6 bevált stratégia a plusz kilók nélküli karácsonyhoz
2019-12-07  /  Szerző:   /   Egyéb, Rúzs

Karácsonykor az önfeledt ünneplés közepette hajlamosak vagyunk megfeledkezni a tudatos táplálkozásról, így újévkor ér minket a sokk: nem férünk bele a farmernadrágunkba. Hogy idén ezt elkerüljük, mutatunk hat apró trükköt, amelyekkel elkerülhető, hogy ne vándoroljanak a plusz kilók a derekunkra az ünnepek alatt.

Maradjunk mozgásban!

A rendszeresen végzett sportolás a leghatásosabb és leginkább ésszerű módja annak, hogy plusz kilók nélkül ússzuk meg az idei karácsonyi szezont. Mozogni persze nemcsak az ünnepek alatt, de előtt és után is érdemes. Arról, hogy milyen mozgásformát érdemes végeznünk, kérjük ki orvosunk és/vagy egy edző véleményét.


Lehet nassolni, de csak ésszel!

Ne kínozzuk magunkat, amikor az asztal roskadozik a különböző karácsonyi desszertektől! Hogy ne kelljen lemondani teljesen a bejgliről, a mézeskalácsról, a linzerről és társaikról, érdemes alkut kötni magunkkal: naponta egy kis adag sütemény engedélyezett csupán! Azt az egy szeletet/darabot azonban élvezzük ki maximálisan, lassan, élvezettel fogyasszuk el! Ezt az extra kalóriát később kicsivel több mozgással ledolgozhatjuk, esetleg a következő étkezésnél pár falattal kevesebbet szedjünk magunknak.


Ne vigyük magunkat kísértésbe!

Minél több szaloncukor és házi sütemény vesz minket körül, annál nagyobb a bűnbe esés veszélye. Hogy ezt elkerüljük, tegyük el a szemünk elől az édességeket. Ha pedig mi magunk is sütöttünk, akkor a nagy részét ajándékozzuk el vagy osszuk szét a rokonok között, és éppen csak annyi maradjon otthon, amennyi nyugodt lelkiismerettel fog elfogyni.


Válasszuk inkább a gyümölcsöket és a zöldségeket!

Gondoskodjunk róla, hogy minden étkezésünk tartalmazzon valamilyen gyümölcsöt vagy zöldséget. Ezek ugyanis anélkül telítenek el minket, hogy felesleges kalóriákat vinnénk be velük a szervezetünkbe. A gyümölcsöknek köszönhetően az édes ízre sem fogunk annyira vágyni, ráadásul szervezetünkbe is rengeteg vitamint és ásványi anyagot juttatunk.


Ne érkezzünk éhesen a karácsonyi bulikba!

Decemberben egymást érik a karácsonyi vacsorák és partik, ahol könnyen túlzásba eshetünk evés (és ivás) tekintetében is. Hogy elkerüljük a túlevést, érdemes érkezés előtt megenni egy adag gyümölcsöt vagy egy pohárka zsírszegény joghurtot. Így a partifalatokra csak akkor fogunk rájárni, ha már tényleg megéheztünk.


Vigyünk a vendégségbe valamilyen egészséges fogást!

Nem illik a vendégségbe üres kézzel érkezni, ha pedig már úgyis viszünk valamit, akkor az legyen egy egészséges előétel vagy alakbarát desszert – így legalább egy fogás garantáltan nem gyarapítja a plusz kilók számát! Az étkezés során csak kis adagokat fogyasszunk, mellőzzük a zsíros húsokat és a nehéz ételeket. (És ne felejtsük: az alkoholos italok is plusz kalóriát jelentenek!)

Forrás: Activebeauty