7 gyönyörű látogatni való a Balaton körül
2023-07-04  /  Szerző:   /   Egyéb, Rúzs

A "magyar tengernél" töltött nyaralás alkalmával a strandolás mellett jól esik egy kis kirándulás is, a Balaton környékén pedig látnivalókból nincs hiány! A megnézendő érdekességek listája végtelen, ezek közül ajánlunk nektek 7 látnivalót, amivel nem tudtok mellélőni.

Szigligeti Vár

A Balaton egyik jelképeként is ismert Szigligeti Vár már a 13. század óta őrzi a tavat a község Várhegyén. Ritkaságnak számít, hogy az 1700-as évekig sértetlen maradt, azonban egy tűzvész, majd I. Lipót császár tevékenysége okán teljesen elpusztult. Renoválása 2021-ben fejeződött be, amikor nemcsak ráncfelvarrást kaptak a megmaradt falak, de azóta kívül-belül megújulva várja ide látogató vendégeit. Állandó tárlatai keretében a középkori mindennapi életbe kaphatunk betekintést, de korabeli fegyvergyűjtemény is helyet kapott az új kiállítótérben.

Tihany

Tihanyról pár sorban írni szinte lehetetlen, hiszen különleges hangulata miatt a Balaton egyik legkiemelkedőbb turistacélpontja hosszú idő óta. Fő látványossága a község centrumában magasodó, közel 1000 éves Tihanyi Bencés Apátság, mely kötelező megálló a községben. A vallásos emlékhelyünkben tett látogatást követően mindenképpen sétáljunk végig a Pisky Istvánról elnevezett sétányon, ahonnan a teljes Tihanyi-félsziget és a magyar tenger is a szemünk elé tárul, míg a Belső-tó partján álló Levendula Ház az illatos növény rajongóit várja.

Szent György-hegy

A 415 méter magas Szent György-hegy a Tapolcai-medence egyik legismertebb vulkanikus tanúhegye, melyre a Badacsonyhoz hasonlóan többnyire szőlőt telepítettek, de kirándulóhelyként is szuper választás lesz, hiszen csúcsáról csodálatos kilátás nyílik a környező településekre. A jellegzetes bazaltorgonák, a híres Sárkány-lik és a Tarányi-présház megannyi lehetőséget kínál akár egy hosszú hétvége eltöltésére is. A hegyet körbejáró túra pár óra alatt teljesíthető, így akár gyerekkel is kiváló program lehet, de a vérbeli túrázóknak sem fog csalódást okozni.

Badacsony

A Badacsony kapcsán valószínűleg sokaknak a kiváló borok jutnak elsőként eszükbe; ez egyáltalán nem meglepő, hiszen akár a településre látogatunk, akár a hegyen sétálunk, folyamatosan az ország legjobb pincészeteibe botlunk, érdemes tehát autó nélkül érkezni, hogy meg is tudjuk kóstolni a hegyen nevelt szőlőkből készült nedűket. Emellett rengeteg látnivaló és kilátó is helyet kapott a varázslatos hegyen, többek között a Kisfaludy Sándor-ház, mely ma étteremként működik, vagy a Szent Anna kápolna, mely jelenleg is aktív vallásos szerepet kap a község életében.

Folly Arborétum

A 110 éves Folly Arborétum kuriózum az arborétumok világában, hiszen a Folly család kezében lévő területet napjainkban már a família negyedik generációja gondozza. Az itt fellelhető 600 növényfaj igazi különlegességeket is magába foglal, de sokszor fenyőmúzeumként is hivatkoznak a létesítményre, hiszen több száz típusát kereshetjük meg az örökzöldeknek. A gyermekeket szabadtéri játszóterület fogadja, miközben a szülők a Folly borokat és szörpöket kóstolhatják séta közben.

A Balaton lenyűgöző környezetében felszik egy olyan arborétum, mely egyedülálló módon egy családnak köszönheti létezését, és azt, hogy több mint száz éve a növényvilág csodáját tárja látogatói elé.

Hegyestű Geológiai Bemutatóhely

Nem kell a világot átutaznunk, hogy egy vulkán krátere mellett állhassunk, hiszen a Monoszló és Zánka között fekvő Hegyestű geológiai ritkaságnak számít az országban. A földtörténeti időkben a kürtőben megmaradt magma bazaltoszlopokká szilárdult, melynek helyén kőbánya működött, és ennek megszűnését követően már a turisták is betekintést nyerhetnek a misztikus hegy belsejébe. Fogadóépületében állandó geológiai kiállítás látogatható, és semmiképpen ne hagyjuk ki a vulkán megmászását, hiszen 365 méteres magasságból gyönyörködhetünk a Balatonra nyíló kilátásban.

Balatonboglár Gömbkilátó

Balatonboglár legmagasabb pontján található a környék egyik legérdekesebb látványossága, mely az északi partról is jól látható, kiváltképp éjszaka, modern díszkivilágításának köszönhetően. Az eredetileg a magyar alumíniumipar jelképeként bemutatott építmény a 70-es évek végén került jelenlegi helyére, és azóta várja a kirándulókat az innen nyíló elképesztő körpanorámával. A Gömbkilátó előtti dombon piknikezési lehetőség biztosított, de pár perces sétával egy kalandpark is elérhető, érdemes tehát egész napos programmal terveznünk, ha a településre látogatunk.