6 tévhit a szerelemről, melyekben az emberek még mindig hisznek
2018-08-01  /  Szerző:   /   Szerelem A tévhiteket nagyon nehéz szétoszlatni, még akkor is, ha ilyenkor általában olyan dolgokban hiszünk, melyek nincsenek bizonyítékokkal alátámasztva, melyeknek nincs valós alapja. A szerelemmel kapcsolatban is számos tévhit él a köztudatban, melyekben az emberek még mindig hisznek, azonban ha ezek nem léteznének az emberiség tudatában, akkor valószínű sokkal kevesebb hibát követnének el a párkapcsolatban. Lássuk, melyek azok a tévhitek, melyeknek semmiképp se dőlj be:

1. Az ellentétek vonzzák egymást

Ez a szerelemmel kapcsolatos mondás nagyon elterjedt, azonban számos kutatás alapján bebizonyosodott az, hogy ez a kijelentés mégsem igaz. Általában a hosszabb ideje párkapcsolatban élő emberekben sokkal több a közös tulajdonság, mint a különbözőség. Már az első találkozástól kezdve, mindenki arra törekszik, hogy valami közös pontot találjon a randipartnerével, és ez alapján dönti el, hogy ki tud-e alakítani egy stabil párkapcsolatot az illetővel vagy sem. Ugyanakkor azt is bebizonyították, hogy azok a párok, akiknek hasonló a személyiségük és az értékrendjük, sokkal jobb szülők lesznek, mint azok a párok, akik olyan személyekből tevődnek össze, akiknek eltérő a személyisége.

2. Megváltoztathatod

Ha azt gondolod, hogy bármikor meg tudod változtatni a partnered, akkor nagyon is tévedsz. Persze, mindig vannak olyan személyek, akik bármire képesek egy jól működő párkapcsolatért, akik viszonylag jól tudnak alkalmazkodni az adott helyzetekhez. Azonban mégis vannak olyan területek, melyeket akármennyire is erőlködnél, mégsem tudsz megváltoztatni a partnerednél, ilyen például a személyisége, hozzáállása, értékei és egy sor szociális viselkedés. Ha egy olyan partnerre vágysz, aki megértő és mindenben támogat, akkor inkább válassz egy olyan partnert, akiben már a kezdetektől megvannak ezek az értékek.

3. Az együttélés jó ötlet, ha jól megszeretnétek ismerni egymást

Ezt a lépést a pároknak csak akkor szabadna megtenniük, ha már nagyon jól ismerik egymást. Az összeköltözés nem jelenti azt, hogy tökéletesen működik a párkapcsolat, és a felek máris készen állnak a házasságra. Az összeköltözés után azonban a család és barátok már a házasság felől fognak érdeklődni, ami vagy ahhoz fog vezetni, hogy a pár szakít, vagy ahhoz, hogy a sürgetés miatt gyorsan összeházasodik, anélkül, hogy alaposan meggondolnák a döntésüket. A legjobb megoldás az lenne, ha egy pár csak azután költözne végleg össze, ha már összeházasodtak, így elkerülhetik a felmerülő problémákat.

4. Mindenkinek létezik egy lelki társa, csak meg kell őt találni

Nagyon sokan álmodoznak arról, hogy elsőre megtalálják a tökéletes partnerüket, azonban az igazság az, hogy nem a lelki társukat találják meg, hanem egy olyan személyt, akivel harmonikus párkapcsolatot tudnak kialakítani. Sőt, a Földön élő emberek közül valószínű nagyon sok olyan személy létezik, aki a lelki társunk lehet. Bármely olyan párkapcsolat tökéletesnek fog tűnni, amiben a feleknek hasonló az értékrendje, azonban azt, hogy valóban a lelki társadat találtad-e meg, csak azután fogod megtudni, ha a kapcsolatotok kiállja az idő próbáját is.

5. A szerelem elmúlik

Azok, akik azt hiszik, hogy a szerelem egyszer elmúlik, nagyon is tévednek. Egy New Yorkban végzett felmérés alapján, melyet a Stony Brook Egyetem kutatói végeztek, kiderült, hogy a friss párkapcsolatban élő párok érzelmei ugyanolyan erősek, mint azoké, akik már 10 vagy akár 30 éve élnek párkapcsolatban. Mindkét esetben a felmérésben részt vevők agya pozitívan reagált a szeretett személy fotójának felmutatásakor. Az örökké tartó szerelem azonban csak akkor lehetséges, ha mindkét fél törődik a másikkal, tisztelik és segítik egymást a problémák megoldásában.

6. Létezik szerelem első látásra

Ez is egy olyan mítosz, amely nagyon elterjedt ugyan, de mégsem igaz. Kutatók szerint, amikor első alkalommal elemzel egy férfit, csupán hat pillantásra van szükséged ahhoz, hogy véleményt alkoss róla. Hat pillantás azonban semmiképp sem történik meg pár másodperc alatt, így nem mondható el az, hogy első pillantásra leszünk szerelmesek. Ráadásul a nőknek 45 másodpercre van szüksége ahhoz, hogy tudat alatt eldöntsék, tetszik-e nekik az adott férfi vagy sem.