5 tipp a műanyagmentes kertészkedéshez
2023-05-17  /  Szerző:   /   Egyéb, Tudtad-e?

Életünk számos területén megpróbáljuk csökkenteni az ökológiai lábnyomunkat – legyen szó az étkezésünkről, a ruhákról, amiket hordunk, az életvitelünkről vagy az utazási szokásainkról. De mi a helyzet a kertészkedéssel? A műanyagmentes kertészkedés igenis működik, legalábbis akkor, ha megfogadod ezt az 5 egyszerűen kivitelezhető tippet és trükköt.

 

A kreativitás a hulladékmentes kert kulcsa

Egy gyönyörű kert látványa olyan hatással van ránk, mintha nyaralni mentünk volna! Már csak akkor lehet még jótékonyabb a hatása, ha a kerti és az erkélyi munka során arra is figyelsz, hogy ne termelj szemetet. A klímaváltozás miatt minél több olyan megoldásra van szükségünk, amivel javítani tudunk az ökológiai egyensúlyon. Próbáltál már egy papírmasé cserépben növényt nevelni? Vagy mit szólnál egy kis kísérlethez, aminél Te magad készíted el a növénytrágyát? A műanyagmentes kertészkedés működik, és a sok kreatív ötletnek hála még szórakoztató is.

 

5 tipp, hogy kevesebb szemetet termelj kertészkedés során

Mindennek a kezdete a virágföld. Nélküle sosem lesz virágod vagy fűszerparadicsomod. Ahelyett, hogy a kerti munka alapját egy műanyagzacskóban vásárolnád meg, inkább készítsd el Te magad egy igazán egyszerű DIY-projekt keretein belül. Szükséged lesz egy árnyékos és szélvédett helyre, ahol laza és légáteresztő a talaj. Erre helyezz rá egy fakeretet, és már kezdheted is a szerves szemét gyűjtögetését (a komposztálás), hogy aztán abból készíts jó minőségű földet. Mit szabad egyáltalán komposztálni? Íme egy lista:

Kerti hulladék, lenyírt fű, főzetlen konyhai szemét, kávézacc, teafilter és tojáshéj, tiszta fahamu, fűrészpor, konyhai papírtörlő, papír zsebkendő

Az olyan nem szerves anyagnak vagy konyhai hulladéknak, ami nem zöldség, semmi keresnivalója a komposzton. Tipp: először mindent apríts össze, ezáltal a mikroorganizmusok és a földben élő állatok nem nyelnek félre, miközben a hulladékból komposztot készítenek. Ha nincs elegendő helyed, hogy saját virágföldet készíts, akkor például a budapesti Főkert komposztüzemében tudsz komposztot vásárolni.

 

Ültetőcserép papírból

A legtöbb palántát a mai napig főleg műanyagcserépben árulják. Az ilyen felesleges szeméttermelésnek azonban szerencsére van alternatívája, méghozzá az átállás a biológiailag lebomló ültetőcserepekre. Utóbbiakat akár boltban is megvásárolhatod, de Te magad is elkészítheted, méghozzá bármilyen papírból. A szükséges alapeszközöket megtalálod az otthonodban: tojástartó, WC-papír guriga vagy újságpapír. Az sem mellékes, hogy ez egy rendkívül praktikus megoldás, hiszen a palántákat egyszerűen a cseréppel együtt ültetheted el, a papír ugyanis idővel egyszerűen elrohad.

 

DIY trágya

Mindössze pár lépésből és a megfelelő zöldhulladékból remek növénytrágyát tudsz készíteni. A legjobb választásnak a csalán, a podagrafű, a pitypang vagy a bogáncs bizonyulnak. Első lépésként tegyél felaprított növénydarabokat egy nagy vödörbe, és ezt öntsd fel vízzel. A felső perem alatt maradjon pár centiméter szabad hely, majd az egészet takard le. A következő egy hétben minden egyes nap keverd át egyszer, és már el is készült a tökéletes trágyalé. Fontos: soha ne használd hígítás nélkül. Mindig tartsd be a következő aranyszabályt: egy liter DIY trágyát mindig tíz liter vízzel hígíts fel.

 

Vetőmag

Ennél fenntarthatóbb megoldás nem létezik: ahelyett, hogy a lemetszett növénydarabokat a bio hulladékba dobnád, sokkal okosabb, ha Te magad szaporítod a vetőmagot. Majdnem minden boltban kapható úgynevezett hibrid vetőmag. Ezt azonban a szezon után nem lehet újra elvetni, ugyanis magfogás után sokféle más forma, habitus és íz lesz a végeredmény. A kereskedelemben ezeket „F1” szimbólummal látják el. A növényipar majdhogynem arra kényszeríti a vásárlókat, hogy minden évben új növényeket vegyenek az erkélyre és a kertbe. Ez nem hangzik túl jól, ugye? Ezt a problémát azonban könnyen orvosolhatod, méghozzá úgy, hogy nyílt beporzású vetőmagot vásárolsz, amiről még akár magot is gyűjthetsz. Ezzel jó úton haladsz afelé, hogy az ágyásaidat megszabadítsd a hibrid fajtáktól. Sőt mi több, szemetet sem termelsz – vagyis mindenki csak nyer!

 

A megfelelő eszközök

A műanyagmentes kertészkedés csak a megfelelő eszközökkel valósítható meg. A nagyobb munkákhoz a másodkézből származó kerti eszközök használatát javasoljuk. Ezeket online adok-veszek oldalakon és bolhapiacokon is beszerezheted. Ha mégis szükséged lenne egy új eszközre, akkor a fanyelű kovácsolt szerszámok bizonyulnak fenntartható és hosszútávú megoldásnak. A bio-pamutból vagy természetes latexből készült kerti kesztyűk használatával megakadályozod, hogy koszosak vagy sebesek legyenek a kezeid. Az üveg pedig remek alternatívája a műanyagtárolóknak. Az alumínium vödör akár az örökkévalóságig használható, és remek segítőd lesz a jelenlegi és a jövőbeni ültetések során.