5 tipp az őszi depresszió ellen
2021-10-03  /  Szerző:   /   Egyéb, Tudtad-e?

Nem véletlen, ha ősszel gyakrabban vagy levert, ez egy tudományosan bizonyított jelenség. Az angolul csak "seasonal affective disorder"-ként ismert állapot – mely lefordítva szezonális zavart jelent – az egyre növekvő fényhiány következtében alakul ki. Hatással van a hormonháztartásra, ezzel együtt a hangulatodra. A szervezet egyre több melatonint szabadít fel, ellenben kevesebb szerotonint, vagy úgynevezett boldogsághormont termel. Ezen kívül kevesebb D-vitamin termelődik, amitől fáradtabbnak és motiválatlanabbnak érzed magad. Tehát az őszi depresszió egy fénytől függő hormonváltozás, ami a pszichédre is hatással van, továbbá stresszt eredményez.

 

5 tipp az őszi depresszió ellen:

1. Minél több napsütés

A nappalok egyre rövidebbek, az éjszakák pedig egyre hosszabbak, és a napot csak ritkán látod. Ez érthetően nem tesz jót a hangulatodnak, hiszen csak elegendő napfénnyel tud a szervezet D-vitamint előállítani. Épp ezért használj ki minden napos őszi órát, és menj el egy hosszabb sétára, vagy ülj ki a teraszra. Már 30 perc is elegendő ahhoz, hogy ismét beinduljon a D-vitamin termelése, ami a boldogsághormon szintjére is jó hatással van.

2. Újrakezdés

Ne úgy gondolj az őszre, hogy valami véget ért, sokkal inkább valami újnak a kezdeteként tekints erre az évszakra. Nem kell szilveszterig várnod arra, hogy változtass valamin. Ezt megteheted most is! Mindegy, hogy 01.01 vagy 10.01. – az ősz is lehet egy új kezdet!

3. Mozgás!

Az ősz elérkeztével sokan melankolikusok és lehangoltak lesznek, főleg ha mozgásról van szó. Ez azonban nagy hiba! Az őszi időjárás a legmegfelelőbb sportolásra, hiszen nincs se túl meleg, se túl hideg, így a hőmérséklet tökéletesen passzol az állóképességet növelő mozgásformákhoz.

4. Élvezd a gyönyörű őszt!

Koncentrálj az ősz szép oldalára ahelyett, hogy mindig bosszankodsz a hűvös idő és sok felhő miatt! Képzeld inkább el magad, amint kényelmesen, egy pokrócba betakarva iszogatsz egy finom forró csokit vagy teát, közben olvasol, sorozatot nézel vagy a barátaiddal beszélgetsz. Számos szuper időtöltés van, amit ilyenkor a legélvezetesebb csinálni, inkább erre koncentrálj!

5. Tekerd fel a zenét

A nyári lejátszási listádat cseréld le egy őszies hangulatúra. Olyan dalokat keress, melyek pikk-pakk elűzik a rossz kedvet, és mosolyt csalnak az arcodra. A zene rendkívül nagy hatással van a hangulatodra, így ezzel az egyszerű trükkel rengeteget tehetsz azért, hogy jó kedvűen ébredj és éld a hétköznapokat. Csinálhatsz akár több lejátszási listát is, így legalább nem fogod két hét után megunni a dalokat!

Forrás: Activebeauty