5 ötlet a szabadtéri sportoláshoz
2022-05-12  /  Szerző:   /   Egyéb, Rúzs

Mindig jó ötlet egy új sportágat kipróbálni. Ráadásul szabadtéren sportolni jó és rendkívül hatékony is. A Koppenhágai Egyetem kutatása szerint még a belváros kellős közepén is jót tesz a szabadban végzett mozgás. És mindegy, hogy a városi vagy az erdei levegő, esetleg a hegyi szellő simogatja közben az arcunkat: az állandóan változó környezeti viszonyok edzik a testünket és a szellemünket. Hepehupás utak, az arcunkba fújó szembeszél vagy az emelkedők, amiknek megmászásához össze kell szednünk minden erőnket – egy beltéri edzés sem veszi ilyen mértékben igénybe az izmainkat és az inainkat. Emellett a szabadtéri sportok a koncentrációs és koordinációs képességeinket, valamint a reakcióidőnket is fejlesztik. Még egy jó hír a lustábbak számára: odakint az idő gyorsabban telik, mint a monotonon zúgó futópadon.

Most már csak meg kell találnod azt a sportágat, ami legjobban passzol hozzád és az életstílusodhoz? A következő kérdéseket megválaszolva kitalálhatod, melyik irányba kellene elindulnod:

- Melyik sport esne most nekem a legjobban?

- Milyen testi adottságokat hozok magammal?

- Mire van épp szükségem – akcióra és kihívásra, vagy inkább nyugalomra és egyensúlyra?

- Gyerekként miben leltem a legnagyobb örömömet?

- Hogy tudnám ezt az örömöt újra visszahozni?

5 ötlet a szabadtéri sportoláshoz:

1. Futás:

A szabadtéri sportágak klasszikusa. Unalmas? Semmi esetre sem!

Kinek ajánlott? Mindenkinek, aki szeretne javítani a kondícióján.

Mire lesz szükségem hozzá? A megfelelő cipőre. Feltétlenül szaküzletben kérjünk professzionális tanácsadást, és fussunk benne próbaköröket.

Mit edz? A szív- és érrendszert, valamint az állóképességet.

Tippek a kezdéshez: Lassan, fokozatosan építsd fel a kondíciódat, heti három 30-60 perces alkalom tökéletes kezdésnek. Az edzettséged javulásával növeld a távot és/vagy a sebességet.  A kezdőknek különböző applikációk – például a „Runtastic”– segíthetnek az „elindulásban”.

2. Saját testsúlyos gyakorlatok:

A testünket mindenféle eszköz nélkül formába hozni – lehetséges ez? Naná!

Kiknek ajánlott? Mindenkinek, a kezdőtől a haladóig.

Mire lesz szükségem hozzá? Csupán egy matracra. Padokat és fatörzseket mindenfelé találunk, amik segíthetnek például a fekvőtámaszok elvégzésében.

Mit edz? Az egész testet, elsősorban a törzsizomzatot, az úgynevezett „core” izomzatot.

Tippek a kezdéshez: A kezdők csak mérséklet intenzitású edzésekkel kezdjenek, heti 2-3 alkalommal kb. 45 perces edzésekkel. A különböző applikációk, mint a „Freeletics” vagy a „Kernwerk” sokféle programot kínálnak.

 

3. Calisthenics

A „calisthenics” görög szó, „jó erőt” jelent. A saját testsúlyos gyakorlatokon alapuló sportág New Yorkból indult, és rengeteg rajongót szerzett magának.

Kiknek ajánlott? Mindenkinek, aki fejleszteni kívánja a testkontrollját, valamint erősödni szeretne.

Mire lesz szükségem hozzá? Állványokra, rudakra és padokra a városi játszótereken, szabadtéri fitneszparkokban.

Tippek a kezdéshez: Kezdj az alapgyakorlatokkal, felhúzódzkodásokkal, térdhajlításokkal és fekvőtámaszokkal. Fokozatosan nehezítsd az edzést. Calisthenics tréningvideókat például a YouTube-on találhatsz.

4. Úszás

Mindegy, hogy a kültéri medencében vagy a tóban – úszni jó, és amióta a nyíltvízi úszás (télen is) valóságos trenddé vált, újra több figyelmet kap a sportág.

Kiknek ajánlott? Mindenkinek, még az ízületi problémákkal küszködőknek is.

Mire lesz szükségem hozzá? Az úszás sokkal élvezetesebb egy az arcunkra tökéletesen illeszkedő úszószemüveggel, érdemes beruházni rá. Manapság kaphatók már dioptriás változatok is.

Mit edz? Elsősorban a vállakat, az állóképességet és a tüdőt.

Tippek a kezdéshez: Egy felnőtt úszótanfolyamon remekül felfrissítheted a technikádat. Kezdj mellúszással, a gyorsúszásnál jóval megerőltetőbb. A kezdőknek heti 2-3 alkalommal 45-60 perc úszás ajánlott.

 

5. Qigong

A kiegyensúlyozó szabadtéri sportág: a távol-keleti, mozgást és koncentrációt fejlesztő gyakorlatok a meditáció és a fizikai aktivitás elemeit ötvözik.

Kiknek ajánlott? Mindenkinek, különösen azoknak, akik stressz okozta görcsösséget éreznek a hátukban, a lábaikban és a vállaikban, és akik nehezen tudnak kikapcsolni.

Mire lesz szükségem hozzá? Egy szép, nyugodt helyre a szabadban.

Mit edz? A qigong segít fenntartani a benső egyensúlyt, és támogatja a jó testérzetet.

Tippek a kezdéshez: Érdemes egy tanfolyamon elsajátítanod a gyakorlatok tudatos és korrekt kivitelezésének módját. Kezdőknek kb. 20-40 perc edzés javasolt heti három-öt alkalommal.

Forrás: Activebeauty