7 tipp a zománcozott edények tisztításához
2023-12-06  /  Szerző:   /   Egyéb, Tudtad-e?

Egyszerűbb a módszer, mint gondolnád!

Az edényeinket nem cseréljük olyan gyakran, mint a ruháinkat, a legtöbb esetben egy életre szólnak. Próbáljunk meg vigyázni rájuk, amennyire csak tudunk, tisztítsuk megfelelően, ne hanyagoljuk el őket.

Nagyon fontos tudni, és betartani, hogy a zománcozott edényeket nem szabad erősen dörzsölni, súrolószerrel tisztítani, mert könnyen megsérül a zománcozott felület. +A felpattogzott zománc káros hatással van az egészségünkre. Arra is vigyázni kell, hogy ne töltsünk nagyon hideg vizet az edénybe, mert megrepedezik a zománc.

1. Ha odaégettük az edénybe az ételt, szórjunk bele 10 szétzúzott széntablettát, öntsünk rá egy csésze felforralt vizet, fedjük le, és hagyjuk állni egy fél órán keresztül. Ezután egy mosogatószivaccsal mossuk ki. Ha nem jött fel a szennyeződés, öntsünk ecetsavat bele, és hagyjuk állni 1 órán keresztül.

2. Öntsünk az edény aljába egy csésze sót, majd egy csésze vizet. A víz teljesen el kell fedje az odaégett részt. Tegyük oda kis lángra, és egy fél órát hagyjuk főni, majd mossuk ki az edényt a megszokott módon.

3. Mossuk el az edényt, majd öntsünk bele 2-3 evőkanál mustárport, és egy szivacs segítségével töröljük át. Sokkal fehérebbek, és csillogóbbak lesznek az edényeink a mustárportól.

4. Öntsünk meleg vizet az edénybe, majd adjunk hozzá 3-4 evőkanál szódabikarbónát, és hagyjuk így egy éjszakán át állni. Reggel tegyük oda 2 órát főni, majd mossuk ki az edényt. Ezzel a módszerrel teljes mértékben meg tudjuk tisztítani az odaégett részt.

5. A sárgás elszíneződések ellen öntsünk az fazékab 1 liter vizet, majd adjunk hozzá 5 evőkanál ecetet. Főzzük 1-2 órán keresztül, majd mossuk ki az edényt. Kéthavonta egyszer meg kell ismételni ezt a műveletet.

6. A citromsav, vagy a citromlé nagyon hatékonyan megtisztítja a zománcozott edényeket. Öntsünk bele néhány tasak citromsavat, vagy csavarjunk bele egy-két citromot, majd öntsük fel vízzel, és tegyük oda főni egy órát.

7. Tegyünk egy nagy edényt a tűzre, olyat, amibe belefér a zománcozott edényünk. Töltsük fel vízzel, adjunk hozzá 5 evőkanál szódabikarbónát, és 1 tubus szilikon ragasztót 5 liter vízhez. Várjunk, míg felforr a víz, majd mélyítsük bele az edényt, és hagyjuk benne egy fél órát. Ezután öblítsük le alaposan folyóvízzel.