6 hiba, amit elkövetsz szőrtelenítés közben
2021-04-10  /  Szerző:   /   Egyéb, Rúzs

A szőrtelenítés életünk szerves része, így a legtöbben úgy véljük, hogy mindent jól csinálunk. Ez azonban nem feltétlenül felel meg a valóságnak, ugyanis becsúszhatnak olyan hibák, melyek sérülésekhez, bőrirritációhoz és fájdalmakhoz vezethetnek. Lássuk, hogy melyek ezek.

1. hiba: Nem elég hosszúak a szőrszálak

Tény, hogy borotválás vagy szőrtelenítő krémek használata során lényegtelen a szőrszálak hosszúsága, azonban epilálás vagy gyantázás esetén igenis jelentősége van ennek. Utóbbi módszerekkel ugyanis sokkal jobb eredményeket érhetünk el, ha hosszabbak a szőrszálak, hiszen a gép csipeszei jobban meg tudják fogni azokat, illetve a gyanta is sokkal jobban rájuk ragad.

 

2. hiba: Rossz napszakban szőrtelenítünk

Sosem hittük volna, de nagy jelentősége van annak, hogy mikor végezzük a szőrtelenítést. Amennyiben felkelés után szeretnénk nekilátni, akkor ne tegyük, ugyanis ekkor nem csak mi vagyunk érzékenyek és fáradtak, hanem a bőrünk is. Inkább délután szakítsunk erre időt. A szemöldökszedést például hozzáértők szerint délután kettő órára ajánlott időzíteni.

3. hiba: Nem ápoljuk megfelelően a bőrünket

Ha szőrtelenítés után gyakran pattanásos vagy kiütéses lesz a bőrünk, akkor több ápolásra lesz szüksége, hiszen azzal megnyugtatjuk és hidratáljuk azt. Erre a borotválás után használható krémek vagy az aloe vera gélek bizonyulnak a legjobb választásnak. Ezeken kívül a kókuszolaj is rendkívül hatékony, hiszen nedvességgel látja el e bőrt, továbbá gyulladáscsökkentő hatása is van. 

4. hiba: Rossz irányba szőrtelenítünk

Eddig úgy véltük, hogy a szőrtelenítés leghatékonyabb módja, ha a szőr növekedésével ellenétes irányba végezzük azt. A cukorgyanta megjelenésével együtt azonban megdőlt ez a teória, hiszen ennél az eljárásnál a szőr növekedésével megegyező irányban történik a szőr eltávolítása, ami ennek köszönhetően kevésbé fájdalmas, de ugyanolyan hatékony. Azóta már a borotválás esetén is ezt a technikát ajánlják, ugyanis így jelentősen csökken a benőtt szőrszálak száma, továbbá kisebb eséllyel lép fel bőrirritáció. A hagyományos gyantázás és epilálás során ellenben marad az ellentétes irány.

 

5. hiba: Nem használunk borotvahabot

Amikor borotválkozunk, nem csak a szőrszálakat tüntetjük el, hanem a bőrünk egy részét is. Amennyiben a száraz bőrön húzzuk végig a borotvát, akkor nagyobb a súrlódás, így nagyobb eséllyel jelentkezik bőrirritáció, továbbá könnyebben vágjuk meg magunkat. A borotvahabnak köszönhetően majdhogynem siklik a borotva a bőrünkön, továbbá az sem elhanyagolható szempont, hogy számos bőrnyugtató és ápoló hatóanyagot tartalmaz.

6. hiba: Száraz bőr epilálása

Tény, hogy az epiláláshoz nincs szükség borotvahabra, azonban kevésbé fájdalmas ez az eljárás, ha nedves, kitágult pórusú bőrön végezzük. Amennyiben vízálló az epiláló gépünk, akkor használjuk a kádban vagy a zuhany alatt. Ha azonban ezt nem tehetjük meg, akkor figyeljünk arra, hogy a bőrünk mindig száraz és lehűtött legyen, így szintén kevésbé lesz fájdalmas az eljárás.

Forrás: Activebeauty