5 tipp, amitől átláthatóbbá és rendezettebbé válik a ruhatár
2022-05-13  /  Szerző:   /   Egyéb, Rúzs

Folyik ki a szekrényedből a ruha, mégsincs semmi, amit felvehetnél? Az alábbi cikkben találsz 5 tippet a szelektáláshoz és a rendszerezéshez.

Készülj elő

Az okos tervezés kulcsfontosságú. A ruháid kiszelektálása és a ruhásszekrényed rendbetétele előtt készülj elő az akcióhoz. A kiselejtezett ruhadaraboknak szerezz be nagy zsákokat és kartonokat.

Ürítsd ki

Most következik a rendszerezés. Nagyon fontos: pakolj ki mindent a szekrényből és a komódból, így jobban átlátod majd, hogy mid van, és nem áll fenn annak a veszélye, hogy a ruhásszekrény hátsó részébe begyűrődött ruhadarabok csak még hátrébb kerülnek.

Kérdezz és próbálj

Minden ruhadarabot egyenként végy a kezedbe, és tedd fel magadnak a kérdést: „Viseltem ezt a ruhadarabot az elmúlt egy évben? Ha a válasz „nem”, akkor a régi kedvenc topodat valószínűleg már nem fogod hordani a jövőben. Ha nem vagy biztos a dolgodban, akkor gyorsan bújj bele, és csekkold, hogy beleférsz-e még az adott ruhadarabba.

Tisztítsd ki

Megtörtént a kiválogatást, és végiggondoltad, hogy mely ruhadarabokat tudnád tovább ajándékozni? Tökéletes. Mielőtt azonban visszapakolnál, töröld ki a szekrényt egy nedves, mosószeres ronggyal.

Pakolj vissza – okosan

A fiókokat kipucoltad, a ruháidat átválogattad – most következik a bepakolás, aminél érdemes szisztematikusan eljárnod. A gyakran hordott ruhadarabok kerüljenek jól elérhető helyre, a flitteres topot a következő partiig viszont egész nyugodtan felteheted egy felső polcra. A jobb átláthatóságért érdemes beszerezned néhány rendszerezőt a ruhásszekrénybe.

Erre az akcióra szánj rá néhány órát, valamint feltétlenül gondoskodj egy kis szórakozásról! Állíts össze hozzá egy bulis lejátszási listát a kedvenceidből, vagy indíts el egy jó kis podcastot. Ezeknek köszönhetően jobban megy majd a munka. 

Jóllehet a gardrób rendbetétele nem a legszórakoztatóbb hétvégi tevékenységek közé tartozik, viszont mindenképpen segíteni fog abban, hogy a jövőben kevesebbet, fenntarthatóbban és tudatosabban vásárolj.

 

Le a fast fashionnel

A divatláncok évente több mint 20 kollekciót dobnak piacra, vásárlóikat pedig újabb és újabb vásárlásra ösztönző ingerekkel bombázzák. A Greenpeace egy nemrég közzétett jelentése szerint a vásárlók manapság 60%-kal több ruhát vásárolnak, mint 15 évvel ezelőtt. A pulóvereket és nadrágokat fele annyi ideig viseljük, mint annak idején.

A trendek gyorsan jönnek-mennek, a minőség pedig romlik. Az NGO-k – mint a Greenpeace – évek óta követelik a ruhaipari túltermelést és textilhulladék-termelést megfékező törvényi szabályozást. Mit tehetünk mi vásárlókként? Egészen egyszerű: vásároljunk kevesebbet.

Forrás: Activebeauty