő higiénia.

Tipp: Hetente egyszer nézzük át a hűtő tartalmát, és szabaduljunk meg a romlott, lejárt szavatosságú ételektől. A polcokat törölgessük át fertőtlenítőszeres vízzel, és a kellemetlen szagok megelőzésére használjunk hűtőillatosítót.

Telefon, laptop

Gondoljunk csak bele, mennyit fogdossuk akárcsak egy nap alatt is a mobilunkat vagy a laptopunkat! És mindezt anélkül, hogy megmosnánk a kezünket. Vagyis az összes, kezünkön lévő kórokozó és kosz átkerül a telefonunkra és a számítógépünk billentyűzetére. Egy vizsgálat azt is kimutatta, hogy a mobilunk érintőképernyőjén és a laptopunk billentyűzetén több a baktérium, mint egy WC ülőkén, mivel ez utóbbit rendszeresen fertőtlenítjük, az előbbiekről viszont rendszerint elfeledkezünk.

Tipp: Legalább hetente egyszer ajánlott egy tisztítószeres ruhával vagy papírtörlővel megtisztítanunk mindkét készüléket, de a legjobb, ha minden este fertőtlenítővel átitatott vattapamaccsal áttöröljük őket.

Szellőzőnyílások, lámpabúrák, csillárok

Az ablakok, ajtók szellőzőnyílásainak kis réseiben a por megül, ezért ezek tisztán tartására is fontos ügyelni. Nagy porfogók és pókhálógyűjtők a lámpabúrák és csillárok is, különösek azok, melyek textíliából készültek, vagy sok apró részből, kristályokból, lógó díszből állnak.

Tipp: Legalább havonta egyszer porszívózzuk ki a szellőzőnyílások rácsait, és töröljük is át mosószeres ronggyal. A lámpák takarításához szükség lehet létrára is, illetve célszerű napfényes időben végezni ezt, mert olyankor jobban látszik a pókháló és a por. A textilből készült búrák megtisztításához használjunk szövet- vagy kárpittisztítót.

mosogatogep

Mosogatógép

Állítólag az egyik legritkábban tisztított konyhai eszközünk a mosogatógép. Pedig bizonyos időközönként érdemes áttörölni egy szivaccsal, amit például fele-fele arányban hígított ecetes vízzel itatunk át.

Tipp: Havonta indítsunk el egy üres tisztító programot. Ehhez a legtöbb szupermarketben vagy elektronikai üzletben vásárolhatunk megfelelő tisztítószert. Ilyenkor vegyük ki a tartókat és a kosarakat, és azokat külön mossuk át alaposan.

Smink- és szépségápolási eszközök

Nem elég csak a fürdőszobát rendben tartani, a szépségápoláshoz használt eszközöket is rendszeresen tisztítani kell, mert azokon is rengeteg por és baktérium összegyűlhet. Ez elsősorban azokra a tárgyakra vonatkozik, melyeket nem zárt szekrényben tárolunk – mint például a sminkecsetek, a tusfürdő, a testápoló és a sampon flakonjai. A sminkecsetek a baktériumok kedvelt lakóhelyei, ezért nagyon fontos rendszeres tisztításuk, mert ha elkoszosodnak, szemfertőzést, bőrgyulladást, pattanásokat okozhatnak.

Tipp: A legjobb, ha minden használat után szappanos vízben kimossuk vagy a sminkesek által is használt fertőtlenítő spray-vel átfújjuk az ecseteket. De ha ez nem megoldható, akkor is legalább heti egyszer érdemes alaposan átöblíteni őket. A tégelyeket pedig mindig törölgessük át. Amikor a kádat, mosdókagylót tisztítjuk, legyen ez is a takarítás része.

Autókormány

Ahogy mobilunk képernyője és laptopunk billentyűzete, úgy az autónk kormánya is igazi baktériumtanya. Akár egy nyilvános illemhelynél is piszkosabb lehet. Egy vizsgálat során kutatók 700 baktériumot találtak rajta négyzetcentiméterenként, ami majdnem kilencszerese a nyilvános WC-k ülőkéjén talált értéknek.

Tipp: Hetente mossuk át fertőtlenítős vízzel, vagy töröljük át alaposan fertőtlenítő kendővel a kormányt. A legjobb, ha ez utóbbiból mindig tartunk a kocsinkban, és rendszeresen használjuk is.

Ajtókilincsek és villanykapcsolók

Egy lakásban a leggyakrabban fogdosott tárgyak közé tartoznak az ajtókilincsek és a villanykapcsolók, mégis ezekről vagyunk a leghajlamosabbak megfeledkezni, amikor takarításról van szó. Pedig ahogy hazaérünk, kinyitjuk az ajtót, és felkapcsoljuk a villanyt. Mindezt azzal a kezünkkel, amit még nem mostunk meg. Ennek köszönhetően ezeken a felületeken baktériumok ezrei telepedhetnek meg.

Tipp: Minden héten töröljük át fertőtlenítő kendővel a kilincseket és a villanykapcsolókat, havonta egyszer pedig mosószeres szivaccsal is tisztítsuk meg őket. Ha fertőző beteg van a családban, mindezt napi rendszerességgel tegyük meg.

Távirányító

A távirányítóval ugyanaz a helyzet, mint az autókormánnyal, hiszen rendszeresen kézbe vesszük – közben eszünk, iszunk –, és a levegőből is sok por száll rá. Állítólag a távirányító az otthonok legszennyezettebb elektronikai eszközének számít. Ez nem véletlen. Próbáljuk is meg felidézni, mikor töröltük át utoljára?

Tipp: Havonta egyszer érdemes a gombok közötti réseket alaposan kitisztogatni, és az egészet fertőtlenítő kendővel áttörölgetni.

Forrás: Activebeauty