5 sminkszokás, amely tönkreteszi a bőröd
2021-09-09  /  Szerző:   /   Egyéb, Rúzs

1. hiba - Ecsetek és szivacsok tisztításának elhanyagolása

Nyugodtan valld be! Utoljára mikor tisztítottad meg a sminkecseteket és szivacsokat? Ezt annak ellenére szeretjük elfelejteni, hogy a higiénia rendkívül fontos a sminkelés során. Ha koszos eszközökkel dolgozol, akkor rengeteg baktériumot kensz az arcodra, melyek irritációt és gyulladást okozhatnak. Épp ezért olyan fontos, hogy a jövőben hetente egyszer megtisztítsd a szivacsokat, ecseteket és applikátorokat.

 

2. hiba – Pattanások letakarása sminkkel

Tény, hogy amikor egy csúnya, kinyomott pattanás éktelenkedik az arcon, akkor a legkézenfekvőbb megoldás, hogy sminkkel eltünteted. De ezt inkább ne tedd, ugyanis a sűrű, folyékony alapozó lassítja a gyógyulási folyamatot, továbbá baktériumokat juttathat be a sebbe, ahol gyulladásokat okozhatnak. Ha kinyomsz egy pattanást, akkor ezt inkább este tedd, ugyanis akkor az éjszaka folyamán van ideje regenerálódni a bőrnek. 

3. hiba – Felszínes sminklemosás

A sminklemosás egy rendkívül fontos lépés ahhoz, hogy ne legyen pattanásos a bőröd. Nagyon lényeges, hogy minden sminkmaradványt eltüntess, ellenkező esetben ezek irritációhoz vezethetnek. A sminklemosó kendők használata nem elegendő! Ezt ki kell egészítened egy alapos arctisztítással vagy akár egy bőrradírozással is. Előbbihez választhatsz zselé-, hab- vagy akár tejállagú terméket is.

4. hiba – Nem megfelelő alapozó

Köztudott, hogy minden bőr más, így mindegyik másképpen reagál az alapozók használatára. Ezért annyira fontos, hogy olyat válassz, ami illik a bőrtípusodhoz. Ellenkező esetben eltömődhetnek a pórusok, amitől elszaporodhatnak bennük a baktériumok. A megfelelő alapozó kiválasztása során nyugodtan kérj profi segítséget, és igyekezz olyat választani, amin fel van tüntetve, hogy „nem-komedogén”. Ez azt jelenti, hogy elméletileg nem okoz pattanásokat, mert nem tömíti el a pórusokat.

5. hiba – Alapozó újjal történő felvitele

Ez még abban az esetben sem ajánlott, ha előtte kezet mosol, hiszen így is számos olyan baktérium maradhat a kezeden, mely bőrirritációt okozhat. Inkább használj egy ecsetet vagy szivacsot, melynek rendszeres tisztításáról se feledkezz meg!

Forrás: Activebeauty