50 év feletti diéta
2024-03-10  /  Szerző:   /   Egyéb, Rúzs

Ötven év felett ajánlott nagyon odafigyelni arra, mit eszünk-iszunk.

Mindenki arra vágyik, hogy aktívan, betegségek nélkül öregedjen meg. Egy amerikai tanulmány szerint 50 éve felett ez az öt étel segíti leginkább az egészséget.

A narancs, az alma, a körte, a római saláta és a dió.

Ha ezek rendszeresen szerepelnek az étrendedben, sokáig megőrizheted életerődet. Az említett kutatásban 54.762 nő fizikai aktivitását, valamint étrendjükkel kapcsolatos adatait vizsgálták a kutatók. Az eredmények szerint általában véve a gyümölcsben és zöldségben gazdag, sóban és telítetlen zsírokban azonban szegény étrend támogatja legjobban az idősödő nők egészségét, amennyiben mellőzik a cukros üdítőket.

Dió

A kaliforniai kutatók hangsúlyozták, hogy ne elsősorban az egyes ételek fogyasztására, hanem inkább arra figyeljünk, hogy az étrendünk általában véve egészséges legyen. Az ugyanakkor tény, hogy ezekben az ételekben, különösen a dióban számos olyan anyag van, amely meghosszabbítja az életet, és javítja az egészséget.

Egy másik tudós, Dr. Michael Greger szerint mindössze két marék dió hetente épp annyival hosszabbíthatja meg a nők életét, mint heti négy óra kocogás.

Azt is több vizsgálat igazolta már, hogy a dió képes csökkenteni a szívroham és a cukorbetegség kockázatát, oldja a stresszt és segíthet megelőzni az Alzheimer-kórt, a mell- és a prosztatarákot, és csökkenteni a koleszterinszintet.

Alma

Az almával kapcsolatban pedig azt mutatták ki a kutatások, hogy azok, akik napi egyetlen, kisebb almát megettek, máris 9 százalékkal csökkentették annak kockázatát, hogy egy évben többször is fel kelljen keresniük az orvost.

Narancs

A narancs elsősorban C-vitamin-tartalma miatt került be a sorba – ez a vitamin erőteljes antioxidáns hatással bír.

Körte

Rendszeres fogyasztása főként a gyümölcs rosttartalma révén csökkenti a cukorbetegség, az elhízás és a szívroham veszélyét.

Római saláta

A római saláta, akárcsak a többi leveles zöldség, klorofilltartalmával, valamint rengeteg ásványi anyagával (például a csontok számára létfontosságú kalciummal) gyakorol jó hatást a szervezetre. De a spenótban, a mángoldban, a brokkoliban és a spárgában, kelkáposztában is remek tulajdonságokra lelhet.

+2 Bónusztipp

Testünk működéséhez nélkülözhetetlen a víz. Segít a tápanyagokat eljuttatni a sejtekhez, illetve a méreganyagok kiválasztásában.

Együnk friss ételeket, kerüljük a feldolgozott termékeket!