5 tipp a stresszes hétköznapokra, ha te is időhiányban szenvedsz
2022-10-02  /  Szerző:   /   Egyéb, Rúzs

Munka, háztartás és egyéb kötelezettségek, sport, társas kapcsolatok – hogyan lehet mindezt munka után és hétvégén intézni? Ezt a kérdést sokan felteszik maguknak, akik úgy érzik, hogy a számtalan elintéznivaló felemészti őket. Stressz elleni tippjeink segítenek abban, hogy a rendelkezésre álló időt tudatosabban osszuk be, és ellensúlyozzuk az időhiányt.

Az időhiány érzése a rohanó hétköznapok során okkal merül fel. Amikor hozzávetőleg 50 évvel ezelőtt, a legutóbbi osztrák munkaidőreform során bevezették a 40 órás munkahetet, a szerepek felosztása teljesen más volt, mint ma: a háziasszony gondoskodott a gyerekekről, a bevásárlásról, az ügyintézésről és a háztartásról, míg a férj teljes munkaidőben dolgozott. Eredetileg tehát nem az volt a cél, hogy mindenki mindenből kivegye a részét. Ma már mindennapos a többszörös leterheltség. A Bécsi Egyetem egyik tanulmánya szerint sokan szeretnék a munkaidejüket heti egy, sőt két nappal csökkenteni, és készek ezért akár fizetéscsökkentést is elfogadni. De nem mindenki engedheti meg magának ezt. Mely stressz elleni tippek segítenek az időhiány leküzdésében és az idő tudatosabb beosztásában?

 

Az alábbi 5 stressz elleni tipp lelassítja a hétköznapokat:

1. Ismerjük fel az időcsapdákat

Először is fontos felismerni, hol rejtőznek a legnagyobb időcsapdák. Amit mindannyian ismerünk: a folyamatos online-lét – különösen a mobiltelefon révén – megszakítja a tevékenységeinket, és darabokra szedi a napjainkat. A mottó tehát: legyünk gyakrabban offline, legyünk körültekintőek, tudatosan ne csináljunk semmit (tényleg semmit), és élvezzük a pillanatot, ahelyett, hogy huszadszorra is megnéznénk a közösségi média oldalainkat. Mindez elengedhetetlen ahhoz, hogy kikapcsoljunk.

Ráadásul sokan túlságosan optimisták a jövőbeni időtartalékaikat tekintve, mert azt gondolják, hogy másnap több idejük lesz, mint ma. A következmény pedig az, hogy túl sok kötelezettséget vállalnak. Mondjunk gyakrabban nemet, az állítólagosan kötelező eseményeken ne vegyünk részt, és ne ütemezzük be egyik időpontot a másik után, hanem tudatosan iktassunk be szüneteket közéjük – így máris kevesebb lesz a stressz.

2. Ne hagyjuk veszni az időt!

Ebben az esetben kreatívnak kell lenni. Mivel az idő ritkán veszendő, sokszor már apró változtatásokkal jobban be lehet osztani. A munkába vezető vonat- vagy buszút alatt olvashatunk egy könyvet, hallgathatunk hangoskönyvet vagy podcastet. Vagy el is biciklizhetünk a munkahelyünkre, így ki is húzhatjuk az esti edzőtermi edzést a listánkról. Aki órákat tölt a játszótéren, nyugodtan hagyhatja (nagyobb) gyermekét egyedül játszani, vagy a többi gyerekkel rohangálni – közben leülhet egy padra, és felhívhat egy számára kedves személyt.

3. Sokszorozzuk meg a „hasznos” időket

Az egyik legfontosabb tipp a stressz ellen a „hasznos” idő növelése. Mit is jelent ez? Kis időablakokat kell nyitnunk azokhoz a tevékenységekhez, amelyeket szívesen végzünk. Fontos különbséget tenni az aktív és a passzív pihenés között: az aktív tevékenységek, mint a kertészkedés, a zenélés, a séta a természetben, vagy a közös étkezés másokkal, boldogabbá tesznek bennünket, mint az olyan passzív elfoglaltságok, mint a tévénézés. Ezt támasztja alá az Ifjúsági Kulturális Kutatóintézet tanulmánya, amelyet az SOS-gyermekfalu megbízásából készítettek el. Ausztria-szerte fiatalokat kérdeztek meg arról, mire nincs ideje a családjuknak. A megkérdezettek 55 százalékának hiányoztak a közös tevékenységek, 30 százaléknak pedig a közös étkezések.

 

4. Inkább fektess időbe, mint anyagiakba

Gyakran elkövetjük azt a hibát, hogy az időt kevésbé becsüljük, mint a pénzt vagy a tárgyakat. Három különböző üzletbe futunk, hogy kihasználjuk a különféle akciókat, és máris eltelt az egész szombat délelőtt néhány megspórolt forint miatt. Vagy háromnegyed órát buszozunk 15 perc taxizás helyett. Születésnapunkra egy új okostelefont szeretnénk, pedig sokkal inkább ki tudnánk használni egy háztartási készülékekre beváltható utalványt. Stressz elleni tippjeink közül ez nem mindenki számára valósítható meg könnyen, mivel sokaknak, főleg családoknak szűkös a költségvetése.

A jó hír: a minimalizmus is segíthet időt megtakarítani. Különféle számok keringenek erről, de egy biztos: manapság egy átlagos ember sokkal több tárgyat birtokol, mint néhány évtizeddel ezelőtt. Még ha a háztartási eszközök, mint például a mosógép, segítenek is időt megtakarítani, végső soron mégis időt kell rájuk fordítani, mivel használni, karbantartani, elhelyezni, javítani, tisztítani és ártalmatlanítani kell őket.

5. Tanuljuk meg újra értékelni az időt

Az időhiány ellen segít, ha az általunk nem kedvelt tevékenységekhez máshogy állunk hozzá: a házimunkát és a takarítást idegesítő kötelességként fogjuk fel – de tekinthetünk rá úgy, mint egy edzésre, amely fitten tart bennünket, ami miatt nem kell külön elmennünk az edzőterembe. (még több fitnesztippet lusták számára itt is olvashatsz ). Gondolatkísérleteken keresztül is teljesen más szemmel tekinthetünk az időnkre: például, ha elképzeljük, hogy egy költözés miatt már csak egy hetünk maradt a városunkban, sok mindent fogunk tudatosabban érzékelni, és hálásabbak leszünk.