6 tipp arra, hogyan harcolj a féltékenység ellen
2023-12-11  /  Szerző:   /   Egyéb, Párkapcsolat A féltékenység ellen harcolni nem könnyű feladat. A féltékenység a párkapcsolatod is tönkreteheti, ezért jó, ha minél előbb megszabadulsz tőle. Ezt azonban csak akkor tudod megtenni, ha a partnered is segít benne.

Még a legerősebb párkapcsolatokban is időközönként megjelenhet a féltékenység. Ezért fontos az, hogy minél előbb felvedd a harcot vele, még mielőtt komoly problémává válna. Ahhoz azonban, hogy megszabadulj tőle, mindenképp arra van szükség, hogy mindketten dolgozzatok ellene, és ne csak egyedül harcolj. Ez egy folyamatos harc a bizalom, a bizonytalanság és kétségek között, melyek nem fognak eltűnni egy éjszaka alatt. Van mégis pár olyan tipp, ami segít abban, hogy harcolni tudj a féltékenység ellen. Lássuk, melyek ezek!


1. Beszélj a félelmeidről!

Szükségszerű még egyszer elmondanunk, hogy a hosszú távú kapcsolatok alappillére a kommunikáció? Ha megtartod magadnak a párkapcsolatoddal kapcsolatos félelmeidet, egy idő után folyamatos kétségek fognak gyötörni. Honnan tudod meg a választ, ha sosem teszed fel a kérdést? Mindketten szabadon beszéljetek a félelmeitekről, anélkül, hogy idegesekké válnátok, vagy ellenálló magatartást tanúsítanátok egymás iránt. Beszélgessetek és tegyétek félre a kétségeiteket!

2. Vizsgáld meg önmagad!

A féltékenység belülről fakad, ezáltal nagyon fontos az, hogy megtudd, mi a bizonytalanságod oka. A saját önbizalmad erősítésén kell dolgoznod ahhoz, hogy harcolni tudj a féltékenység ellen. Ne vonj le elhamarkodott következtetéseket, melyek tönkretehetik a kapcsolatodat! Ha azon dolgozol, hogy nagyobb önbizalmad legyen, akkor a párkapcsolatodban is jobban meg fogsz bízni majd.

3. Tartsd fönn az intimitást!

Ne légy rest, és mutasd ki a párod iránt érzett ragaszkodásodat és szeretetedet! Egy féltékeny partner még féltékenyebbé fog válni, ha nem kap elég figyelmet. A szex egy dolog, ami fenntarthatja az intimitást és közelséget egy párkapcsolatban, de a fizikai kapcsolatok is csak addig fognak jól működni, ameddig őszinteség van a partnerek között. Az intimitás hiánya vészjelző lehet, ezáltal vigyázz arra, hogy ezzel ne tápláld még jobban partneredben a féltékenységet!
4. Mutassátok ki egymás iránt a törődésetek!

Még ha nagyon régóta vagytok is együtt, fontos az, hogy folyamatosan kimutassátok egymásnak, hogy törődtök a másikkal és a kapcsolatotokkal. Ne feltételezd azt, hogy a párod úgyis tudja, hogy mit jelent ő neked. Emlékeztesd őt gyakran arra, hogy törődsz vele és fontos neked, így folyamatosan megerősíted benne a bizalmat. Mondd el neki, mennyire szereted, és tégy olyan apró dolgokat, mozdulatokat, melyekkel kifejezed szeretetedet és törődésedet iránta. Ezáltal fenntarthatod az összetartozást a párkapcsolatban és sikerülni fog harcolni a féltékenység ellen is.

5. Ne elemezd túlzottan a dolgokat!

Ne engedd, hogy a kétségek és irracionális gondolatok elűzzék a békét a párkapcsolatodból! Ha folyton a negatív gondolatokon pörögsz, ez nem fogja megoldani a helyzetet, ezáltal nem fogsz kevésbé féltékennyé válni. Tanuld meg elfogadni az aggodalmaidat. Addig, míg szeretitek egymást és megbíztok egymásban, senki és semmi nem állhat közétek! Ha tényleg nincs semmilyen racionális okod arra, ami miatt bizonytalan légy vele szemben, akkor koncentrálj inkább a párkapcsolatodra és ne a bizonytalanságaidra!

6. Bízzatok egymásban!

Ha a párkapcsolatotoknak nincs egy biztos alapja, és nem bíztok meg egymásban, akkor hogy várnád el azt, hogy tartós maradjon? A féltékenység és megbízhatóság kéz a kézben járnak. Minél inkább megbízol a másikban, annál kevésbé fognak elbizonytalanítani a féltékenységgel kapcsolatos gondolataid.

Ez is érdekelhet! - 5 jel, hogy betegesen féltékeny vagy